Trzeba tylko pamiętać, że prorex występuje na rynku w dwóch wersjach, tańsza poniżej 600 zł (bez szpuli zapasowej) i droższa wersja prorex xr, poniżej 900 zł (szpula zapasowa, mag sealed, coś tam jeszcze pewnie). Także nie jest aż tak fajnie, jak się na pierwszy rzut oka wydaje. Bawiłem się w sklepie daiwą BG i prorexem tańszym i ten drugi zrobił na mnie fajniejsze wrażenie jeśli chodzi o powiedzmy lekkość, płynność kręcenia.
No właśnie też już to zauważyłem i wczoraj zrobiłem mały research.
Wg. specyfikacji producenta:
Daiwa BG 3000 - cena około 500 zł.
- Korpus HARDBODYZ®
- AIR ROTOR®
- 6 łożysk kulkowych
- System hamulca ATD™
- Przekładnia DIGIGEAR® II
- Blokada obrotów wstecznych Infinite Anti-Reverse®
- Rolka prowadząca Twist Buster® II
- Aluminiowa szpula ABS® II
- Aluminiowa korbka
- Waga około 305g.
Daiwa Prorex 2500 RA - cena około 600 zł.
W porównaniu do poprzednika inny knob, dwa łożyska więcej, mniejszy rotor i szpula co daje 20g mniejszą wagę.
Dodatkowo:
- Węglowe tarcze hamulcowe (w BG nie ma informacji jakie są tarcze)
- Nawój Cross Wrap® - krzyżowe nawijanie linki (może być istotne przy łowieniu na plecionkę)
Daiwa Prorex XR 2500 RA - cena około 900 zł.
W porównaniu do zwykłego Prorexa ilość łożysk ta sama ale wszystkie są typu CRBB®, inny knob.
Dodatkowo:
- Oś kołowrotka zabezpieczona systemem MAGSEALED®
- Nawój Cross Wrap® - krzyżowe nawijanie linki (może być istotne przy łowieniu na plecionkę)
- Aluminiowa szpula zapasowa
Czekam jeszcze na informację od sprzedającego czy w powyższych modelach korba jest wkręcana w przekładnię. Jak dostanę odpowiedź to wstawię.
Teraz też jestem bliżej zwykłego Prorexa bo planuję łowić głównie na plecionki i tutaj nawój krzyżowy może robić znaczną różnicę. W przypadku Daiwy BG nic o nim nie wspominają.
Użytkownik coma edytował ten post 21 maj 2017 - 10:38