Zdecydowanie bardziej efektywne jest łowienie muchą, przynajmniej z moich doświadczeń
Wzdręga na muchę
#181 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2022 - 16:40
- Przemek_M i zeralda lubią to
#182 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2022 - 17:28
Na pewno jest bardziej efektowne, zwlaszcza na suchara. Mucha jest tez efektywna jest jesli chodzi o ilosc, ale najwieksze wzdregi zlapalem na obrotowke na spining. Wole jednak chodzic z muchowka na te ryby... wlasciwie, jesli dana ryba da sie zlowic na metoda muchowa to bede tak probowal. W morzu nawet wszelkie dorszowate tak lowilem
#183 OFFLINE
Napisano 18 kwiecień 2022 - 18:15
Dotychczas łowilem wzdregi na spinning , i jestem ciekaw Waszych doswiadczen ktora metoda jest szkuteczniejsza
A jakie to ma znaczenie. Liczy się tylko na muchę
#ItOnlyCountsOnFly
- tlok, Kwach, tzienkiewicz i 3 innych osób lubią to
#184 OFFLINE
Napisano 19 kwiecień 2022 - 18:53
#ItOnlyCountsOnFly
To prawda. Mucha to inny wymiar, inna skala !
#185 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2022 - 14:39
Na suche i mokre bliżej nieokreślone kompozycje. Jeden dzień z tym gatunkiem wystarczy mi na cały rok. Zabawa OK.
Załączone pliki
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#186 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2022 - 16:27
Panowie dla was rzecz oczywista dla mnie nauka - jakie muchy wedlug was sa najlowniejsze na wzdregi pomijajac juz tu pokazanego red taga i jego warjacji .
#187 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2022 - 18:24
#188 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2022 - 18:58
#ItOnlyCountsOnFly
A takie, ze musialem sie ze spiningiem przeprosic jak sie nabawilem lokcia peni...tfu! Tenisisty znaczy sie! Nie jestem w stanie zrobic normalnego wymachu wiec z bolem serca muchowki trafily do kata (rogu pokoju - sory za brak polskich liter).
Pytanie z innej beczki ale w temacie krasnopior.
Zlowiliscie kiedys jakas spod lodu??? U mnie na jeziorze w sezonie letnim wystarczy trafic do jeziora przyneta, a pewnie zostanie przez wzdrege zjedzona, ale na lod ani jednej nie wyciagnalem przez cala zime. Co one robia w tym czasie!?
#189 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2022 - 19:21
Diawl bach, u mnie jazie i wzdręgi się o niego zabijają
Gdzie takie dostane ?
#190 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2022 - 19:41
Prosta mucha, zapytaj krętaczy to może któryś Ci namota po kilka wariantów, bo naprawdę jest skuteczna.
#191 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2022 - 21:20
Gdzie takie dostane ?
Muszka najprostsza z prostych, ale pewnie sam nie kręcisz? Wrzuć mi adres do jerkowego komunikatora i ile tego i w jakich rozmiarach haczyka potrzebujesz. Pogoda kiepska, więc w weekend mogę zrobić i w poniedziałek wysłać.
#192 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2022 - 21:24
Muszka najprostsza z prostych, ale pewnie sam nie kręcisz? Wrzuć mi adres do jerkowego komunikatora i ile tego i w jakich rozmiarach haczyka potrzebujesz. Pogoda kiepska, więc w weekend mogę zrobić i w poniedziałek wysłać.
#193 OFFLINE
Napisano 20 kwiecień 2022 - 21:26
Nie ma kiepskiej pogody na ryby, nie zapominaj, że na fali ryba waliMuszka najprostsza z prostych, ale pewnie sam nie kręcisz? Wrzuć mi adres do jerkowego komunikatora i ile tego i w jakich rozmiarach haczyka potrzebujesz. Pogoda kiepska, więc w weekend mogę zrobić i w poniedziałek wysłać.
Aczkolwiek do połowu wzdręgolców i jazi wole jak jest ciepełko, słoneczko i względnie spokojna woda, z lekka pomarszczona wiatrem
Użytkownik bezi edytował ten post 20 kwiecień 2022 - 21:27
#194 OFFLINE
Napisano 21 kwiecień 2022 - 11:26
Pytanie z innej beczki ale w temacie krasnopior.
Zlowiliscie kiedys jakas spod lodu??? U mnie na jeziorze w sezonie letnim wystarczy trafic do jeziora przyneta, a pewnie zostanie przez wzdrege zjedzona, ale na lod ani jednej nie wyciagnalem przez cala zime. Co one robia w tym czasie!?
Na płytkich łowiskach łowię spod lodu bardzo dużo wzdręg. Na zbiorniku gdzie jest też głęboko również je łowiłem ale przy trzcinach, raczej na płytkiej wodzie. Lepsze efekty są na odwilży, zwłaszcza pod koniec zimy.
Nie ma kiepskiej pogody na ryby, nie zapominaj, że na fali ryba wali
Aczkolwiek do połowu wzdręgolców i jazi wole jak jest ciepełko, słoneczko i względnie spokojna woda, z lekka pomarszczona wiatremNie ma złej pogody na ryby... jest tylko bardzo dobra i dobra..
- Jack__Daniels lubi to
#195 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 17:00
Dziś tylko jedna do foty, do tego jazik i leszcz, dużo spadów, małe muchy i ciężki teren nie ułatwiają holu. Bezi próbowałem, ale u mnie furory nie zrobiła ;P
Ps. nie wiem gdzie go wrzucić, przyłów to nie był, czarnuch straszny, już ostry, pewnie lada dzień będą się tarly.
Załączone pliki
Użytkownik Tomek.M edytował ten post 23 kwiecień 2022 - 17:03
- Maciek Rożniata, Acho, Pisarz.......ewski Piotr i 2 innych osób lubią to
#196 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 21:42
Bezi próbowałem, ale u mnie furory nie zrobiła ;P
A bo pewnie nie umiesz na muchę i w te jazie
#197 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 06:04
A bo pewnie nie umiesz na muchę i w te jazie
Wychodzi na to że muszę do Ciebie na szkolenie jechać ;P
#198 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 16:43
Nie wiedziałem nawet że ta mucha ma nazwę Diawl Bach.
Za dobrych czasów podczas wylotu czarnej wiosennej jętki (głównie kwiecień) pstrągi pięknie brały na taką jak na fotce niżej. Nawet nazwana przez twórcę (nie moja mucha i fota) Spring Diawl Bach fly. Spring w moim przypadku zgadzałoby się idealnie. Naprawdę była to rewelacyjna mucha. Złowiło się trochę punktow na zawodach na nią. Ja nazywałem ją małym strimerkiem czy mokrą. Do teraz w pudełku leży na pewno min. kilka sztuk.
#199 OFFLINE
Napisano 03 maj 2022 - 18:01
U mnie pierwsze koty za ploty padal sztuka okolo 20 cm na sucha muszke .
#200 OFFLINE
Napisano 03 maj 2022 - 20:31
P4242590.JPG 114,43 KB 22 Ilość pobrań
Wiosenne złotka ze starorzecza uaktywniają się w południe. Jednak słońce to ich żywioł
- Tomek.M, Maciek Rożniata, Pisarz.......ewski Piotr i 1 inna osoba lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych