Masz na myśli te od Janusza? Jeśli tak to oczywiście, że mam Jutro wstawię zdjęcia bo teraz już ciemno a fotograf ze mnie jak z koziej .... trąba
Rapala Flat Rap
#21 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2014 - 17:41
- Bujo lubi to
#22 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2014 - 19:45
Flat Rap w wersji Widełek? Też z chęcią foto zobaczę
Chyba Pan Janusz zamówienie na przyszły sezon dostanie
#23 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2014 - 22:15
Dzieki wszystkim za odpowiedzi,a co do łowności praktyka zweryfikuje tak czy inaczej ciesze się ze więcej pozytywów na Flat Rapa niż negatywów Martwi mnie tylko sprawa sterów które lubią odpadać jak mówicie. Ale nie ma się co załamywać tylko zakasać rękawy łowić
#24 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2014 - 22:50
Dzieki wszystkim za odpowiedzi,a co do łowności praktyka zweryfikuje tak czy inaczej ciesze się ze więcej pozytywów na Flat Rapa niż negatywów Martwi mnie tylko sprawa sterów które lubią odpadać jak mówicie. Ale nie ma się co załamywać tylko zakasać rękawy łowić
Te stery same nie odpadaja, jak zakleszczy sie w kamienie a masz zwyczaj jak ja zacinac bo pierdzielniecie ryby czuc praktycznie tak samo to zostale bez steru, jestem pewien, ze jak napisze sie do Rapali to podesla nowe.
Bujo
#25 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2014 - 11:30
Myślę, że widać co trzeba.
Janusz po zrobieniu tych jak je nazwaliśmy płytkich Reńskich woblerów nie był szczególnie zadowolony z ich pracy,- ja przeciwnie
No cóż, Dunajec nie płynie tak szybko jak Ren ale Janusz mimo wszystko uważał, że są za ciężkie...
Jednak zarówno sandaczom, boleniom jak i turbo-jaziom to pasowało i nadal pasuje
Dla każdego już trochę wędkującego spinningisty jest to oczywista rzecz, że to co pasuje idealnie do jednej wody, to pasuje średnio do innej a do jeszcze innej wcale...
Zamawiając te woblery zamówiłem je ostrożnie po 5 szt z rozmiaru ponieważ się ich prawie nie urywa, ale ponieważ się kończą bo podzieliłem się nimi z kilkoma kolegami pewnie będę je musiał znów zamówić bo są naprawdę świetne. W wodzie mają podobną pracę jak flat rapy w średnim uciągu.
Różnica w pracy polega na tym iż gdy nurt się wzmaga Widełki zaczynają mocniej merdać ogonem a gdy nurt zanika to tylko się drobno kołyszą i drgają a flat rap ma odwrotnie ale to ten sam typ pracy mimo iż wygląd nieco się różni.
Jeszcze inna różnica polega na tym iż zarówno 4,6,8 i 10cm Widły uważam za rewelacyjne woblery a z flat rapów za taki uważam jedynie 8cm.
PS
Bardzo proszę o nie posądzanie mnie o to, że mam coś z tego że reklamuję woblery Janusza czy o inny spisek, w najbliższym czasie opuszczę forum bezpowrotnie i będzie święty spokój
Załączone pliki
- Przemek lubi to
#26 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2014 - 11:41
Mam takie "Widly" 7 cm, kupilem je pod nazwa "plytka 7" to to samo co Twoje Arku?
#27 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2014 - 11:43
Mam chyba coś podobnego.Wąski korpus i oszczędna migotliwa praca.Ster umieszczony pod bardzo zbliżonym kątem.
Najchętniej gryziony z Widlaków jakie posiadam.
Lotny i skuteczny.
Trafił się przypadkowo w większej partyjce.
- giniu666 lubi to
#28 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2014 - 12:42
Mam takie "Widly" 7 cm, kupilem je pod nazwa "plytka 7" to to samo co Twoje Arku?
To nie jest to samo, płytka 7-ka to typowo nocny sandaczowy wobek o drobnej ale bardzo mocnej w stosunku do Reńskiej 8-ki pracy.
Płytka 7-ka ma wygrzbiecenie bliżej steru i jest grubsza zarówno w głowie jak i ogonie,- popatrz na zdjęcia w zestawieniu z Reńską 8-ką
PS
Na środkowym zdjęciu jest Wideł-flat-rap w wersji 13cm zarówno płytko chodzący jak i głębkoko-no głębiej chodzący...
Trochę śladów po sandaczowych zębach jest na nich więc widać że nie sa to jedynie mieszkańcy pudełek.
Notabene pierwszą rybą złowioną na płytką 13-kę w nocy był rafowy turbo-jaź ok 80cm
Załączone pliki
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 13 grudzień 2014 - 13:02
- Przemek lubi to
#29 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2014 - 12:57
Witam,
Dziekuje serdecznie, Janusz bedzie mial troche zamowien
Bujo
#30 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2014 - 13:01
Bardzo proszę, dla praktyków zawsze chętnie dla zawziętych miszczów teorii, szukania dziury w całym i homo sovietikus-ów,- niechętnie
- Bujo i Jack__Daniels lubią to
#31 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2014 - 18:57
Mam wrażenie że trafiłem w wątek "Widełków" Wysyłając mi rysunki tego woblera nic mi Arku nie pisałeś że to jakiś Flat Rap Myślałem że to jakaś Twoja wizja albo efekt wieloletnich przemyśleń. Najważniesze że woblerki które Ci zrobiłem działają lepiej od orginałów których nigdy nie widziałem.Noi napewno nie odlecą Ci stery po puknięciu w kamień
#32 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2014 - 19:24
#33 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2014 - 10:09
#34 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2014 - 15:53
Dziś przyszedł upragniony Flat Rap S 8cm od razu poszedłem nad wode sprawdzic jego prace , lotność i łowność i jestem bardzo mile zaskoczony jest super na ryby działa Zameldował sie mały szczupak i okonek moze byłoby lepiej ale byłem krótko poza tym pogoda nie rozpieszcza o tej porze roku
#35 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2014 - 20:12
Flat Rap to mój ulubiony wobek na bolka
#36 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2015 - 00:16
-Mam dwa flat rapy w kolorze S 8 i 10cm.
-Na 8cm uderzy duży boleń,ale nie lubie na niego łowić,bo bolenie mi nie smakują a do tego czepiają się kurduple-szczupak30cm,sandaczyk15cm(odhaczać i wypuszczać/okaleczac małe rybki to LIPA ) a na 10cm jest może i mniej brań,ale jak pierdolnie to z reguły byk.Najmniejszy sadacz na 10cm miał 4Ocm-i był to tylko jeden niewymiar na dziesiątke w całym sezonie.Rano-przed południem w pochmurne dni 8cm jest bardzo skuteczny na szczupaki i bolenie.
8-10cm -Jest to dobry wobler jak zaczyna sie sciemniać i na początek nocy na odre,bo są zaczepy i faszyna. Latem i wczesną jesienią tak do końca pazdziernika na wieczorne duże szczupaki i nocne sandacze kiler.
-Prowadze go zwijając jednostajnie bardzo powoli zwijając ze szczytówką przy wodzie z od czasu do czasu powolnymi spokojnymi dość długimi podciągnięciami w dół do lustra wody / w strone brzegu.Przy jednostajnym bardzo powolnym prowadzeniu 8cm miałem tylko jedno bicie szczupaka i jednego małego sandaczyka.Szybkie prowadzenie się nie sprawdziło.
-Na 8cm zdarzyło mi się pobicie szczupaka który sam sie zacią jak wobler stał w miejscu i powoli wynurzał sie z wody a w 10 wieczorem jak sie sciemniało pazdziernikowy szupak około 1metr odgią mi kotwice i sie spią,oraz podziurawił wobler-naisąkł i spowolnił prace.Musiałem wysuszyć go na grzejniku i pozaklejać dziury super glue.Był to bardzo gruby denny szczupak.Musiał zobaczyc wobler z dna i po niego podpłynąć pod powierzchnię.
Co do lotnosci napisał Pan,że 8cm poleci dalej niż 10cm
10cm poleci dalej,ale trzeba rzucać od boku a nie zza głowy.
Nie-nie musi być sandacz z ``opadu``-na ciężka gumę na odrze.
Dodam,że Rapala oryginal mi się nie sprawdziła.
Użytkownik Extraspiner edytował ten post 10 listopad 2015 - 00:46
#37 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2015 - 00:23
-Mam dwa flat rapy w kolorze S 8 i 10cm.
-Na 8cm uderzy duży boleń,ale nie lubie na niego łowić,bo bolenie mi nie smakują a do tego czepiaja się kurduple-szczupak30cm,sandaczyk15cm a na 10cm jest może i mniej brań jak pierdolnie to byk.Rano-przed południem w pochmurne dni też jest bardzo skuteczny.
-10cm -Jest to dobry wobler jak zaczyna sie sciemniać na odre,bo są zaczepy i faszyna. Latem i wczesną jesienią tak do końca pazdiernika na wieczorne duże szczupaki i sandacze kiler.
-Prowadze go zwijając jednostajnie bardzo powoli zwijając ze szczytówką przy wodzie z od czasu do czasu powolnymi spokojnymi dość długimi podciagnięciami w dół do lustra wody / w strone brzegu.Przy jednostajnym bardzo powolnym prowadzeniu 8cm miałem tylko jedno bicie szczupaka i jednego małego sandaczyka.Szybkie prowadzenie się nie sprawdziło.
-Na 8cm zdarzyło mi się pobicie szczupaka który sam sie zacią jak wobler stał w miejscu i powoli wynurzał sie z wody a w 10 wieczorem jak sie sciemniało pazdziernikowy szupak około 1metr odgią mi kotwice i sie spią,oraz podziurawił wobler-naisąkł i spowolnił prace.Musiałem wysuszyć go na grzejniku i pozaklejać dziury super glue.Był bardzo gruby.Musiał zobaczyc wobler z dna i po niego podpłynąć pod powierzchnię.
Nie-nie musi być sandacz z ``opadu``-na wrocławskiej odrze.
Zawsze możesz w oćcie zrobić. Mięsiarze podobno znają przepis.
A tak poważnie to forum oparte o C&R. Moim zdaniem powinieneś zmykać stąd. Mimo Twojej niewątpliwie dużej wiedzy ten tekst o smaku Bolka dyskredytuje na amen.
#38 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2015 - 00:49
Napisałem o smaku Bolenia-w ``przenośni.``
#39 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2015 - 00:58
Napisałem o smaku Bolenia-w ``przenośni.``
Jeśli tak to przepraszam. Może przewrażliwiony jestem.
#40 OFFLINE
Napisano 10 listopad 2015 - 01:29
Jeśli tak to przepraszam. Może przewrażliwiony jestem.
Nie to ja PRZEPRASZAM-może bym to tym o boleniu edytował -tylko nie wiem jak,bo wygasła mi opcja edytuj a Moderator w wolnej chwili niepotrzebne posty by usuną.-po co ludzie mają to czytać,Ktoś się zapytał czy na flat rapa 10cm można złowić sandacza / szczupaka -napisałem,że jak zaczyna się ściemniać można złowić szczupaka i to nie małego a jak już się ściemni sandacza- u mnie w wieczornych godzinach się sprawdził,chociaż też wracałem często o przysłowiowym ``suchym kiju``.
Użytkownik Extraspiner edytował ten post 10 listopad 2015 - 01:38
- budzik lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych