Łowienie wertykalne sandaczy
#1 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2006 - 08:22
Chodzi o łowienie jeziorowych sandaczy w Szwecji.
Z góry dzięki i pozdrawiam.
Miłosz
#2 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2006 - 08:27
#3 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2006 - 17:14
witaj na naszym forum. Miło cię widzieć z nami.
W sprawie wertykalnego łowienia sandaczy za dużo ci nie powiem, bo u nas w kraju jest to zakazane.
Więc poczekajmy na materiały, które przygotuje @Pitt.
#4 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2006 - 18:41
#5 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2006 - 19:01
Art. 8.1 Zabrania się połowu ryb:
12 c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem.
#6 OFFLINE
Napisano 13 czerwiec 2006 - 19:44
tackle w telegraficznym skrocie
wedki:
wedki krotkie, bardzo czule, szybkie i sztywne, takie 'mini jerkowki', cw. 15-25 gram, akcja jak sie podoba, paraboliczna (np. roze) lub szczytowa (np. spro),
wedka powinna miec bardzo dobre wywazenie i lezec lekko w rece, bo takie lowienie idzie troche na nadgarstek
przyklady bardzo dobrych wedek do verticala: Rozemeijer Vertical Jigging i SPRO Godfather
kolowrotki:
male i bardzo male, musza byc bardzo lekkie, naklepiej cos UL, z dobrym i mocnym hamulcem, lekko chodzace i w zasadzie niezawodne, linki duzo wchodzic nie musi, bo nie ma potrzeby
przyklady dobrych kolowrotlow do verticala: Shimano Twin Power FA 1000 i Daiwa Exceler EXC1500
linki:
linka to w 100% bardzo dobra plecionka, nie musi byc mocnjeisza niz 10 lb, bo w zasadzie nie ma potrzeby, mocniejsza (grubsza) linka powoduje zaklocenia w pracy wabika, ktory idzie z pradem i ucieka z pionowej prezentacji
dobre linki: Power Pro, Spider Wire Stealth i Tuf Line
przynety:
przynety to waskie shady, najlepiej bez zadnej akcji, teoretycznie im mniej ruchliwe, tym lepiej, brzmi niewiarygodnie ale taka jest prawda, zaklada sie je na glowki jigowe o odpowiednim ciezarze, czyli tak ciezkie aby przyneta pracowala w pionie
przyklady przynet do verticala: Lunker City Fin-S Fish, Lunker City Fin-S Shad, Bass assassin Eel Assassin, SPRO Fin Shad, SPRO Pointy Tail Shad
#7 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2006 - 06:54
Miałem przyjemność łowić sandacze tą metodą z Bertusem Rozemeijerem, który jest uważany za wynalazcę wertykalnego sandaczowania. Nic nowego Wam nie powiem - krótka i czuła wędka oraz plecionka - wszystko aby czuć jak najlepiej przynętę.
Technika - krótkie podszarpnięcia na max 50cm do góry, potem powolutku opuszczamy gumkę, aż puknie o dno i od razu znów do góry. Wszystko w wolnym dryfie. Sandacze potrafią brać bardzo delikatnie i często trudno odróżnić branie od puknięcia główki o dno czy kamień, ale mistrzowie są prawie bezbłędni. Generalnie bardzo fajna metoda..
Pozdrawiam,
#8 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2006 - 11:11
ps może mi ktoś wytłumaczyć jak się wstawia linki
#9 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2006 - 11:11
pozdrawiam
Remek
#10 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2006 - 11:12
może mi ktoś wytłumaczyć jak się wstawia linki
Nad polem, w które wpisujesz treść wiadomości są ikonki (zaczynają się od pogrubionej literki . Siódma od lewej to wstawianie linków, następna adresu emailowego, później obrazka z innego linku.
Pozdrawiam
Remek
#11 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2006 - 11:20
Nad polem, w które wpisujesz treść wiadomości są ikonki (zaczynają się od pogrubionej literki . Siódma od lewej to wstawianie linków, następna adresu emailowego, później obrazka z innego linku.Pozdrawiam
Remek
Remku chodziło mi o to żeby nie widniał po wstawieniu cały link a tylko jakieś słowo sugerujące go np. nie ten który wstawiłem a tylko chociazby klik
#12 OFFLINE
#13 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2006 - 11:24
Możesz także uzupełnić go o opis, używając takiej składni wewnątrz
[url=http://www.myhomepage.com]Moja strona domowa[/url]przez co uzyskasz następujący odnośnik: Moja strona domowa
Pozdrawiam
Remek
#14 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2006 - 11:51
#15 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2006 - 12:09
Remek
#16 OFFLINE
Napisano 14 czerwiec 2006 - 15:58
Pozdrawiam
Milosz
#17 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 12:25
#18 OFFLINE
#19 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 16:56
Znalazłem już wcześniej artykuły, w których jest mowa że poniżej 3,5m nie warto próbować stąd moje wątpliwości.
#20 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2012 - 17:10
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych