Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

UWAGA-NIESUMIENNY SPRZEDAWCA!!! (KONDZIU)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   ODYSEUSZ

ODYSEUSZ

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 176 postów
  • LokalizacjaSIERADZ

Napisano 16 maj 2016 - 18:56

W dniu 21 kwietnia kupiłem u użytkownika o nicku Kondziu zestaw woblerów.Pierwszy kontakt bezproblemowy-po niecałych 15 minutach otrzymałem dane do przelewu.Pieniądze przelane,zaksięgowane na koncie sprzedającego 25 kwietnia.

Od tego momentu spokojnie oczekiwałem na przesyłkę do 6 maja,kiedy spróbowałem po raz pierwszy przypomnieć o sobie sprzedającemu.

Oczywiście bez efektu.

Ponowną próbę podjąłem w dniu wczorajszym-również bez powodzenia.

"TWÓRCA" wyraźnie nie poczuwa się do ciążącego na nim obowiązku sfinalizowania transakcji za którą otrzymał pieniądze (co samo w sobie stanowi naruszenie przepisów prawa handlowego).

Jestem w stanie zrozumieć różnego rodzaju problemy czy w życiu osobistym,czy zawodowym,ale elementarna kindersztuba nakazuje poinformować o tym drugą stronę i określić przybliżony termin zakończenia transakcji.

W tym przypadku mam nieodparte wrażenie,że jestem zrobiony w konia.Nadzorowanie toczącej się sprzedaży,uaktualnianie zdjęć dostępnych woblerków pochłaniało więcej czasu niż zaadresowanie koperty i nadanie jej na poczcie.

W związku z tym chciałbym uprzedzić potencjalnych kontrahentów o nierzetelności forumowicza o nicku KONDZIU.

#2 OFFLINE   Bany

Bany

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 32 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Marcin

Napisano 17 maj 2016 - 05:11

Witam. Tak jak kolega ODYSEUSZ mam ten sam problem ze sprzedającym. Niedługo minie miesiąc od momentu złożenia zamówienia a przesyłki nie widać. Przy pierwszej próbie przypomnienia dostałem odpowiedź, że się przeprowadza i dlatego nie ma czasu wysłać wobków, ale postara się to zrobić po majowym weekendzie. Niestety nic z tych starań nie wyszło, bo paczki nadal nie ma. Druga próba kontaktu pozostaje do chwili pisania postu bez odzewu. Był to pierwszy zakup u tego sprzedawcy i przy takim podejściu do klienta ostatni. Zanim zrobicie zakupy u tego człowieka zastanówcie się trzy razy czy warto.

#3 OFFLINE   JPSt

JPSt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 116 postów
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 17 maj 2016 - 07:13

To podejście absolutnie niedopuszczalne.

Przypadki niestety mnożą się, może nie na potęgę, ale stanowią znaczący? procent.

Pożal się boże "forumowi przedsiębiorcy" (Ci ugruntowani w handlowej etyce wymiany obrazków turbo na kapsel z zalaną woskiem flagą Barbadosu) być może nie zdają sobie sprawy z fundamentalnych prawideł handlowych i chętnie oferują swoje rzemiosło, chłodząc swój entuzjazm do sfinalizowania transakcji dokładnie w momencie otrzymania pieniędzy, ciągle żyjąc w przeświadczeniu, że to kolega kolegi, robimy interesy z przymrużeniem oka, bo w gruncie rzeczy to bardziej klub hobbystów jak rzeczywista platforma wymiany usług, itd, itd co tylko pozwala "forumowym przedsiębiorcom" na przemożne wdupiemienie. Otóż nie. Jest oferta o charakterze handlowym, usługowym, wszystkie kryteria wiążące winny być wzięte pod uwagę i przestrzegane przez strony.

Byłem swego czasu aktywnym uczestnikiem debaty (sądu?) nad panem Matusiakiem (będąc jego niegdysiejszym klientem).

Ostatnio przyglądałem się dyskusji dotyczącej praktyk kolegi RUDI75 (wydaje się zażegnanej i przyzwoicie rozwiązanej, z obowiązkowym aktem ekspiacji przyczyna - a jakże, już przyznanie się do błędu rokuje świadomą poprawę). 

Jestem przekonany, że przypadków jest więcej ale ze względu na skalę "nadużyć" i tryb "aaa to kolega z forum... to ja jeszcze poczekam" rzadziej zgłaszanych.

Ten jest kolejnym. Piszesz "postara się zrobić po majowym weekendzie..." Postara ??? To jakaś kpina. Zawarł umowę i ma dostarczyć Ci woblery, a nie starać się...

Być może zmiana systemowa ?

Wiem, że jerkbait będzie uciekał od odpowiedzialności i możliwości zajmowania strony w relacjach handlowych, żeby uniknąć ewentualnych roszczeń i zwykłych pretensji.

Uproszczony formularz (bardzo podstawowy, imiona, adresy i daty), umowa, ujednolicona i dostępna na stronie? Taka umowa mogłaby nakładać na oferującego usługę czy produkt prawne zobowiązanie do realizacji w uzgodnionym przez obydwie strony terminie, dopuszczając wydłużenie takiego, znowu za przyzwoleniem obydwu.

Jest umowa - jest argument, nawet dopuszczając sądowne rozstrzygnięcie. A dlaczego nie ? Dla otrzeźwienia.

J.

#4 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 17 maj 2016 - 07:37

Nie bronie Kolegi, nie znam sprawy.

Ogolnie, bo widze, ze sami wielmozni klienci kupuja na gieldzie, zaraz zazadaja stalej obecnosci Rzecznika Praw Konsumenta - forum to kolezenska wymiana wiedzy, opinii, zlosliwosci i przy okazji roznorakiego wedkarskiego asortymentu, nie dzialaja tu unijne rozporzadzenia, nie ma biurokracji, staniwisk komisarzy, inspekcji handlowych, regulaminow i praw konsumenta! Tu sie dogadujemy bezposrednio z danym Kolega, bez formularzy...forum moze byc uwazane jedynie za katalizator transakcji, nie bierze w niej udzialu! Tak wiec nikt nie wezmie odpowiedzialnosci za ewentualne niedotrzymanie terminu.

Jesli sie ta prosta zasada nie podoba, kupujcie na Allegro lub w stacjonarnych placowkach. Omijajcie nasza gielde lukiem, szerokim jak Wisla.

Zostales oszukany? Administracja forum nie pomoze, ale masz szereg instrumentow w reku. Ostatecznyn jest zawiadomienie policji, a wczesniej tak proste jak list polecony z przedsadowym wezwaniem do realizacji umowy. Bo tak naprawde te wszystkie 'oszustwa' to sprawy cywilne i zaloze sie, ze prokurator palcem nie kiwnie, zanim sami nie sprobujecie zalatwic sprawy w oparciu o Kodeks cywilny.

Kupiles? Zawarles dwustronna umowe. Dogaduj sie wiec z ta druga strona. Napisz na forum, jesli sprawa jest nieladna, to tez forma nacisku, ale nie zadaj zmian w samym forum, nie ma takiej potrzeby. Predzej zlikwiduje Szef gielde, ku uciesze wielu zapewne.

Jeszcze raz - nie podobaja sie kolezenskie zasady, wypad z baru 😉
  • bartsiedlce lubi to

#5 OFFLINE   marcin186

marcin186

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 545 postów
  • LokalizacjaRadom
  • Imię:Marcin

Napisano 17 maj 2016 - 08:31

Był sobie temat "Polecam-nie polecam" wiadomo było kto,co,jak i kiedy,jednak został usunięty. Myślę, że powinien wrócić dało by to obraz rzetelności tak sprzedających jak i kupujących.

#6 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1376 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 17 maj 2016 - 08:36

Był sobie temat "Polecam-nie polecam" wiadomo było kto,co,jak i kiedy,jednak został usunięty. Myślę, że powinien wrócić dało by to obraz rzetelności tak sprzedających jak i kupujących.

Dokładnie. Popieram

#7 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 maj 2016 - 09:20

Z jednej strony właściciele forum nie są stroną w sporach między kupującymi a sprzedającymi. Z drugiej jednak wyróżniają twórców przynęt i wędzisk stosownymi "tytułami". Są oni niejako uwiarygadniani przez j.pl. Wobec biernej postawy moderatorów w sporach między klientami a twórcami można chociaż wprowadzić zapis w regulaminie o odbieraniu etykietki. Mam tu na myśli nie kilkudniowe opóźnienia, ale ewidentne olewactwo polegające przede wszystkim na unikaniu kontaktu z pokrzywdzonym. Są różne sytuacje życiowe, ale podjęcie zobowiązania (przyjęcie pieniędzy) nakłada na sprzedającego obowiązek chociażby do kontaktowania się z klientem. Nie widzę też powodu, żeby moderatorzy chowali głowę w piasek, bo rozwiązywanie tych problemów służy kulturze i właściwej atmosferze w kontaktach między forumowiczami.
  • blackabyss i drag lubią to

#8 OFFLINE   Kamil Z.

Kamil Z.

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5317 postów
  • LokalizacjaWałbrzych/Wrocław
  • Imię:Kamil

Napisano 17 maj 2016 - 10:02

Z jednej strony właściciele forum nie są stroną w sporach między kupującymi a sprzedającymi. Z drugiej jednak wyróżniają twórców przynęt i wędzisk stosownymi "tytułami". Są oni niejako uwiarygadniani przez j.pl.

Osoby posiadające jakiś status ("twórcy"), jak sama nazwa mówi, są uwiarygadniani, jak sama nazwa mówi, jako właśnie "twórcy", a nie "kontrahenci". 

Wielokrotnie było to już poruszane. Jerkbait udostępnia miejsce dla użytkowników, na koleżeńską sprzedaż i nie stanowi strony w razie ewentualnych sporów. Choć oczywiście mamy nadzieję, że takowych nie będzie.

• Piotrek Milupa, bartsiedlce i ezehiel lubią to

#9 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1070 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 maj 2016 - 10:32

Kamilu, zgoda ale nie do końca. Doskonała większość twórców prowadzi sprzedaż swoich wyrobów. Traktują forum jak swoisty sklep. I dobrze. Mój post miał na celu wykazanie, że portal mógłby brać aktywny udział w wychowywaniu niewychowanych i nauce dobrych obyczajów. Nie proponuję Remkowi ciągania się po sądach w sprawie sporu o dwa smużaki między panem X a panem Y. Pomyślałem, że skoro j.pl wyróżnia i nagradza to może, a nawet powinien karać lub zwalczać nieuczciwość. Ziarnko do ziarnka, a może uda nam się doprowadzić do doskonałości naszą społeczność.

#10 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 17 maj 2016 - 10:41

Ogolnie, bo widze, ze sami wielmozni klienci kupuja na gieldzie, zaraz zazadaja stalej obecnosci Rzecznika Praw Konsumenta - forum to kolezenska wymiana wiedzy, opinii, zlosliwosci i przy okazji roznorakiego wedkarskiego asortymentu, nie dzialaja tu unijne rozporzadzenia, nie ma biurokracji, staniwisk komisarzy, inspekcji handlowych, regulaminow i praw konsumenta! Tu sie dogadujemy bezposrednio z danym Kolega, bez formularzy...forum moze byc uwazane jedynie za katalizator transakcji, nie bierze w niej udzialu! Tak wiec nikt nie wezmie odpowiedzialnosci za ewentualne niedotrzymanie terminu.

Jesli sie ta prosta zasada nie podoba, kupujcie na Allegro lub w stacjonarnych placowkach. Omijajcie nasza gielde lukiem, szerokim jak Wisla.

Zostales oszukany? Administracja forum nie pomoze, ale masz szereg instrumentow w reku. Ostatecznyn jest zawiadomienie policji, a wczesniej tak proste jak list polecony z przedsadowym wezwaniem do realizacji umowy. Bo tak naprawde te wszystkie 'oszustwa' to sprawy cywilne i zaloze sie, ze prokurator palcem nie kiwnie, zanim sami nie sprobujecie zalatwic sprawy w oparciu o Kodeks cywilny.

Kupiles? Zawarles dwustronna umowe. Dogaduj sie wiec z ta druga strona. Napisz na forum, jesli sprawa jest nieladna, to tez forma nacisku, ale nie zadaj zmian w samym forum, nie ma takiej potrzeby. Predzej zlikwiduje Szef gielde, ku uciesze wielu zapewne.

Jeszcze raz - nie podobaja sie kolezenskie zasady, wypad z baru

Puknij się w głowę.

#11 OFFLINE   covent

covent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 267 postów

Napisano 17 maj 2016 - 10:42

Heh dawno tak się nie uśmiałem - nie wiem czy wiesz a żyjemy w państwie prawa gdzie jest coś takiego jak podatki... Powiedz to co napisałeś kontrolerowi US lub UKS to się zdziwisz czy nikt tu nie ma wglądu a transakcję między uczestnikami forum nie są objęte rygorami podatkowymi ( i nie ma znaczenia czy sprzedawca ma zarejestrowaną działalność czy też nie).

Prawa sprzedającego i kupującego (  w szczególności kupującego) w intrenecie jednoznacznie określa  nowa ustawa o prawach konsumenta np : 

https://prokonsumenc...ach-konsumenta/

Tak więc nie siej herezji, że forum to autonomiczne miejsce gdzie nie działa prawa. To, że właściciel dla własnej wygody odcina się od sporów transakcyjnych nie oznacza, że sprzedawca może robić co chce. Obowiązuje go prawo takie jak każdego obywatela RP​

#12 OFFLINE   JPSt

JPSt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 116 postów
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 17 maj 2016 - 10:46

Miękki model z wiodącą rolą gospodarzy forum mógłby wzniecić przynajmniej dyskurs. Jeśli nie ramy prawne to etyczne. Tak jak piętnowana, i słusznie, kultura języka (brak) przez moderatorów, dlaczego więc nie, piętnowana kultura biznesu (jej brak w niektórych przypadkach).

Esencją problemu - "koleżeńskiego handlu na forum" tak odbieraną, wydaje mi się komentarz użytkownika z 9:37, w następstwie mojego powyżej. Przezierająca buta, pyszałkowatość i bezrefleksyjność. Albo jesteś z nami, albo precz.

#13 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 17 maj 2016 - 11:28

Temat jak sądze za chwil kilka będzie usunięty :( Fakt uciekanie od odpowiedzialności  ....

Szkoda podobnie jak kolega powyżej uważam,iż temat polecam nie polecam powinien wrócić. Dla naszego bezpieczeństwa ...

• eRKa lubi to

#14 OFFLINE   stone

stone

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 498 postów
  • LokalizacjaŁagiewniki
  • Imię:Tomasz

Napisano 17 maj 2016 - 11:29

Nikt na giełdzie nie oczekuje stałej obecności RPK. Oczekuje natomiast poważnego podejścia do tematu ze strony sprzedającego.Czy to tak wiele???

A Twoje ostatnie zdanie zostawię bez komentarza..... 

#15 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 17 maj 2016 - 11:35

Czytam i k...wa nie wierzę. "koleżeńska wymiana" od zawsze dla mnie oznaczała, że

1. Nie zarabiam, a jeśli już to symbolicznie,

2. Możemy sobie zaufać i na porządku dziennym jest np. wysłanie przedmiotu przed otrzymaniem zapłaty, wysłanie na próbę czy będzie pasowało i temu podobne ekstrawagancje.

3. Jakiekolwiek objawy cwaniactwa i próby walenia kogoś w rogi spotykają się z napiętnowaniem i ostracyzmem.

A tu widzę, że się robi eldorado dla januszów (sic!) biznesu - sprzedał coś czego nie miał i czekaj durniu w kolejce, aż jaśnie pan łaskawie będzie łaskaw zrobić i wysłać.

• Krzysiek P, jaaro76 i eRKa lubią to

#16 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 17 maj 2016 - 11:44

Puklem sie w glowe i smieje sie...ustawa o ochronie praw konsumenta stosowana przy umowie miedzy osobami fizycznymi na pewno sie sprawdzi 😉

Nie ufasz, nie kupuj. Zaufales i zostales oszukany, zalatw to na drodze cywilnej, nie mieszaj w to forum.

Nie podoba sie? Nie korzystaj z gieldy, czyli wypad z baru 😏

Aha...mozna jeszcze doniesc do urzedu skarbowego, ze ktos muchy kreci, sprzedaje, zapewne ma to charakter dzialalnosci gospodarczej, zapewne niezarejestrowanej, podatkow nie placi...to delikwenta hobbyste puszcza bez skarpetek, slowo donosiciela! A pozniej kupic na Allegro chinski chlam, robiony przez Bog wie kogo, gdzie i za ile, wspierajac chinska gospodarke lub dodatkowo jakiegos posrednika tandety. Brawo Wy!

Użytkownik coloumb edytował ten post 17 maj 2016 - 11:50

#17 OFFLINE   madmatt

madmatt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 529 postów
  • LokalizacjaHarrogate
  • Imię:Mateusz

Napisano 17 maj 2016 - 12:06

@ coloumb - Oszukal Cie juz ktos tu kiedys?

Użytkownik madmatt edytował ten post 17 maj 2016 - 12:07

#18 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 17 maj 2016 - 12:15

@ coloumb - Oszukal Cie juz ktos tu kiedys?

.

Użytkownik krzychun edytował ten post 17 maj 2016 - 12:21

#19 OFFLINE   milijon

milijon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 130 postów
  • Lokalizacjavistula/aug
  • Imię:Adam

Napisano 17 maj 2016 - 12:15

Coloumb wypisujesz takie glupoty ze az oczy bola :-) zakupy zostaly dokonane przez forum, na forum byla oferta sprzedajacego, to wytlumacz mi dlaczego na forum koledzy nie moga rozwiazac swojego problemu?

#20 OFFLINE   Kondziu

Kondziu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 417 postów
  • LokalizacjaLublin/Wrocław

Napisano 17 maj 2016 - 12:28

Przepraszam
Pracuje od 3 tygodni bez przerwy, co nie jest żadnym wytłumaczeniem, co w połączeniu z przeprowadzką mnie trochę przerosło.

Tym co nie dostali do tej pory przesyłki proponuje 2 wyjścia
1)Wysyłka do końca tego tygodnia z gratisem
2)Zwrot pieniędzy

Pozdrawiam

• Little Wing i jaaro76 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych