16 lipca 11:00 CTS i inne blanki - spotkanie porównawcze ( shootout nad Wisłą )
#1 OFFLINE
Napisano 16 czerwiec 2011 - 21:58
Czy ktoś z Was mógłby pokusić się o porównanie CTS'a SD903, albo SD963 z jakimś np. Batsonem, CD'kiem czy innym Avidem? Od paru dni coś mi się we łbie wykluwa (znaczy...pomysł ), ale nie miałem możliwości porównania i nie wiem, jak CTS'y (te nowsze od tego, który ma OloPe , bo tego oglądałem i rzucałem nim) wypadają w porównaniu z popularniejszymi u nas blankami.
Np SD963, a Batson 1144 (RX7 albo RX8, bądź Avid jednouncjowy, tudzież CD jakowyś ... czy cokolwiek innego
Ewentualnie może ktoś mógłby porównać jakiś lżejszy model CTS'a z odpowiednikiem z innej firmy?
Chodzi mi o podstawowe parametry (w porównaniu z tym bardziej znanym): jak się ugina, czy jest szybki, czy nie, jak z zakresem użytecznym wag przynęt ...
Będę dźwięczny wielce
Pzdr,
Fatso
#2 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 07:01
skrzyknij zlocik testowy.
Wypisz patyki jakie Cię interesują.
W Warszawie i okolicach jest chyba moc tego towaru.
Pozdrawiam,
drzejko
#3 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 07:36
#4 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 08:18
Posiadam model SC902-2 , czyli poprzednia seria , ale z tego co wiem , to przyszedł nowy rok , przyszła nowa literka (D). Nic więcej zdaje się.
Co do samej wędki na tym blanku , to jest to mój ulubiony patyk. Używam głównie na odrzańskie bolenie. Ma świetne właściwości rzutowe. Wobki 7-20 latają baaardzo daleko (innych gramatur wobków nie próbowałem). Guma do 30g - no problem. Wzorowo amortyzuje wszelkie rybie harce. Blank mięsisty (ścianka grubsza niż w uncjowym Avidzie) , świetnie się ładuje. Jeśli chodzi o moc to gdzieś pośrodku między Avidem 12lb a 17lb. W każdym razie moc na bolki czy sandacze wystarczająca (sumek 105cm poddał się w kilka minut).
Na koniec chciałbym podkreślić , że to subiektywne spostrzeżenia zadowolonego posiadacza
Pozdrawiam
Piotr
#5 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 09:29
Ptosię
Pzdr,
Fatso
#6 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 16:22
#7 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 20:24
Pzdr,
Fatso
#8 OFFLINE
Napisano 17 czerwiec 2011 - 20:48
skrzyknij zlocik testowy
Bardzo światła propozycja nie ma to jak weryfikować rozmaite kocopały organoloptycznie i gromadnie - opinia jednego zawsze bedzie subiektywna, ale opinia dziesieciu... podoba mi się ten pomysł
Zadbać trzeba tylko o to żeby prównywać jabłka z jabłkami, gruszki z guszkami itp - czyli jak wspomniał Fatso umawiamy się np. na dziewiątki steelheadówki do 3/4 uncji, na HS-y, na poppingi, każdy przynosi to co ma do tego jakis kolowrotek z linka i zestawem przynet i mozemy zrobic zawody kto dalej rzuci np
Jak by któryś z Kolegów podjął się organizacji w Warszawie lub okolicach, to się piszę ze swoimi chrustami
#9 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2011 - 14:20
#10 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2011 - 19:14
Proponuję następujące kategorie sprzętowe:
Steelhead
1: do ok. 1/2 uncji i 10lb, dł. 2,60/2,70/2,90
2: do ok. 3/4 uncji i 12-15lb, dł. jak wyżej
3: do ok. 1 uncji i 15-17lb, dł. jak wyżej
plus ewentualnie
4: klasa open, czyli wszystko inne, ale CTS i wielo (ponad 2)-składowe
Ja mam po co najmniej dwa kije w każdej z kategorii. Głównie Batsony XST, 1 CD XLS i 1 Phenix. Zapraszam szczególnie CTS'y, ale i inne do porównania bardzo mile widziane.
Teraz termin: jestem otwarty na Wasze sugestie. Natomiast ja sądzę, że trzeba najpierw ustalić: w tygodniu, czy w weekend?
Od poniedziałku do piątku mogę po 16:30, w weekendy (z wyjątkiem bożocielnego) bez szczególnych ograniczeń.
Wreszcie miejsce ... ja z Warszawy, więc proponuję Wisłę. Gdzie dokładnie? Ja mam po drodze do domu Most Gdański. Przy nim jest trochę ciekawych miejsc, w tym dwie główki, na których sporo chłopa się zmieści ...
Czekam na Wasz odzew.
Pzdr,
Fatso
#11 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2011 - 22:05
daj jakies 3-4 tyg. czasu to zdążę przytargać trzy MHX-y: 8'6, 9'0 oraz 9'6 - wszystko raczej do kategorii 3 albo nawet lepiej. W lżejszych wagach Lamiglaski - Esprit & Tytanium 2000. Mam jescze ciekawego Certified Pro ale też trochę cięższy.
Hot-Shoty (8'6) bym sobie na razie odpuścił bo będzie za dużo.
#12 OFFLINE
Napisano 18 czerwiec 2011 - 22:30
Pzdr,
Fatso
#13 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2011 - 07:59
Pzdr,
Fatso
#14 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2011 - 22:47
Jego celem będzie porównanie i omówienie kijów spinningowych, szczególnie na blankacj kategorii salmon&steelhead.
Proponuję następujące kategorie sprzętowe:
Steelhead
1: do ok. 1/2 uncji i 10lb, dł. 2,60/2,70/2,90
2: do ok. 3/4 uncji i 12-15lb, dł. jak wyżej
3: do ok. 1 uncji i 15-17lb, dł. jak wyżej
plus
4: klasa open, czyli wszystko inne, szczególnie CTS (ale nie tylko) i tylko wielo (ponad 2)-składowe
Pierwotnie chodziło mi o porównanie popularnych marek blanków z kijami na CTS'ach. Jednak w ten sposób będzie można:
1 - porównać tej samej klasy blanki/kije różnych firm
2 - w miarę możliwości porównać z CTS'ami (wieloskładowymi i chyba jeszcze nie aż tak popularnymi u nas)
3 - spotkać się, pogadać o sprzęcie i nie tylko
Efektem wymiernym mogłoby być coś na kształt zapisu wyników testu porównawczego kijów ww. klas. Bez wątpienia ułatwiłoby to niejednemu wędkarzowi wybór wędziska, rzecz jasna z uwzględnieniem preferencji oceniających w teście.
Dałoby się też tą drogą pare mitów obalić, albo potwierdzić ... generalnie może być i miło, i ciekawie.
Załączam mapkę, pokazującą proponowane miejsce spotkania. Przy wyborze kierowałem się nie tyle atrakcyjnością wędkarską lokalizacji, ile łatwością dojazdu i ogólną przydatnością do celów spotkania.
Proponuję, by spotkanie odbyło się 16 lipca (sobota) o godzinie 11:00.Pzdr,
Fatso
Załączone pliki
#15 OFFLINE
Napisano 20 czerwiec 2011 - 23:04
#16 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2011 - 07:05
szkoda a chętnie bym przyjechał
#17 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2011 - 07:12
#18 OFFLINE
Napisano 21 czerwiec 2011 - 07:29