Drogi kolego Żbiku;
Byłem właścicielem 905 przed Tobą. Dlatego czytając to jak wychwalasz ową wędkę (nie twierdze, że jest do dupy, jak często pada osatatnio na tym portalu owe określenie, ale pod grubo ołowiane łowienie na Wiśle na pewno nie jest to optymalny kij) łapałem się za głowę. W skali od 1-10, w swoim rankingu dawałeś jej prawie same 10. Pomyślałem sobie, że chyba ze mną jest coś nie tak doświadczając przy łowieniu "grubsyzmi" jiggami klękającego szczytu..
http://jerkbait.pl/t...i/#entry1525198
Powyżej ktoś szukał blanku do łowienia na Wiśle sandaczy. Ty pisałeś że wybór może być tylko jeden 905 ! Ja napisałem tam krótką notkę, zbytnio się nie wychylając że zakupiłem sobie dwuczęściową m1-kę, 20lb i napisałem krótki opis komfortowego przedziału przy zabawie jiggami.
Po czym co się okazuję za jakiś czas, kupujesz taki sam kij i nagle piszesz że fx Tobie kompletnie nie leżał. Nie szukam tutaj powiązania, że coś po mnie zgapiasz, wręcz cieszę się jeśli pomogłem znaleźć odpowiednią wędkę ; ) Wszystko rozumiem, ale kurczę wygląda to tak jakbyś zachwalał coś na siłę samemu się przy tym okłamując.
Szanowny Kolego,
Wprawdzie uznałem temat za zamknięty ale na powyższe postaram sie odpowiedzieć.
Fakt, w jednym z tematów zachwalałem FX905 jako udany kij pod mój styl łowienia. Przyznam bez bicia, że była to opinia po 1 wyjściu nad wodę (i to niestety nie Wisłę), więc opinia niestety nie była potwierdzona długimi testami, podczas tego jednego łowienia starałem się poznać kij, jego możliwości i zakres. Jednakże, kilka kolejnych wyjazdów zweryfikowały moje poglądy i przekonanie do tego kija. Kij przy spokojnym podbiciu pracuje dośc dobrze, jednak przy zastosowaniu cięższych główek, mocniej pracujących gum w nurcie, pracuje za głęboko, nie dając prawidłowo podbić i poprowadzić gumy. Dodatkowo, kolejne wypady nad rzekę dały mi jakotaki obraz pracy kija w różnych warunkach na róznych miejscówkach. To bardzo fajny kij uniwersalny, pod szczupaka, bolenia, pod brzegowe łowy jeziorowe, gdzie praca nurtu nie "dokłada" dodatkowych gramów przynęcie.
Mój błąd, że wyraziłem opinie, nie mając prawidłowo i wystarczająco obłowionego kija, do czego przyznaję się bez bicia i posypuję głowę popiołem. Nadal będę zachwalał ten kij ale nie przeznaczony pod wiślane sandaczowe łowy.
Odnośnie M1 20lb, to przyznam, że nawet nie zauważyłem, że ją poleciłeś... (nie skojarzyłem modelu). Tak na prawdę celowałem w SP862 od długiego czasu (od czerwca jakoś), zanim jeszcze zrobiłem FX'a. Niestety Łukasz ciągle nie miał ich w ofercie, dostawy wciąż sie opóźniały i ostatecznie w sierpniu zdecydowałem się na wybór innego blanku, czyli FX905. Był to niestety błąd..
Gdy dostałem informację od Łukasza, że w końcu dotarły M1, to pojechałem ją obejrzeć i myślę, że chyba to jest to, czego szukałem. Wprawdzie jest jednak jedno mocne "ale" - goły blank SP862 20lb na sucho idealnie pasował mi pod moje łowy. Jednakże po uzbrojeniu trochę się zdziwiłem, bo kij znacznie przyspieszył i stał się jeszcze bardziej szczytowy. Nie wiem czym jest to spowodowane ale o ile FX905 wydawał się na goło sztywniejszy, a po uzbrojeniu "zwiotczał", o tyle w SP82H jest na odwrót!
Jego dolne c.w. wg opisu Łukasza to 10g, jednakże 3 wyjazdy nad Wisłę (w tym wczorajszy) poważnie to zweryfikowały i kij zaczyna znaczyć opad wprawdzie od 10-12g ale samej główki, bez gumy... Razem z gumą 3" da to ok 17-18g łącznej masy. Górny zakres jest dla mnie "nieskończony", z racji, iż rzadko stosuję główki większe niż 30-32g, max 35g + guma. To da, nawet przy 4" gumie, masę napewno ponad 40g i śmiało powiem, że kij spokojnie sobie z tym radzi w nurcie rzeki. Na koguty nie próbowałem jeszcze nim łowić.
W tym przypadku nie popełnię mojego wczesniejszego błędu i najwcześniejsze dokładne opinie wyrażę po kilkunastu wyjazdach nad wodę, co najprawdopodobnej da mi prawidłowy obraz pracy i przeznaczenia kija.
Jade w tygodniu oglądać wersję SP862 17lb i jeśli mi podpasuje jako w miarę uniwersalna jednouncjówka, to zamówię też ta lżejszą wersję w zamian za sprzedanego własnie FX905.
Użytkownik Żbiku edytował ten post 01 grudzień 2014 - 10:38