Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Top 10 przynęt szczupakowych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   boseib

boseib

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 183 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 29 wrzesień 2011 - 06:41

Witam serdecznie wszystkich. Od dosyć dawna chodzi mi po głowie stworzenia pudełka idealnych przynęt na szczupaka. Propozycja do was drodzy wędkarzy niech ka�źdy, kto posiada w swoim arsenale przynęt, przynęty pewniaki na szczupaka napisze wymieni a ja postaram się podliczyć owe pomysły i pierwsze top 5 będzię odemnie nagroda dla łowcy największego szczupaka na jesiennym wrocławskim zlocie Jerkbait.

#2 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2232 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 29 wrzesień 2011 - 06:48

Witam.
M�łj top to tak naprawdę dwie przynęty, z czego jedna (chyba) ju�ź nieprodukowana.
Top uzasadniam ilością złowionych szczupak�łw na daną przynętę. Pierwsza to obrot�łwka HRT long rozm. 3 ze srebrną paletką, a drugia to klasyczny ripper Mansa - biały lub zielony z czarnym grzbietem.

#3 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 08:46

ten watek powraca regularnie od 6 lat ... zamiast generowac temat po raz setny proponuje uzyc wyszukiwarki

#4 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1675 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 29 wrzesień 2011 - 09:15

Relaxowe Kopyto L4 - �ź�łłte fluo, białe, białe z czarnym grzbietem, niebieski grzbiet z brokatem.

#5 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6204 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:03

@boseib - jakie przynęty proponujesz?

#6 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14882 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:07

Ja nie posiadam w moim pudelku szczupakowych 10 roznych przynet.
Wiec chyba ciezko by mi bylo przedstawic TOP 10 :unsure:

Zaznaczam : mowie o pudelku do spiningu za szczupakiem. Trolling ma oddzielne pudelka :D

#7 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:17

Jak dla mnie absolutnym topem jest obrot�łwka Mepps Aglia nr. 4 w kolorze fluo tiger.

#8 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6204 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:29

Wybi�łrcza przynęta. Szczupak nie zawsze reaguje na wir�łwki :D

#9 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2358 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:04

Nie ma czegoś takiego jak Top 10 przynęt na .. zbyt wiele jest zmiennych.

Na p�łłnocy Szwecji widziałem lokalnego wędkarza kt�łry miał w pudełku 5 wobler�łw 12 centymetrowych i łowił z powodzeniem. Na jeziorze Wygwizdowo Małe mo�źesz mieć milion przynęt w pudełku a wyniki będą �źadne. Grunt to wierzyć, �źe przynęta na kt�łrą się łowi jest skuteczna i wystarczająco często jej u�źywać a staje się skuteczna.

Pozdrawiam
Sławek

#10 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2232 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:08

Wg mnie to jest trochę inaczej i widzę to tak:
Szczupak nie zawsze reaguje... albo go nie ma to nie ma co reagować.

pitt :D
no nie �źartuj sobie, wiesz ile nowych przynęt mo�źe się w ciągu 6 lat pojawić :D?

#11 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6204 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:17

Nie ma czegoś takiego jak Top 10 przynęt na .. zbyt wiele jest zmiennych.

Na p�łłnocy Szwecji widziałem lokalnego wędkarza kt�łry miał w pudełku 5 wobler�łw 12 centymetrowych i łowił z powodzeniem. Na jeziorze Wygwizdowo Małe mo�źesz mieć milion przynęt w pudełku a wyniki będą �źadne. Grunt to wierzyć, �źe przynęta na kt�łrą się łowi jest skuteczna i wystarczająco często jej u�źywać a staje się skuteczna.

Pozdrawiam
Sławek

Saw, troszkę sam sobie przeczysz Milion przynęt w pudełku i zerowe wyniki, czy wystarczy uwierzyć w dowolną i będzie git? Moim zdaniem ani jedno, ani drugie. Czasem jest tak, �źe ulubiona przynęta ni cholery nie jest skuteczna, a zmiana na inny, r�ł�źnicy się istotnie wabik (czasem pozornie „od czapy”) daje diametralnie inny wynik. Bywa tak, �źe na mega przynęty zeruje się z hukiem. Spytaj np. Frika o tegoroczny wyjazd do SE, to coś ci o tym powie. Pewniaki made in USA (na kt�łre sam łowiłem piękne ryby) nadawały się… na podpałkę.

Natomiast w 100% zgadzam się, �źe bez wiary trudno o sukces. Nie ma te�ź czegoś takiego jak uniwersalny top 10; np.: m�łj top na Polskę jest w 80% r�ł�źny od tego na SE, top – powiedzmy :D na Polskę Centralną w 50% r�ł�źny od tego – powiedzmy :D na Polskę P�łłnocną, etc., etc.

#12 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6204 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:21

[quote]
[/quote]
Wg mnie to jest trochę inaczej i widzę to tak:
Szczupak nie zawsze reaguje... albo go nie ma to nie ma co reagować.

[/quote]

Podtrzymuję. Łowię czasem tam, gdzie szczupak jest ponad wszelką wątpliwość. Nie zawsze reaguje na wir�łwki. Nie zawsze na woblery. Nie zawsze na wahadł�łwki i nie zawsze na gumy. A ju�ź na pewno intensywność reakcji mo�źe się r�ł�źnić drastycznie.

#13 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3567 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:29

Nie zapominajmy o technice łowienia ,bo nie tylko przynęta łowi.
czasem jednostajność ,czasem wolny opad ,czasem agresywne jerkowanie. Czyli jedna przynęta razy X technik prowadzenia,nie jednokrotnie nieskuteczny niby wabik był killerem gdy poprowadziłem go inaczej.

#14 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2358 postów
  • LokalizacjaWarmia&Mazury, kraina 3000 jezior w dorzeczu Wisły i rzek pobrzeża Bałtyku

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:33

Zgadza się @Krzysiek, miałem na myśli pewną przenośnię, dla jednego wędkarza na zbiorniku A przy warunkach B i technice C słuszną przynętą będzie D a dla kogoś przy innych zmiennych przynęta D będzie do D...:lol: tak więc mam na myśli to �źe rozwa�źania w ten spos�łb są pozbawione sensu.

#15 OFFLINE   Sławek.Sobolewski

Sławek.Sobolewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2358 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:40

Gdyby wątek brzmiał Twoje top 10 ulubionych przynęt na szczupaka byłoby znacznie ciekawiej :D

#16 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6204 postów

Napisano 29 wrzesień 2011 - 15:14

Nie zapominajmy o technice łowienia ,bo nie tylko przynęta łowi.
czasem jednostajność ,czasem wolny opad ,czasem agresywne jerkowanie. Czyli jedna przynęta razy X technik prowadzenia,nie jednokrotnie nieskuteczny niby wabik był killerem gdy poprowadziłem go inaczej.

To prawda. Są przynęty, kt�łre prowadzi się na kilka modelowych sposob�łw, inne mają ten jeden właściwy, jako dedykowany, a złamanie konwencji sprawia, �źe woda się „otwiera”… Trudno prowadzić rozwa�źania „Top ten” w oderwaniu od podania wabika.

Saw, w zasadzie przy podaniu listy do ka�źdej pozycji nale�źałoby dopisać „manual”. A ja, mimo wszystko, jakoś się do tego nie palę

#17 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów
  • Imię:Karol

Napisano 29 wrzesień 2011 - 20:39

Gdyby wątek brzmiał Twoje top 10 ulubionych przynęt na szczupaka byłoby znacznie ciekawiej :D

zdecydowanie, ale tylu mamy dywagant�łw...

#18 OFFLINE   niedziel_jig

niedziel_jig

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1005 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Niedzielski

Napisano 30 wrzesień 2011 - 08:22

Ja u�źywam przynęt w zale�źności od zbiornika w kt�łrym łowię mam takie zbiorniczki zaporowe w Świętokrzyskim kt�łre znacznie się od siebie r�ł�źnią, ale zauwa�źyłem pewną zale�źność np. na jednym ze zbiornik�łw mega skuteczną przynętą był manns 5 cm w r�ł�źnych kolorach (ale tylko w tym rozmiarze) padły na niego szczupaki od 50 do 110 cm i naprawdę du�źo r�ł�źnych ryb , natomiast na innym szczupakowym zbiorniczku hitem okazał się biały twister 7-9 cm , kolejny przykład na pewnych starorzeczach 7 cm kopotyko tylko w kolorze Marchewki strzelały w nią jak złe, na kolejnym na kt�łrych padło mn�łstwo ryb około metra zasada była taka �źe trzeba było bardzo daleko machnąć więc najczęściej cię�źkie wahadł�łwki były skuteczne..Szymanowice.. Na kolejnym zbiorniczku najwięcej złapałem na obrot�łwki rozmiar 3, wydaje mi się �źe na r�ł�źnych akwenach ryby mają swoje upodobania albo tak mi się wydaje, mi przynajmniej taka filozofia się sprawdza..

#19 OFFLINE   strary

strary

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2049 postów

Napisano 30 wrzesień 2011 - 09:58

To fakt, �źe w poszczeg�łlnych zbiornikach r�ł�źnie szczupak reaguje na przynęty ale dla mnie nr 1 na średnią wodę stojącą i du�źą rzekę to du�źy ripper (ok 15 cm) w kolorze biało czerwonym.

Na mniejszą rzekę lubię zało�źyć obrot�łwkę od 3 w g�łrę ze szczeg�łlnym upodobaniem do black furry nr3

O upodobaniach szczupak�łw w poszczeg�łlnych,zwłaszcza małych zbiornikach, mo�źna by tyle ksią�źek napisać ile jest tych stawk�łw, oczek, piaskowni i innych bajorek... :D

#20 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1970 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 30 wrzesień 2011 - 17:23

I tak to jest paranauka. Nie da się sie naukowo określić , statystycznie preferencji szczupak�łw zale�źnie od pogody. Du�źa liczba zmiennych.A u nas w kraju jest znacznie trudniej. Dlatego kochamy wędkarstwo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych