Ja w lecie łowie ja na "upatrzonego" i zdecydowanie na suche muchy. Duże wzdręgi lubią słońce i często zbierają owady z powierzchni. Jeśli nie ma ich w środku dnia, szukaj wieczorem jeszcze przed zachodem słońca. Wiatr nie pomaga, ale jeśli wieje, próbuj głębiej na nimfy w okolicach trzcin lub grążeli. Mi sprawdzają się wszelkie nimfy na złotogłówkach. Mokre muchy, które pokazałem wcześniej to zdecydowanie bardzo płytkie łowiska i wiosna.
Wzdręga na muchę
#141 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2021 - 18:57
- Luckyguliver lubi to
#142 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2022 - 20:14
Pierwsza marcowa wzdręga muchowa
Załączone pliki
- Maciek Rożniata, Acho, Jack__Daniels i 9 innych osób lubią to
#143 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2022 - 20:27
...i urodzinowa
- Tomek.M lubi to
#144 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2022 - 20:31
Pierwsza marcowa wzdręga muchowa
Jak by nie patrzeć to obiektywnie piękna ryba. Lubię wzdręgi
- Tomek.M lubi to
#145 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2022 - 20:42
Jak by nie patrzeć to obiektywnie piękna ryba. Lubię wzdręgi
Też je bardzo lubię, wdzięczne ryby i pięknie walczą
- BOB lubi to
#146 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2022 - 16:51
Dziś kilka brań, dwie wyjęte, cztery mi spadły. Łowie w miejscu gdzie stare trzciny położone na wodzie sięgają około 1,5-2m. Ciężko się przeciąga sporą rybę przez takie miejsce i stąd sporo spadów. Ryb trzeba szukać, jest jeszcze zimno, nie widać aktywności na powierzchni. Zdjęcia nie specjalne, bo samemu trudno zrobić fajne nie używając statywu, a nie chce mi się tego nosić
Załączone pliki
- Paweł nizinny, Zielony, rav_id i 2 innych osób lubią to
#147 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2022 - 19:32
(...) Zdjęcia nie specjalne, bo samemu trudno zrobić fajne nie używając statywu, a nie chce mi się tego nosić
Nie zgodzę się. Polecam aplikacje aparatu Open Camera. Jest tam opcja samowyzwalacza i zrobienia serii zdjęć np. 5 lub 10 w odstępie np. 1 sek.. Ustawiając telefon na czymkolwiek, jak plecak lub zastana infrastuktura w trybie aparatu przedniego możemy sobie zrobić samemu bardzo sympatyczne fotki.
- Tomek.M lubi to
#148 OFFLINE
Napisano 09 marzec 2022 - 21:02
Nie zgodzę się. Polecam aplikacje aparatu Open Camera. Jest tam opcja samowyzwalacza i zrobienia serii zdjęć np. 5 lub 10 w odstępie np. 1 sek.. Ustawiając telefon na czymkolwiek, jak plecak lub zastana infrastuktura w trybie aparatu przedniego możemy sobie zrobić samemu bardzo sympatyczne fotki.
To muszę spróbować
#149 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2022 - 16:36
Dziś w końcu udało mi się trafić z nimfą w ich gust. Zmodyfikowany Redtag, biały ogonek, przewijka z krwisto czerwonej lamety, zamiast koralika, kulka ze styropianu zalana uv, a kołnierzyk z cieniutkiego złotego druciku. Złowiłem ok 30 ryb, kilka spadło, kilka nie zaciętych brań. Mimo słońca na lince i przelotkach osadzał się lód, co mocno utrudniało łowienie, ale nie popsuło mi to zabawy
Załączone pliki
Użytkownik Tomek.M edytował ten post 10 marzec 2022 - 16:37
- Maciek Rożniata, Acho, BOB i 8 innych osób lubią to
#150 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2022 - 21:41
W weekend wypróbuje jeszcze taką. Bez kulki styropianu.
Załączone pliki
- Maciek Rożniata, Acho, szymanek69 i 2 innych osób lubią to
#151 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2022 - 12:35
Troche OT ale musze spytac. Nikt inny nie lowi w tym jeziorku ?. Czy moze mucha bije zdecydowanie na glowe inne metody i pozostali odpuszczaja ?. Pytam z ciekawosci, bo gdyby "u mnie" pojawily sie takie wzdregi na jakiejkolwiek wodzie, nie wcisnalbym kija. A tu widze, na luzie niemal co dzien lowisz piekne ryby.
#152 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2022 - 14:03
Miejsca gdzie teraz stoją ryby, wyklucza użycie spinningu. Woda bardzo płytka, resztki roślin i już odbijające nowe. Nawet leciutka nimfa czasem się zaczepia. Nie dorzucisz tam spinem przynęta 0,2g bo to raczej najcięższa przynęta spiningowa jakiej można było by tam użyć. A i to pewnie może być za ciężko. Druga sprawa odległość. Ja część wyrzucam całą linkę, więc jest to 25-30m. Z trokiem też tam nie połowisz bo ciężarek będzie cały czas zaczepiał o resztki z dna.
- BOB i Xiaou lubią to
#153 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2022 - 09:30
Jak tylko wiosna pojawia się za oknem to czekam aż ten temat odżyje. Niedługo i ja sprawdzę w moim bajorku co da się wydłubać
- Tomek.M lubi to
#154 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2022 - 10:14
Miejsca gdzie teraz stoją ryby, wyklucza użycie spinningu. Woda bardzo płytka, resztki roślin i już odbijające nowe. Nawet leciutka nimfa czasem się zaczepia. Nie dorzucisz tam spinem przynęta 0,2g bo to raczej najcięższa przynęta spiningowa jakiej można było by tam użyć. A i to pewnie może być za ciężko. Druga sprawa odległość. Ja część wyrzucam całą linkę, więc jest to 25-30m. Z trokiem też tam nie połowisz bo ciężarek będzie cały czas zaczepiał o resztki z dna.
Tomek jakim zestawem łowisz te wdręgi ?
#155 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2022 - 11:20
Tomek jakim zestawem łowisz te wdręgi ?
W normalnych warunkach, to #2 węglem, lub #3 szklaną, ale teraz to #5 bo muszę daleko rzucać, często pod lekki wiatr.
#156 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2022 - 19:34
W normalnych warunkach, to #2 węglem, lub #3 szklaną, ale teraz to #5 bo muszę daleko rzucać, często pod lekki wiatr.
No właśnie mi chodzi o teraz .... Jakim kijem i linką jesteś w stanie skutecznie podać muchy na odległość 25-30 metrów?
#157 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2022 - 20:56
Wędka Echo #5, linka micro skagit #6
- tlok i Maciek Rożniata lubią to
#158 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2022 - 21:15
Dzisiejsze ryby, zdecydowanie mniej brań. Wyjętych ok 10 sztuk. W nocy było -8, prawie całe jeziorko pokrył lód, jak wyszedłem łowić cześć już rozmarza, ale i tak na połowie odcinka na którym są ryby lód jeszcze został. Mimo słońca wzdręgi były bardzo kapryśne, brania nie wyczuwalne. Miałem jedną bardzo dużą rybę, która zaraz po zacięciu i odjeździe urwała mi nimfę. Dziś reagowały tylko na tą. Dzięki zastosowaniu styropianowej kulki, zalanej lakierem uv tonie wolniej i to były klucz do brań.
Załączone pliki
- tlok, Maciek Rożniata, Acho i 10 innych osób lubią to
#159 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2022 - 11:05
Co do sprzętu na jezioro... Mam Scotta g2, którego kiedyś szczerze nienawidziłem. To taki rozgotowany makaron, który nie rzuca w ogóle... A przynajmniej tak mi się wydawało. Jeśli idę na jezioro to biorę kołowrotek z Guideline Control+. Głowica w tej lince ma 8,8m czyli dość krótka i jest w stanie pociągnąć za sobą resztę sznura. U mnie na jeziorze nie muszę wyrzucać całej linki, ale to takie moje przyzwyczajenie znad morza więc często to robię. Nie potrafię jednak tego powtórzyć z Rio Gold. Tego sznura nie wyrzucę całego, chyba, że mocno się skupię i postaram, ale kosztuje mnie to o wiele więcej wysiłku niż przy Guideline. Przy łowieniu na krótkim dystansie Guideline mi chlapie, Rio się gładko na wodzie układa dlatego na rzekę, gdzie lipienie między nogami pływają Control + nie zabieram.
#160 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2022 - 17:03
Tomku, jaki miałeś przypon, że Ci go ryba urwała?
Co do sprzętu na jezioro... Mam Scotta g2, którego kiedyś szczerze nienawidziłem. To taki rozgotowany makaron, który nie rzuca w ogóle... A przynajmniej tak mi się wydawało. Jeśli idę na jezioro to biorę kołowrotek z Guideline Control+. Głowica w tej lince ma 8,8m czyli dość krótka i jest w stanie pociągnąć za sobą resztę sznura. U mnie na jeziorze nie muszę wyrzucać całej linki, ale to takie moje przyzwyczajenie znad morza więc często to robię. Nie potrafię jednak tego powtórzyć z Rio Gold. Tego sznura nie wyrzucę całego, chyba, że mocno się skupię i postaram, ale kosztuje mnie to o wiele więcej wysiłku niż przy Guideline. Przy łowieniu na krótkim dystansie Guideline mi chlapie, Rio się gładko na wodzie układa dlatego na rzekę, gdzie lipienie między nogami pływają Control + nie zabieram.
Zerwało mi 0,14. Moja lionka też ma krótką głowica, ale wydłużony przód i nie chlapie tak przy siadaniu. Spokojnie można nią i suchą rzucać
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych