Top 10 przynęt szczupakowych
Napisano 29 wrzesień 2011 - 06:41
Napisano 29 wrzesień 2011 - 06:48
M�łj top to tak naprawdę dwie przynęty, z czego jedna (chyba) ju�ź nieprodukowana.
Top uzasadniam ilością złowionych szczupak�łw na daną przynętę. Pierwsza to obrot�łwka HRT long rozm. 3 ze srebrną paletką, a drugia to klasyczny ripper Mansa - biały lub zielony z czarnym grzbietem.
Napisano 29 wrzesień 2011 - 08:46
Napisano 29 wrzesień 2011 - 09:15
Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:03
Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:07
Wiec chyba ciezko by mi bylo przedstawic TOP 10

Zaznaczam : mowie o pudelku do spiningu za szczupakiem. Trolling ma oddzielne pudelka

Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:17
Napisano 29 wrzesień 2011 - 11:29

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:04
Na p�łłnocy Szwecji widziałem lokalnego wędkarza kt�łry miał w pudełku 5 wobler�łw 12 centymetrowych i łowił z powodzeniem. Na jeziorze Wygwizdowo Małe mo�źesz mieć milion przynęt w pudełku a wyniki będą �źadne. Grunt to wierzyć, �źe przynęta na kt�łrą się łowi jest skuteczna i wystarczająco często jej u�źywać a staje się skuteczna.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:08
Wg mnie to jest trochę inaczej i widzę to tak:Wybi�łrcza przynęta. Szczupak nie zawsze reaguje na wir�łwki
![]()
Szczupak nie zawsze reaguje... albo go nie ma to nie ma co reagować.
pitt

no nie �źartuj sobie, wiesz ile nowych przynęt mo�źe się w ciągu 6 lat pojawić

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:17
Nie ma czegoś takiego jak Top 10 przynęt na .. zbyt wiele jest zmiennych.
Na p�łłnocy Szwecji widziałem lokalnego wędkarza kt�łry miał w pudełku 5 wobler�łw 12 centymetrowych i łowił z powodzeniem. Na jeziorze Wygwizdowo Małe mo�źesz mieć milion przynęt w pudełku a wyniki będą �źadne. Grunt to wierzyć, �źe przynęta na kt�łrą się łowi jest skuteczna i wystarczająco często jej u�źywać a staje się skuteczna.
Pozdrawiam
Sławek
Saw, troszkę sam sobie przeczysz Milion przynęt w pudełku i zerowe wyniki, czy wystarczy uwierzyć w dowolną i będzie git? Moim zdaniem ani jedno, ani drugie. Czasem jest tak, �źe ulubiona przynęta ni cholery nie jest skuteczna, a zmiana na inny, r�ł�źnicy się istotnie wabik (czasem pozornie „od czapy”) daje diametralnie inny wynik. Bywa tak, �źe na mega przynęty zeruje się z hukiem. Spytaj np. Frika o tegoroczny wyjazd do SE, to coś ci o tym powie. Pewniaki made in USA (na kt�łre sam łowiłem piękne ryby) nadawały się… na podpałkę.
Natomiast w 100% zgadzam się, �źe bez wiary trudno o sukces. Nie ma te�ź czegoś takiego jak uniwersalny top 10; np.: m�łj top na Polskę jest w 80% r�ł�źny od tego na SE, top – powiedzmy

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:21
Wybi�łrcza przynęta. Szczupak nie zawsze reaguje na wir�łwki

[/quote]
Wg mnie to jest trochę inaczej i widzę to tak:
Szczupak nie zawsze reaguje... albo go nie ma to nie ma co reagować.
[/quote]
Podtrzymuję. Łowię czasem tam, gdzie szczupak jest ponad wszelką wątpliwość. Nie zawsze reaguje na wir�łwki. Nie zawsze na woblery. Nie zawsze na wahadł�łwki i nie zawsze na gumy. A ju�ź na pewno intensywność reakcji mo�źe się r�ł�źnić drastycznie.
Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:29
czasem jednostajność ,czasem wolny opad ,czasem agresywne jerkowanie. Czyli jedna przynęta razy X technik prowadzenia,nie jednokrotnie nieskuteczny niby wabik był killerem gdy poprowadziłem go inaczej.
Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:33

Napisano 29 wrzesień 2011 - 12:40

Napisano 29 wrzesień 2011 - 15:14
Nie zapominajmy o technice łowienia ,bo nie tylko przynęta łowi.
czasem jednostajność ,czasem wolny opad ,czasem agresywne jerkowanie. Czyli jedna przynęta razy X technik prowadzenia,nie jednokrotnie nieskuteczny niby wabik był killerem gdy poprowadziłem go inaczej.
To prawda. Są przynęty, kt�łre prowadzi się na kilka modelowych sposob�łw, inne mają ten jeden właściwy, jako dedykowany, a złamanie konwencji sprawia, �źe woda się „otwiera”… Trudno prowadzić rozwa�źania „Top ten” w oderwaniu od podania wabika.
Saw, w zasadzie przy podaniu listy do ka�źdej pozycji nale�źałoby dopisać „manual”. A ja, mimo wszystko, jakoś się do tego nie palę
Napisano 29 wrzesień 2011 - 20:39
Gdyby wątek brzmiał Twoje top 10 ulubionych przynęt na szczupaka byłoby znacznie ciekawiej
![]()
zdecydowanie, ale tylu mamy dywagant�łw...
Napisano 30 wrzesień 2011 - 08:22
Napisano 30 wrzesień 2011 - 09:58
Na mniejszą rzekę lubię zało�źyć obrot�łwkę od 3 w g�łrę ze szczeg�łlnym upodobaniem do black furry nr3
O upodobaniach szczupak�łw w poszczeg�łlnych,zwłaszcza małych zbiornikach, mo�źna by tyle ksią�źek napisać ile jest tych stawk�łw, oczek, piaskowni i innych bajorek...

Napisano 30 wrzesień 2011 - 17:23
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych