Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanie
Polecam szczerze. Jeśli nie ma pod ręką ekspresu, to jest niewiele gorsze rozwiązanie. A przy dobrej jakości, wychodzi naprawdę dobry napar.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 11 styczeń 2017 - 17:16
Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanie
Polecam szczerze. Jeśli nie ma pod ręką ekspresu, to jest niewiele gorsze rozwiązanie. A przy dobrej jakości, wychodzi naprawdę dobry napar.
Napisano 11 styczeń 2017 - 19:14
Chyba sobie kupię taka kawiarke... Myślę że to dobre budżetowe rozwiązanie
Jeśli chcesz kupić to tylko Bialetti / bo sa tez czajna identyczne ale to lipa/ lepsza jest Bialetti z kwasówki , ja mam dwie aluminiowe i czernieją w środku
o taka
Napisano 11 styczeń 2017 - 21:00
Użytkownik junker_abra edytował ten post 11 styczeń 2017 - 21:02
Napisano 12 styczeń 2017 - 00:23
Panowie Jak to jest z młynkiem do kawy - jak rozumiem żarnowy najlepszy i robi robotę, tak? Jeśli tak...to który w normalnej cenie warto wybrać? I, przede wszystkim, co to jest normalna cena w tym przypadku?
Napisano 12 styczeń 2017 - 07:58
Panowie Jak to jest z młynkiem do kawy - jak rozumiem żarnowy najlepszy i robi robotę, tak? Jeśli tak...to który w normalnej cenie warto wybrać? I, przede wszystkim, co to jest normalna cena w tym przypadku?
A proszę bardzo:
Napisano 12 styczeń 2017 - 11:00
O Dobry materiał. Z polecanych przez nich chyba CONCEPT KM 5120 najbardziej pasuje do moich potrzeb, ale poczytam/poszukam jeszcze.
Napisano 12 styczeń 2017 - 11:06
Postarali się trochę chłopaki
Napisano 12 styczeń 2017 - 12:29
O Dobry materiał. Z polecanych przez nich chyba CONCEPT KM 5120 najbardziej pasuje do moich potrzeb, ale poczytam/poszukam jeszcze.
Jak masz czas, to polecam lekturę:
http://forum.wszystk....php?board=13.0
Napisano 12 styczeń 2017 - 14:32
Jak masz czas, to polecam lekturę:
Jeśli już ma być dobre forum o kawie to raczej to http://caffeprego.pl/phpBB3/
Napisano 12 styczeń 2017 - 15:35
No i co Wy najlepszego zrobiliście? Teraz nie dość że mi wędkarstwo kasę i czas zjada, to jeszcze zacznę się bawić baristyką A gdzie miejsce na własne wędliny, pieczenie domowego chlebka, wędzenie....i pracę?
Napisano 12 styczeń 2017 - 17:51
Ok. Zaraziłem się. Więc od razu spytam o kawy aromatyzowane - moja kobietka je wielbi. Po bardzo pobieznej lekturze, po posłuchaniu Arabean na yt wnioskuję, że dostępne w sklepach kawy aromatyzowane to raczej tania, zleżała kawa + olejek zapachowy. Pewnie droższy od samej kawy...
Czy ktoś ma doświadczenie z aromatyzowaniem kawy? Takim samodzielnym? Bo np kawę waniliową to raczej najłatwiej robiąc spirytusowy wyciąg z lasek wanilii? A inne fajne sposoby na aromatyzowaną kawę? Ewentualnie dobre jakościowo (cokolwiek to znaczy...bo jeszcze się na tym nie znam) aromaty spożywcze, nadające się do kawy robionej w kafetierze?
Napisano 12 styczeń 2017 - 19:06
Polecam jeszcze piwowarstwo domowe, sam stosuję i nie narzekamNo i co Wy najlepszego zrobiliście? Teraz nie dość że mi wędkarstwo kasę i czas zjada, to jeszcze zacznę się bawić baristyką A gdzie miejsce na własne wędliny, pieczenie domowego chlebka, wędzenie....i pracę?
Napisano 12 styczeń 2017 - 19:53
We wrześniu warzyłem AIPA (nie wyszło zbyt powalające), na poddaszu stoi gąsiorek wina gronowego, stoi gąsiorek wina z dzikiej róży, stoi pare buteleczek czegoś, czego sam nie robiłem, ale doceniam kunszt twórcy...także i ten dział sezonowo zjada mi czas i pieniądze. Na szczęście nie tak bardzo jak lurebuilding
Napisano 07 luty 2017 - 15:15
Napisano 21 luty 2017 - 08:30
O "małej czarnej" - technicznych porad kilka.
Oczywiście poza najważniejszymi, omówionymi na samym początku, tj: Ziarno, młynek i woda - co jeszcze jest istotne, by przygotować znakomity napar?
Napisano 21 luty 2017 - 12:41
W 5 minut elegancko wytłumaczone co i jak -> nie ma to jak "mała czarna";)
Napisano 21 luty 2017 - 22:10
O "małej czarnej" - technicznych porad kilka.
Oczywiście poza najważniejszymi, omówionymi na samym początku, tj: Ziarno, młynek i woda - co jeszcze jest istotne, by przygotować znakomity napar?
Część czwarta: technika...
Część piąta: sprzęt...
Janusz, jak chcesz dalej zgłębiać temat, to można i tak:
Użytkownik bartolo edytował ten post 21 luty 2017 - 22:10
Napisano 20 sierpień 2017 - 18:20
Zauważyłem na rynku kompatybilne kapsułki do systemu Lavazza A Modo Mio. Miał ktoś może do czynienia z nimi? Ciekawe jak wypadają w porównaniu z Lavazzą?
Napisano 20 sierpień 2017 - 19:05
Jako że sam Arabica zbytnio mi już kopa nie daje- na poranną kawkę idzie pół na pół z Robustą, wówczas czuję tą większą dawkę kofeiny.
Napisano 20 sierpień 2017 - 19:20
Idąc tym torem później czeka Cię sama robusta. A później to już tylko amfetamina, przykro mi.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych