Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Stary kemping na przyczepkę podłodziową

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 693 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 25 listopad 2017 - 18:24

Nie sądze by tak było.Podejżewam że jest podobnie jak było z samochodami którymi poruszaliśmy się po Polsce (osoby zamieszkałe na wyspach) przed 2015r.

Jest przepis który mówi o zgodności przepisów z krajem rejestracji pojazdu czy jakoś tak. Mam dwie przyczepy i tak mnie tkneło co by było gdybym pojechał z łodzią do Polski. Sorrki @MichałL za zamieszanie ;). Postaram się coś więcej dowiedzieć w DVLA (taki wydział komunikacji) i dopisać kilka zdań.

#22 OFFLINE   Tiur

Tiur

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 193 postów
  • LokalizacjaŻywiec
  • Imię:Kamil

Napisano 25 listopad 2017 - 18:56

Albercik nie doczytałem, moja wina. Bardziej chodziło mi o poruszanie się przez osobę mieszkającą w kraju takim zestawem. Ale przepisy są trochę skomplikowane więc nigdy nie wiadomo

#23 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 25 listopad 2017 - 19:54

MichałL, on 24 Nov 2017 - 13:12, said:

Witajcie,
czy jest możliwość prawna przerobienia starego kempingu na przyczepkę do łódki.
Mam stary niewiadów - uszkodzeniu uległo nadwozie i pojawił się pomysł na przerobienie jej do łódki.
Jak wygląda proces zmiany przeznaczenia, badania techniczne, rejestracja?
Ktoś miał podobny temat?
Za wszelkie odpowiedzi jestem wdzięczny.

Z wędkarskim pozdrowieniem
Michał

Nie jesteś pierwszy z takim pomysłem http://forum.karawan...py-kempingowej/ . Znajomy miał też taki pomysł ale jak policzył koszt przeróbki, rejestracji,orzeczenia rzeczoznawcy, jazd po materiał,utylizacji pozostałości ,zakupu rolek ,cynkowania i miliona innych pierdoletów do ogarnięcia to taniej wyszło starą na złom zaciągnąć i kupić nową podłodziówkę z homologacją. W obecnych czasach przy takiej ilości producentów wszelakiej maści, cena nie jest powalająca można wynegocjować rabat ,zamówić układ rolek i podpór pod swoją łódź.

#24 OFFLINE   psulek

psulek

Ekspert

• Giełda komercyjna
  • PipPipPipPip
  • 5030 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 26 listopad 2017 - 22:52

albercik2, on 25 Nov 2017 - 16:08, said:

A kto mówi o przyczepie typu SAM. Mowa jest o zmianie przenaczenia pojazdu a to zrobić można.

Edit.

Panowe ja nie chcę sprowadzać przyczepy a pytam o prawną stronę poruszania się z przyczepą na brytyjskich numerach.

Jeśli nie posiadam dowodu rejestracyjnego bo niby skąd mam go mieć to na jakiej podstawie mogę taką przyczepę wlec?

Sporo Angoli jezdzi z kempingami do Hiszpani czy Francji i problemów nie ma pytam o polskie podejscie do tematu.

To zależy jak to będziesz robił. Jeżeli auto będzie zarejestrowane w UK to możesz ciągnąć, jeżeli w PL to też możesz ciągnąć, pod warunkiem, że przyczepa będzie na lawecie zarejestrowanej w Polsce :) . W skrócie - nie ma znaczenia kto kieruje, ale gdzie zarejestrowany jest pojazd ciągnący i jakie są wymogi odnośnie przyczepy w kraju jego rejestracji.

Użytkownik psulek edytował ten post 26 listopad 2017 - 22:52

• Tiur lubi to

#25 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1473 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 27 listopad 2017 - 11:29

I pamiętaj o OC ostatnio sąsiad podjechał do sklepu 50m i kosztowało go to 1500zł

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych