Szwecja 2016
#201 OFFLINE
Napisano 11 październik 2016 - 15:01
- urasenty lubi to
#202 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 07:54
Popieram to jest jakaś metoda.
#203 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 15:02
- Friko, Guzu, mario i 29 innych osób lubią to
#204 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 17:41
#205 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 18:31
... powinieneś zabrać głos w temacie: "Za granicą łatwiej...": http://jerkbait.pl/t...szczupaki-2016/ - koledzy dochodzili tam do rożnych dziwnych wniosków... a tak korzystając z okazji, moje gratulacje...
#206 OFFLINE
Napisano 16 październik 2016 - 21:03
Thanks. Za granicą łatwiej .. to niezaprzeczalny fakt .. ale i za tą zagranicą trzeba trochę przyfarcić, żeby połowić Ja do Szwecji jeżdżę regularnie od 6 lat (7-8 dniowy wypadzik min. raz w roku). Różne to były wyprawy: większość na jeziora. Szkiery są wg mnie łatwiejszym tematem, a już rozpatrując sprawę stricte ilościowo ciężko się na jeziorze choćby zbliżyć do wyniku jaki zrobić można na szkierach, jakkolwiek w przyszłym roku chyba pojadę odwiedzić jeziorko na którym ryb ilościowo nie było bardzo dużo, ale były jakościowo większe .. dodatkowo łowiło się te większe szczupaki (90+) dość regularnie. Dochodzi jeszcze aspekt "przyrodniczy". Na dzikich jeziorach (gdzie bywałem) przez tydzień nie widzieliśmy nikogo. Żadnej łódki, żadnego człowieka. W ogóle. Taka tygodniowa samotnia. Na szkierach presja występuje. Miejscowi Szwedzi łowią sobie okonie w sieci itp. .. Jachtów i innych "motorówek" sporo, wędkarzy też. Jakkolwiek dla mnie osobiście Szwecja jest nie do zastąpienia: i ta "dzika" i ta "szkierowa". Uwielbiam klimat tego "surowego" kraju, zwłaszcza jesienią. Na wyprawie w Szwecji nic się nie liczy poza wędkarstwem. Od jakiegoś czasu na taką "wycieczkę" nie zabieram w ogóle telefonu "służbowego". Mam tylko taki do którego numer znają koledzy którzy uczestniczą w wyprawie .. oraz żona. Z drugiej strony odnośnie tematu "za granicą łatwiej": życiówkę w szczupaku w dalszym ciągu mam z polskiej wody
- Friko, analityk, loko i 5 innych osób lubią to
#207 OFFLINE
Napisano 17 październik 2016 - 10:15
Wspaniała wyprawa, gratuluję i zazdroszczę. Mała rzeczka i takie efekty. Porównuję ją do naszych podlaskich wód, pięknych, z dużym potencjałem, ale jakże innych...
#208 OFFLINE
Napisano 17 październik 2016 - 11:51
Z drugiej strony odnośnie tematu "za granicą łatwiej": życiówkę w szczupaku w dalszym ciągu mam z polskiej wody
Ile dni w roku łowisz na zagranicznej wodzie a ile w Polsce ?
- Trouter, sol321 i Dano. lubią to
#209 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2016 - 16:42
Witajcie,
czy ktoś był nad jeziorem Tislangen/Tisnaren w Szwecji i jest w stanie coś napisać o tych dwóch połączonych jeziorach ?
pozdrowionka dla wszystkich forumowiczów
#210 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2016 - 17:56
Cześć
Byłem, jesienią. Wrszesień.
Liczyliśmy na szczupaki, a tych nie było. Parę sztuk nie wartych wspomnienia.
Za to były okonie i to jakie.
Na górkach.
Połowiliśmy do bólu.....
Koledzy młócili wodę na wielkim jeziorem. Wynik jeszcze gorszy. I wracali do nas na małe jeziorko, na okonia.
Winna była temperatura. Woda ok 18 st. To nie temp na szczupaka.
Dla mnie osobiście to jest rewelacyjna woda na wiosnę. Są takie miejscówki, że szok...
Tyle mogę powiedzieć, a jak masz pytania to zadawaj...
Pozdrawiam
Alek
- Gobio Gobio lubi to
#211 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2016 - 18:03
ok
bardzo dziękuję za info - jak się zdecydujemy na ten akwen na najbliższą wiosnę to się odezwę
właśnie chodziło o to czy warto to brać pod uwagę
jeszcze raz wielkie dzięki
#212 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2016 - 19:15
Na wiosnę zdecydowanie bardziej niż Szwecję polecam Finkę. Mniejsza presja, więcej ryby
- platynowłosy lubi to
#213 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 11:39
czy jest jakieś miejsce z batymetrykami szwedzkich jezior i/lub opisami?
#214 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 12:22
czy jest jakieś miejsce z batymetrykami szwedzkich jezior i/lub opisami?
poszukaj na www.fiske.se
#215 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 13:20
fiske.se na chwilę obecną nie działa.... może jeszcze jakieś miejsce?
#216 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 13:45
sprawdź www.ifiske.se
#217 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 13:46
https://gofreemarine...esis/community/
http://webapp.navion...&key=g{_zI{e~sA
Nie ma tam wszystkiego ale jest może akurat to, czego potrzebujesz.
- Rebel64 lubi to
#218 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 14:15
dzięki... już coś więcej. przynajmniej jest wiadomość że mapy (zalaminowane) można nabyć w okolicy jeziora.... i jakiś kontakt mailowy też jest. to już coś
#219 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 14:19
dzięki... już coś więcej. przynajmniej jest wiadomość że mapy (zalaminowane) można nabyć w okolicy jeziora.... i jakiś kontakt mailowy też jest. to już coś
a jakie jezioro konkretnie Cie interesuje?
#220 OFFLINE
Napisano 05 grudzień 2016 - 14:22
regnaren...między innymi.
Użytkownik Przemsol edytował ten post 05 grudzień 2016 - 14:24
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych