Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wzdręga na muchę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
268 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 06 lipiec 2021 - 18:57

Ja w lecie łowie ja na "upatrzonego" i zdecydowanie na suche muchy. Duże wzdręgi lubią słońce i często zbierają owady z powierzchni. Jeśli nie ma ich w środku dnia, szukaj wieczorem jeszcze przed zachodem słońca. Wiatr nie pomaga, ale jeśli wieje, próbuj głębiej na nimfy w okolicach trzcin lub grążeli. Mi sprawdzają się wszelkie nimfy na złotogłówkach. Mokre muchy, które pokazałem wcześniej to zdecydowanie bardzo płytkie łowiska i wiosna.

• Luckyguliver lubi to

#142 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 marzec 2022 - 20:14

Pierwsza marcowa wzdręga muchowa ;)

Załączone pliki

#143 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 07 marzec 2022 - 20:27

...i urodzinowa ;)  :D  :good:

• Tomek.M lubi to

#144 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2005 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 07 marzec 2022 - 20:31

Pierwsza marcowa wzdręga muchowa ;)

Jak by nie patrzeć to obiektywnie piękna ryba. Lubię wzdręgi :)
  • Tomek.M lubi to

#145 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 marzec 2022 - 20:42

Jak by nie patrzeć to obiektywnie piękna ryba. Lubię wzdręgi :)

Też je bardzo lubię, wdzięczne ryby i pięknie walczą :)

• BOB lubi to

#146 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 marzec 2022 - 16:51

Dziś kilka brań, dwie wyjęte, cztery mi spadły. Łowie w miejscu gdzie stare trzciny położone na wodzie sięgają około 1,5-2m. Ciężko się przeciąga sporą rybę przez takie miejsce i stąd sporo spadów. Ryb trzeba szukać, jest jeszcze zimno, nie widać aktywności na powierzchni. Zdjęcia nie specjalne, bo samemu trudno zrobić fajne nie używając statywu, a nie chce mi się tego nosić ;)

Załączone pliki

#147 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2005 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 09 marzec 2022 - 19:32

(...) Zdjęcia nie specjalne, bo samemu trudno zrobić fajne nie używając statywu, a nie chce mi się tego nosić ;)

Nie zgodzę się. Polecam aplikacje aparatu Open Camera. Jest tam opcja samowyzwalacza i zrobienia serii zdjęć np. 5 lub 10 w odstępie np. 1 sek.. Ustawiając telefon na czymkolwiek, jak plecak lub zastana infrastuktura w trybie aparatu przedniego możemy sobie zrobić samemu bardzo sympatyczne fotki.
  • Tomek.M lubi to

#148 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 09 marzec 2022 - 21:02

Nie zgodzę się. Polecam aplikacje aparatu Open Camera. Jest tam opcja samowyzwalacza i zrobienia serii zdjęć np. 5 lub 10 w odstępie np. 1 sek.. Ustawiając telefon na czymkolwiek, jak plecak lub zastana infrastuktura w trybie aparatu przedniego możemy sobie zrobić samemu bardzo sympatyczne fotki.

To muszę spróbować :)

#149 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 marzec 2022 - 16:36

Dziś w końcu udało mi się trafić z nimfą w ich gust. Zmodyfikowany Redtag, biały ogonek, przewijka z krwisto czerwonej lamety, zamiast koralika, kulka ze styropianu zalana uv, a kołnierzyk z cieniutkiego złotego druciku. Złowiłem ok 30 ryb, kilka spadło, kilka nie zaciętych brań. Mimo słońca na lince i przelotkach osadzał się lód, co mocno utrudniało łowienie, ale nie popsuło mi to zabawy ;)

Załączone pliki

Użytkownik Tomek.M edytował ten post 10 marzec 2022 - 16:37

#150 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 marzec 2022 - 21:41

W weekend wypróbuje jeszcze taką. Bez kulki styropianu.

Załączone pliki

#151 OFFLINE   pawelz

pawelz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów

Napisano 11 marzec 2022 - 12:35

Troche OT ale musze spytac. Nikt inny nie lowi w tym jeziorku ?. Czy moze mucha bije zdecydowanie na glowe inne metody i pozostali odpuszczaja ?. Pytam z ciekawosci, bo gdyby "u mnie" pojawily sie takie wzdregi na jakiejkolwiek wodzie, nie wcisnalbym kija. A tu widze, na luzie niemal co dzien lowisz piekne ryby.

#152 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 marzec 2022 - 14:03

Miejsca gdzie teraz stoją ryby, wyklucza użycie spinningu. Woda bardzo płytka, resztki roślin i już odbijające nowe. Nawet leciutka nimfa czasem się zaczepia. Nie dorzucisz tam spinem przynęta 0,2g bo to raczej najcięższa przynęta spiningowa jakiej można było by tam użyć. A i to pewnie może być za ciężko. Druga sprawa odległość. Ja część wyrzucam całą linkę, więc jest to 25-30m. Z trokiem też tam nie połowisz bo ciężarek będzie cały czas zaczepiał o resztki z dna.

• BOB i Xiaou lubią to

#153 OFFLINE   Xiaou

Xiaou

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaDzierzoniów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:S

Napisano 12 marzec 2022 - 09:30

Jak tylko wiosna pojawia się za oknem to czekam aż ten temat odżyje. Niedługo i ja sprawdzę w moim bajorku co da się wydłubać :)

• Tomek.M lubi to

#154 OFFLINE   tlok

tlok

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaPabianice

Napisano 12 marzec 2022 - 10:14

Miejsca gdzie teraz stoją ryby, wyklucza użycie spinningu. Woda bardzo płytka, resztki roślin i już odbijające nowe. Nawet leciutka nimfa czasem się zaczepia. Nie dorzucisz tam spinem przynęta 0,2g bo to raczej najcięższa przynęta spiningowa jakiej można było by tam użyć. A i to pewnie może być za ciężko. Druga sprawa odległość. Ja część wyrzucam całą linkę, więc jest to 25-30m. Z trokiem też tam nie połowisz bo ciężarek będzie cały czas zaczepiał o resztki z dna.

Tomek jakim zestawem łowisz te wdręgi ?

#155 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 marzec 2022 - 11:20

Tomek jakim zestawem łowisz te wdręgi ?

W normalnych warunkach, to #2 węglem, lub #3 szklaną, ale teraz to #5 bo muszę daleko rzucać, często pod lekki wiatr.

#156 OFFLINE   tlok

tlok

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 279 postów
  • LokalizacjaPabianice

Napisano 12 marzec 2022 - 19:34

W normalnych warunkach, to #2 węglem, lub #3 szklaną, ale teraz to #5 bo muszę daleko rzucać, często pod lekki wiatr.

No właśnie mi chodzi o teraz .... Jakim kijem i linką jesteś w stanie skutecznie podać muchy na odległość 25-30 metrów?

#157 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 marzec 2022 - 20:56

Wędka Echo #5, linka micro skagit #6

• tlok i Maciek Rożniata lubią to

#158 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 marzec 2022 - 21:15

Dzisiejsze ryby, zdecydowanie mniej brań. Wyjętych ok 10 sztuk. W nocy było -8, prawie całe jeziorko pokrył lód, jak wyszedłem łowić cześć już rozmarza, ale i tak na połowie odcinka na którym są ryby lód jeszcze został. Mimo słońca wzdręgi były bardzo kapryśne, brania nie wyczuwalne. Miałem jedną bardzo dużą rybę, która zaraz po zacięciu i odjeździe urwała mi nimfę. Dziś reagowały tylko na tą. Dzięki zastosowaniu styropianowej kulki, zalanej lakierem uv tonie wolniej i to były klucz do brań.

Załączone pliki

#159 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 13 marzec 2022 - 11:05

Tomku, jaki miałeś przypon, że Ci go ryba urwała?
Co do sprzętu na jezioro... Mam Scotta g2, którego kiedyś szczerze nienawidziłem. To taki rozgotowany makaron, który nie rzuca w ogóle... A przynajmniej tak mi się wydawało. Jeśli idę na jezioro to biorę kołowrotek z Guideline Control+. Głowica w tej lince ma 8,8m czyli dość krótka i jest w stanie pociągnąć za sobą resztę sznura. U mnie na jeziorze nie muszę wyrzucać całej linki, ale to takie moje przyzwyczajenie znad morza więc często to robię. Nie potrafię jednak tego powtórzyć z Rio Gold. Tego sznura nie wyrzucę całego, chyba, że mocno się skupię i postaram, ale kosztuje mnie to o wiele więcej wysiłku niż przy Guideline. Przy łowieniu na krótkim dystansie Guideline mi chlapie, Rio się gładko na wodzie układa dlatego na rzekę, gdzie lipienie między nogami pływają Control + nie zabieram.

#160 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 marzec 2022 - 17:03

Tomku, jaki miałeś przypon, że Ci go ryba urwała?
Co do sprzętu na jezioro... Mam Scotta g2, którego kiedyś szczerze nienawidziłem. To taki rozgotowany makaron, który nie rzuca w ogóle... A przynajmniej tak mi się wydawało. Jeśli idę na jezioro to biorę kołowrotek z Guideline Control+. Głowica w tej lince ma 8,8m czyli dość krótka i jest w stanie pociągnąć za sobą resztę sznura. U mnie na jeziorze nie muszę wyrzucać całej linki, ale to takie moje przyzwyczajenie znad morza więc często to robię. Nie potrafię jednak tego powtórzyć z Rio Gold. Tego sznura nie wyrzucę całego, chyba, że mocno się skupię i postaram, ale kosztuje mnie to o wiele więcej wysiłku niż przy Guideline. Przy łowieniu na krótkim dystansie Guideline mi chlapie, Rio się gładko na wodzie układa dlatego na rzekę, gdzie lipienie między nogami pływają Control + nie zabieram.

Zerwało mi 0,14. Moja lionka też ma krótką głowica, ale wydłużony przód i nie chlapie tak przy siadaniu. Spokojnie można nią i suchą rzucać :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych