.. a jak odepniesz przetwornik to ...????
Echosonda Garmin STRIKER™
#801 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 18:07
#802 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 18:08
Dokładnie tak samo było z HB, dopiero helixy mega mają dedykowany kryształ do Di- tak przynajmniej pisali.W wyniku sporu patentowego Garmin vs Navico przetworniki CV nie mają dedykowanego kryształu Downscan czy Downview, a obraz w tym widoku powstaje w wyniku nałożenia na siebie dwóch sygnałów Sideview. Navico mówi, że nie ma kryształu więc nie jest to prawdziwe DV. Może ktoś przetestuje 1:1 w identycznych warunkach na łodzi i podzieli się wnioskami. Na amerykańskich forach piszą, że obraz DV z przetworników CV jest gorszy.
Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
#803 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 18:16
.. a jak odepniesz przetwornik to ...????
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Jak odepniesz CV i podepniesz GT to masz kryształ DV i lepszy obraz.
Dokładnie tak samo było z HB, dopiero helixy mega mają dedykowany kryształ do Di- tak przynajmniej pisali.
Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka
Navico to potwierdza, bo podają, że HB płaci im za patent na DV.
#804 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 18:22
.. to nie do Ciebie było , tylko do kolegi wyżej któremu ukazuje się ALARM - "zwarcie"
Użytkownik miramar69 edytował ten post 17 maj 2018 - 18:23
#805 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 18:44
Navico to potwierdza, bo podają, że HB płaci im za patent na DV.
Ale tak czy owak z tym DI w ducerze combo HB coś jest nie do końca po myśli HB, skoro wyszły niedawno ducery DI nowe, lepsze, itp.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 17 maj 2018 - 18:44
#806 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 19:08
CV ma być przeznaczony tylko do vertikala . "Dzień wąsatego dziecka" już blisko
Wątpię w to gdyż na rynku w USA Striker sprzedawany jest tylko z CV52.
#807 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 19:13
... teraz Ja nie kumam ???
Użytkownik miramar69 edytował ten post 17 maj 2018 - 19:13
#808 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 19:18
st.operator urządzenia garmin 7SV- miramar@ - melduje co następuje:
7SV używałem 2 sezony na Wiśle ,Odrze i różnych zbiornikach. Pracowałem na 2 przetwornikach GT 40 i 52. W tym roku wymieniłem na 9 Plus.
Osobiście jestem zadowolony z tego echa. Wszystko co mi potrzeba mam. Proste w obsłudze, ładnie pokazuje dno i rybki , nie śmieci , nie miałem żadnych problemów technicznych.
badzo dziekuje za poradę ,duzo mi kolego pomogło i w koncu podjeta decyzja moze bede mogł sie odwdzięczyc ,albo na rybki zabrac w drodze rewanżu
- miramar69 i Stachu42 lubią to
#809 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 19:19
#810 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 19:22
NIE !!! , to Ja go przeznaczyłem do tej metody w związku z tym , że mam ich na tyle. Bo sam CV52 oczywiście spokojnie można wykorzystać w pełni do wszystkiego .
Dla mnie podstawowy jest GT-40 lub 52 w zależności czego szukam i gdzie.
Użytkownik miramar69 edytował ten post 17 maj 2018 - 19:24
#811 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 19:25
Przetestować może ktoś kto posiada obydwa przetworniki a najlepiej wszystkie trzy tj. GT40, GT52 i CV52. Trzeba grzecznie poprosić Kolegę miramar69.W wyniku sporu patentowego Garmin vs Navico przetworniki CV nie mają dedykowanego kryształu Downscan czy Downview, a obraz w tym widoku powstaje w wyniku nałożenia na siebie dwóch sygnałów Sideview. Navico mówi, że nie ma kryształu więc nie jest to prawdziwe DV. Może ktoś przetestuje 1:1 w identycznych warunkach na łodzi i podzieli się wnioskami. Na amerykańskich forach piszą, że obraz DV z przetworników CV jest gorszy.
#812 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 19:53
Chłopaki jak dla mnie to są niuanse pomiędzy 40 a 52 w pracy w trybie DV. Powiem , że różnic w DV w czasie praktycznego wykorzystania podczas wędkowania dla mnie NIE MA. Trzeba by było tylko śledzić obraz i nic więcej. Ja w DV mało pracuje , no tak od czasu do czasu bardziej dla sprawdzenia namierzonego "celu" / upewnienia się co to takiego. Poza tym , nic mi nie daje takie oglądanie dna, drzewa czy innych .....
Bardziej potrzebny jest SV - boczny i tylko do szybkiego znalezienia różnic w głębokości dna , przykos , rowów oraz nap.czystego dna.
Najważniejsze dla mnie jest "NORMALNE" zobrazowanie , bo tam widzę wszystko co trzeba i tu różnica jest widoczna wyraźnie. Używając 40 jest znacznie więcej na ekranie i wyraźnie większy teren od razu można przeczesać (oczywiście w zależności od wybranego rodzaju i szerokości stożka)
Mogę stwierdzić , że jako użytkownik który wykorzystuje to urządzenie do "amatorskiego wędkowania", a nie do profesjonalnego szukania "dziur w całym" jestem zadowolony. Na tyle już je poznałem (echo), że spoko daję radę poruszać się na każdym z 2 przetworników bez problemu.
Podpowiem jeszcze , że 52 jest dużo dokładniejsza jeśli chodzi o szukanie pojedynczych ryb lub małych miejscówek na dnie.
40 daje większe możliwości w toni ale nie tylko.
Jeden i drugi pokazuje bardzo dobrze rybki, ukształtowanie, szczegóły na dnie: roślinność , kamienie itd....
W dużym uproszczeniu i prostym jerzykiem , bez zbędnego zagłębiania się w niepotrzebne i skomplikowane "cuda" na obu da się spokojnie znaleźć wszystko co trzeba .
Użytkownik miramar69 edytował ten post 17 maj 2018 - 20:05
- n15, Maciek., Jarek B i 3 innych osób lubią to
#813 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 20:07
#814 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 20:11
Chodzi o oferowany stożek w tych przetwornikachNapisałeś że używając GT40 można przeczesać większy teren w zależności od wybranego rodzaju i szerokości stożka. Co miałeś na myśli odnośnie rodzaju i szerokości?
Pozdrawiam, Tomasz eS
#815 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 20:15
Dokładnie to co Tomek napisał.
Po prostu GT 40 jest tak skonstruowany , że ma dwa stożki : szeroki i wąski ; GT 52 też ma dwa stożki tylko , że oba w stosunku do 40 są dużo węższe - co znowu odpowiada większemu lub mniejszemu pokryciu obszaru na dnie .
Użytkownik miramar69 edytował ten post 17 maj 2018 - 20:17
#816 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 20:24
- Matti99 lubi to
#817 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 20:30
Bo to nowe u nas diabelstwo i jeszcze nie opływane za dużo. Ja też dopiero mam zamiar , to zrobić. Nie mam pojęcia co tam "nakombinowali", ale jestem dobrej myśli ....
Użytkownik miramar69 edytował ten post 17 maj 2018 - 20:30
- Dzudik lubi to
#818 ONLINE
Napisano 17 maj 2018 - 20:34
Dokładnie to co Tomek napisał.
Po prostu GT 40 jest tak skonstruowany , że ma dwa stożki : szeroki i wąski ; GT 52 też ma dwa stożki tylko , że oba w stosunku do 40 są dużo węższe - co znowu odpowiada większemu lub mniejszemu pokryciu obszaru na dnie .
Małe sprostowanie - pokryciu toni, pokrycie dna w obu przypadkach jest takie samo. Na GT40 widać po prostu więcej z tego co wisi między dnem a przetwornikiem, ale obraz jest bardziej ciapki i plamki. Na 52 łuki są ładniejsze, ze względu na CHIRP.
- miramar69 i Maciek. lubią to
#819 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 20:36
o toootooo !!! tylko może nie umiałem tego wytłumaczyć
#820 OFFLINE
Napisano 17 maj 2018 - 21:34
Tak poza tym echo jest ok, niczego więcej się nie spodziewałem za takie pieniądze. Mapki już porobiłem, rybki pokazuje (mam nadzieję że nie rysuje😉).
Tak więc dla tych co się zastanawiają nad kupnem Strikera 4 plus, sugeruję kupić tańszą wersję bez dv (chyba że w polskich wersjach na dv coś widać lepiej).
Użytkownik mmedenski edytował ten post 17 maj 2018 - 21:35
- lew27 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych