Tak się zastanawiam. Dlaczego niemal w zupełne zapomnienie, w naszym kraju, powędrowała ta firma
#1 OFFLINE
Napisano 12 luty 2010 - 14:37
#2 OFFLINE
Napisano 12 luty 2010 - 14:44
Pozdrawiam!
#3 OFFLINE
Napisano 12 luty 2010 - 14:49
#4 OFFLINE
Napisano 12 luty 2010 - 17:13
myślę że w dużej mierze dlatego że nieźle ma się u nas Batson, który z nawiązką pokrywa ofertę Pacific Baya po prostu. Kiedyś zresztą była to jedna firma, jeśli tak można powiedzieć w dużym uproszeczniu - myślę że w wywiadzie z Bilem Batsonem powinno coś być na ten temat. Do tej pory niektóre blanki wyglądają wręcz bliźniaczo, chociaż oferta blanków Batsona jest dużo szersza obecnie. Myślę że obie te firmy robią solidne produkty, warte swojej ceny.
Pozdrawiam
- krzychun lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 12 luty 2010 - 21:00
Wiem, czytałem historię. Ale, czy to coś zmienia? Akurat w moim przypadku nie
Niewiele się znam na blankach, niuansach konstrukcyjnych etc. ale wiem, co mi się podoba, gdy w łapkę to wezmę.
A kilka Pacyficów trzymałem, miałem nawet i wspominam przyjemnie całkiem.
Nawet nie silę się na porównania. Żałuję jedynie, że ot tak, zniknął wziął był poprostu .
#6 OFFLINE
Napisano 12 luty 2010 - 22:28
#7 OFFLINE
Napisano 13 luty 2010 - 19:49
Zresztą wejście na rynek B.Enterprises zdecydowanie odświeżyło i zmieniło relacje na nim . Świetne blanki stały się powszechnie dostępne i cenowo , i asortymentowo . To było coś ..
Zresztą u nas podobnie , też jest dotąd prawdziwą lokomotywa i koniem pociągowym polskiego rodbuildingu .
P.B. powoli wychodzi ze smugi cienia . Może już nie jest tak atrakcyjny jak te kilkanaście lat wstecz , i wspólczesnego odpowiednika plum tint nie widzę w ofercie , ale zwolenników solidnego i tradycyjnego średniaka z Sequim , wciąż nie brakuje ..
#8 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2010 - 18:25
witam czy może mi ktoś powiedzieć coś o blankach pacyfic bay zwłaszcza o tym modelu RF2SP843-2 , ale również mam pytanie odnośnie blanku PACIFIC BAY 2,45m,3-14g, tylko nie znam jego oznaczenia....
#9 OFFLINE
Napisano 20 grudzień 2010 - 19:49
pozdro
#10 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2011 - 20:10
Zbrojąc już trochę kijków na zamówienie, kiedyś musiało to nastąpić,czyli pierwsza reklamacja.
Ale do rzeczy dostałem kijek do zbrojenia był to blank muchowy 4-skład do linki #5 firmy PB. Zamawiający odebrał kijek i podczas pierwszego wypadu wędka trzasła podczas rzutu, reklamacje uznałem, jeszcze gość zdobył szczytowy element na wymianę.
Po oględzinach złamania wydało mi się dziwne, ponieważ blank pękł pod omotką, ale po przeciwnej stronie niż przelotka wyglądało tak jakby blank był nadcięty czym ostrym.Mówi się trudno, ale co bardzo mnie zdziwiło wyznaczając kręgosłup(używając małej siły) na dostarczonym elemencie usłyszałem delikatne trzaski, po dokładnych oględzinach okazało się,że blank jest uszkodzony prawie w podobnym miejscu co ten złamany.
Pytanie czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją,że podczas wyznaczania kręgosłupa doszło do takiego wypadku.
Druga sprawa fakt, że blanków Pacyfic Bay zbroiłem tylko kilka muchowych, porównując tą #5 do Batsona #3 powiedział bym że #5 dużo delikatniejsza niż Batson #3.
Teraz sam nie wiem zbroiłem kilka Pac Bay spinów i muchówek,podobały mi się pod względem relacji cena - walory użytkowe,teraz po tym zajściu mam mieszane uczucia, z Batsonem czy St.croix nie było takich niemiłych niespodzianek.
Podsyłam zdjęcie uszkodzonej szczytówki.
Załączone pliki
#11 OFFLINE
Napisano 05 lipiec 2011 - 22:17
co by nie tworzyć nowego wątku, czy ktoś z szanownych kolegów, używa, bądź używał kijkó na blankach PacificBay, chodzi konkretnie o blanki ze starszej serii na bazie IM6 i kolorze ciemnomiodowym
jakieś opinie, spostrzeżenia
będę wdzięczny
#12 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2011 - 14:32
#13 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2011 - 19:04
Otóż montowano je na muchowych IGF-ach , # 7 lub # 8 . Blanki że standardowego IM6 43 mln modulus w kolorze plum , czyli śliwki . Kije były dość wolne , ale też całkiem przyjemne w użyciu . Prawie nieodróżnialne od zwykłych noodle . Świetne do cieniutkich monofili i mikrowoblerów , które to do dziś kołaczą pustym echem w łbach wędkarskich , jako jedyny chyba spadek po niegdysiejszych gierojach naszego wyczynu ..
Montował serię z niebywałą do dziś wykonawczą maestrią Artur Banachowski . Taka była wtedy moda pośród co ambitniejszych wielbicieli połowiania kleniojazi , póżniej dopiero wklejanki na wagę , hicior naszych lokalnych rynkowych tygrysów , zatarły ją i zniosły w zapomnienie , swoim tak wciąż poszukiwanym , tanim uniwersalizmem . No i odległościówka , jakże bym mógł zapomnieć o tak znaczącej relikwi
Była też składana na blankach IGSH z serii s/s niewielka ilość kijów trociowych .
Trafiłem w oczekiwanie ??
#14 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2011 - 19:32
kumpel ma takiego 3,05m do chyba 9gr zajefajna zabaweczka, najlepiej wygladała przy 70 cm sumku, myślałem że supełek będzie mozna zawiązać
#15 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2011 - 20:24
#16 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2011 - 06:11
#17 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2011 - 11:37
Ile on wyholował kleni i jazi a nawet dwa sumki po ok 70 cm.
Został zastąpiony przez nowszy model ale sentyment pozostał.
Typowa kluseczka na muchowym blanku, ciężki do złamania, ryby trzymał jak należy.
Z czasem żałowałem, że go sprzedałem, zasłużył u mnie na emeryturę, ale były jakieś wydatki i poszedł do ludzi.
#18 OFFLINE
Napisano 15 maj 2013 - 16:46
Witam .Mam zamiar nabyć blank Pacific Bay Rainforest II RF2SP843-2 ;2,13m ,3-12g linka 6-10lb. Posłużyc mi ma do cięższego okoniowania z ewentualnym przyłowem sandacza. Będę łowił na kopytka 5-7cm z główkami 8-15g.Czy da radę? Jak się mają podane parametry kija do stanu rzeczywistego? Prosze o opinie w tym temacie. Może ktoś ma ,miał, lub łowił kijkiem na w/w blanku. Z góry podziękował
#19 OFFLINE
Napisano 15 maj 2013 - 17:08
kopytko 7 cm plus glowka 15 gram to ok 25 gram w sumie, czyli 2x tyle co opis, mam slabszego T2SP843-2 tez 10 lb kurcze tyle to bym z niego nie rzucal chyba, choc w sumie nie próbowałem
#20 OFFLINE
Napisano 15 maj 2013 - 17:41
No właśnie T2SP843-2 ogarnia 15g + kopytko 7 bo tym akurat prubowałem.Dlatego pytam o RF2 bo z opisu średnic wygląda delikatniej. Szczyt 1,5mm dolnik 8,9mm
A kopytko 7cm to chiba raczej nie waży 10g
Użytkownik skalek-77 edytował ten post 15 maj 2013 - 17:44
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, pacific bay, pac bay
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
blank do lekkiego łowienia sandaczaNapisany przez FrenchRodbuilder , 02 paź 2024 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank pod pstrągi o długości 2.40 - 2.60 cm. Cw. 4-20 Gram. Głównie łowie na woblery.Napisany przez Livers , 02 paź 2023 batson suzuki, fishingart |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Zlecę naprawę dolnika muchówkiNapisany przez Adrian Tałocha , 11 kwi 2023 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Blanki do łowienia na wormyNapisany przez 19john92 , 21 gru 2021 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych