Użytkownik guciolucky edytował ten post 08 styczeń 2021 - 16:41
FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa
#2301 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2021 - 16:40
#2302 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2021 - 17:54
Co do długości potrzebuję ok 230 cm(myślałem o 7,6') do wystawienia z burtki ,za trawy itd.
Zależy mi tez na czułosci-wbrew pozorom często branie to delikatne puknięcie woblerka w nurcie.Stąd pomysl na wysoki moduł.
Żeby to pogodzić rozważałem nietypowe/niemodne zbrojenie właśnie w cięższe przelotki, aby wymusić ładowanie wysokomodułowego blanku, ale to teren mi nieznany-może ktoś tak próbował?
#2303 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2021 - 18:40
Witam Pana,Dwuskład 17lb opisany prawidłowo, nie próbowałem zejść niżej niż opisywane 7 gram z dołu ale cienki szczyt poradziłby sobie i z 5 gramami mam takie wrażenie. Góra to 16-18g+ smukła guma 4cale (opisywane 22g to już zdecydowanie łączna masa przynęta+główka). Niezwykle czuły i cięty, elektryczny, ale ugięcie przechodzi bardzo płynnie, progresywnie bez przesztywnień. Duża zbieżność, mocny dolnik. Miałem okazję wziąć do ręki też monoblank, dużej różnicy w płynności ugięcia nie zauważyłem.
Posiada Pan jakieś zdjęcia z pracy tego kija? Również zastanawiam się nad wersją do 17lb. Na czym Pan zbroił? Oraz jaką pracownie Pan poleca i czy drugi raz zdecydował by się Pan na ten model? Czy czucie w porównaniu do st.croix jest na podobnym poziomie?
To mój pierwszy kijek z pracowni będzie:)
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
#2304 OFFLINE
Napisano 08 styczeń 2021 - 19:53
Do małych woblerków i lekkich jigów mam ULXF806-2N i polecam blank jest wzmocniony do 7lb. Pozdrawiam
- snup lubi to
#2305 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2021 - 17:26
#2306 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2021 - 18:11
Panowie miał ktoś do czynienia z balankiem F.A.Kraag xf Nano?
Przenioslem do odpowiedniego watku.
Co do Twojego pytania, tak, duzo osob. O jaki model dokladnie chodzi?
#2307 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2021 - 11:13
Specjalistyczny blank sandaczowy o wąskim zastosowaniu, tylko pod miękkie przynęty i jigowanie. Jest bardzo czuły i cięty, ale nie wiem do jakiego modelu chciałbyś go porównać, pewnie z Tournament Walleye czy Xtreme, ale miałem tylko Avida z St.Croixa, to zdecydowanie na korzyść Noctissa, to też inne konstrukcje. Uzbrojony w Fuji Torzite, robiony przez Skałka. Blank daje nam możliwość łowić już na nieduże przynęty dużych ryb, właśnie przez jego cienki szczyt 1,2mm w połączeniu z mocnym 17lb dolnikiem.Witam Pana,
Posiada Pan jakieś zdjęcia z pracy tego kija? Również zastanawiam się nad wersją do 17lb. Na czym Pan zbroił? Oraz jaką pracownie Pan poleca i czy drugi raz zdecydował by się Pan na ten model? Czy czucie w porównaniu do st.croix jest na podobnym poziomie?
To mój pierwszy kijek z pracowni będzie:)
Pozdrawiam
Użytkownik maniak edytował ten post 10 styczeń 2021 - 11:15
- wolf8 i Daniel1990 lubią to
#2308 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2021 - 14:02
maniak a na jakiej plecionce łowisz?
#2309 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2021 - 15:11
W tym przypadku PE 1.2 wystarczy na jezioro, optymalnie.maniak a na jakiej plecionce łowisz?
- wolf8 lubi to
#2310 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2021 - 20:44
Specjalistyczny blank sandaczowy o wąskim zastosowaniu, tylko pod miękkie przynęty i jigowanie. Jest bardzo czuły i cięty, ale nie wiem do jakiego modelu chciałbyś go porównać, pewnie z Tournament Walleye czy Xtreme, ale miałem tylko Avida z St.Croixa, to zdecydowanie na korzyść Noctissa, to też inne konstrukcje. Uzbrojony w Fuji Torzite, robiony przez Skałka. Blank daje nam możliwość łowić już na nieduże przynęty dużych ryb, właśnie przez jego cienki szczyt 1,2mm w połączeniu z mocnym 17lb dolnikiem.
maniek pisałeś że od 7 gram od dołu łowiłeś i sobie kijek poradził...a od jakiej gramatury (główka + przynęta) szczytówka "pokazuje" opad? jestem też ciekaw na jakich łowiskach łowisz? duża rzeka? jeziorko? zbiornik? Ile waży gotowy kijek? masz może jakieś zdjęcie żeby się pochwalić
#2311 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2021 - 22:08
Pokazuje już opad od 5g+smukła guma 4’, niżej nie próbowałem, nie miałem takiej potrzeby. Zbudowany do łowienia na jeziorze z łódki. Wagi kija nie sprawdzałem na wadze, ale celuje coś w okolicach 110g. Uzbrojony klasycznie, torzite, uchwyt dps z insertem z drewna, dzielony dolnik, burnt. Lekka konstrukcja w stosunku do mocy kija. Skałek wstawiał mój kijek u siebie w wątku kilka miesięcy temu, można sprawdzić.maniek pisałeś że od 7 gram od dołu łowiłeś i sobie kijek poradził...a od jakiej gramatury (główka + przynęta) szczytówka "pokazuje" opad? jestem też ciekaw na jakich łowiskach łowisz? duża rzeka? jeziorko? zbiornik? Ile waży gotowy kijek? masz może jakieś zdjęcie żeby się pochwalić
Użytkownik maniak edytował ten post 10 styczeń 2021 - 22:28
#2312 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2021 - 20:44
Panowie miał ktoś do czynienia z balankiem F.A.Kraag xf Nano?
jestem szczęśliwym posiadaczem Kraag-a SKXF 7022-1N,,,,ale od początku:
dwa lata temu, po kolejnym wypadzie do Szwecji, doszedłem do wniosku że moja ulubiona sandaczowa wędka ( St.Criox Elite 3/16-5/8 Oz) nie daje rady gdy trzeba założyć koguta +25g, tzn chodzi konkretnie o siłę wyrzutu. Założyłem sobie zakup wędki o długości do 7 stóp,o sile wyrzutu od 25 do 45 g, konstrukcji blanku w układzie jedno-częściowym , do połowu na głębokości od 7 do 11m na bardzo twardym dnie, oczywiście z łodzi na jeziorze. Dodatkowo miałem kaprys ( wymuszony awarią pierścienia rotatorów ) że dolnik musi być pełny/ciągły dostosowany do mojego przedramienia. Kolejne marzenia dotyczyły elektrycznej czułości blanku, rozkładu przelotek pod konkretny model kołowrotka (Stella 4000) i estetyki całego wędziska. Po internetowej penetracji ofert producentów doszedłem do wniosku że takiej wędki jeszcze nikt nie wyprodukował.... Dlatego trafiłem do FishingArtu :-)
Po konkretnej rozmowie w siedzibie firmy zaproponowano mi właśnie ten blank na co się zgodziłem. Po wpłacie zaliczki produkcja ruszyła i pomimo panującej pandemii wędkę odebrałem po umówionych pięciu tygodniach. Pierwsze wrażenie to bardzo pozytywny obraz estetyczny. Zrezygnowałem z lakierowania blanku , żeby nie stłumić blanku i dodatkowo go nie dociążać, co dało wagę całości równą 137,8g! Kolejne pozytywne zaskoczenie to długość wyrzutu kogutem 30g, leciało niesamowicie daleko co na pewno jest wynikiem właściwego doboru średnic przelotek i ich rozmieszczenie ( poprosiłem o to żeby było ich 10szt). Pierwsze testy na Turawie wypadły bardzo pozytywnie, pomimo tego że to zbiornik zdecydowanie za płytki i za ,,miekki" dla tej armaty. W końcu wędka doczekała się wyjazdu na głębokie szwedzkie jezioro. Moje oczekiwania spełniły się w całej rozciągłości tzn bez problemów obsługuje koguta 25-35g prowadzonego w agresywnym opadzie, czuje dno i każdą przeszkodę, oddaje w dolnik delikatne puknięcie sandacza, agresywny atak wyłapuje blank a przy zacięciu jest bardzo szczytowa czyli szybka i twarda. Jesli chodzi o hol zacietej ryby to niestety jeszcze żadna ryba do połowy długości jej nie ugiąła choć złowiłem na nią kilkadziesiąt sandaczy w ciągu dwóch tygodni. Największa ryba to na razie szczupły +80 ale tez długo nie powalczył.
Jeśli chodzi o uniwersalność tej wędki, tzn łowienie w rzece albo woblerem, blachą czy inna gumą to przyznam szczerze że nie wiem i pewnie nigdy sie nie dowiem bo do innych metod i przynęt mam inne wędziska. Ta jest do łowienia z łódki na głębokim jeziorze, na twardym dnie i ciężkim kogutem, ma być czuła na delikatne puknięcia sandacza, ma być szybka i twarda w zacięciu ale spolegliwa w trakcie holu, ma być lekka i wyważona z konkretnym kołowrotkiem z dedykowaną średnicą plecionki...i taka jest i ma u mnie dożywocie bo dostałem taką właśnie dożywotnią gwarancję.
- mario70, zander78 i Sailfish lubią to
#2313 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2021 - 21:44
#2314 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2021 - 23:19
Dziękuję bardzo.Specjalistyczny blank sandaczowy o wąskim zastosowaniu, tylko pod miękkie przynęty i jigowanie. Jest bardzo czuły i cięty, ale nie wiem do jakiego modelu chciałbyś go porównać, pewnie z Tournament Walleye czy Xtreme, ale miałem tylko Avida z St.Croixa, to zdecydowanie na korzyść Noctissa, to też inne konstrukcje. Uzbrojony w Fuji Torzite, robiony przez Skałka. Blank daje nam możliwość łowić już na nieduże przynęty dużych ryb, właśnie przez jego cienki szczyt 1,2mm w połączeniu z mocnym 17lb dolnikiem.
Jaki kolowrotek Pan zastosował?
Również ta sama osoba będzie mi robiła kijek i w sumie podobny wygląd mamy z tym, że ja skss z insertem drewnianym.
- maniak lubi to
#2315 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2021 - 08:23
Dziękuję bardzo.
Jaki kolowrotek Pan zastosował?
Również ta sama osoba będzie mi robiła kijek i w sumie podobny wygląd mamy z tym, że ja skss z insertem drewnianym.
Rozmiar 3000 będzie odpowiedni. Dobrze wyważa mi go hybrydowa Stella o wadze 235g.
Użytkownik maniak edytował ten post 12 styczeń 2021 - 08:46
#2316 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2021 - 15:44
Cześć!
Mam pytanie o to czy w ofercie FA znajdują sie blanki z możliwością zbudowania UL travela ?
Pozdrawiam
#2317 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2021 - 16:37
- BraWo lubi to
#2318 ONLINE
Napisano 14 styczeń 2021 - 11:23
Krzysztof zważył na moją prośbę 4 modele blanków ( Ultralight Slim XF oraz Blaas Slim ), wrzucę tutaj może komuś się przyda, jak wiadomo FA standardowo nie zamieszcza informacji o wadze poszczególnych modeli:
- ULXF766-2N - 30g
- ULXF806-2N - 32g
- SLS7610-2N - 37g
- SLS8010-2N - 40g
a tutaj wyczerpujący opis dotyczący użytkowania wędki ba blanku ULXF766-2N oraz zdjecia i film z ugęciem:
- mario, Krzysiek Rogalski, malinabar i 1 inna osoba lubią to
#2319 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2021 - 13:38
Z zaciekawieniem przyglądam się wersją Ultralight ULXF i ULF w długości 5'7" wersji 4 lb i 6 lb .. I z opisu w/w ULXF 766-2 n wynika , że pod pstrągi wersja XF 6 lb może być za mocna /za szybka .....? .
Ktoś robił te kije w wersji XF 4 lb/6 lb lub F 4/ 6 lb pod pstrągi z nastawieniem pod plecionkę ( tak bardziej pod woblery / obrotówki ) i mógłby podzielić się wrażeniami ....?
#2320 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2021 - 15:55
Mam wędkę na blanku ULXF 664-1N jeśli masz pytania zapraszam na priv. Pozdrawiam Serdecznie
- strary lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, pracownia, fishing art, blank
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych