Zauber 4000 czyba troch臋 mniej nawija, bo ma mniejsze prze艂o偶enie, mo偶e z 80-82cm na or贸t korbki.
Ko艂owrotki Ryobi Zauber - pro艣ba o opinie, uwagi
#761 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2015 - 05:15
#762 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2015 - 05:57
Ja mam zaubera 3000 i daje rad臋 zar贸wno na boleniach jak i na szczupakach bo te dwa gatunki g艂贸wniej 艂owi臋, zapi臋ty do kija 25 funtowego zrobionego przez Hubertusa na blanku Blassa, na 3000 daj膮c 150 metr贸w pletki 0,15 musia艂em da膰 sporo podk艂adu a 4000 ma zdaje si臋 pojemniejsz膮 szpul臋. Kupuj膮c drugi raz te偶 wzi膮艂 bym model 3000 i je艣li ju偶 to wy艂膮cznie z dystrybucji Dragona nie z Kongera, dlatego 偶e te z Dragona nie maj膮 korby sk艂adanej tym przyciskiem tylko skr臋can膮 tzn sk艂adan膮 przez rozkr臋cenie nakr臋tki z przeciwnej strony m艂ynka. Ponadto po opiniach wyczytanych przed zakupem zdecydowa艂em si臋 na dystrybucj臋 Dragona bo te z Kongera pono膰 zdecydowanie cz臋艣ciej ulega艂y jakim艣 awariom, mia艂y jakie艣 luzy, stuki, puki, szumy (nie wiem na ile to prawda bo to tylko wyczytane).
#763 OFFLINE
Napisano 08 listopad 2015 - 21:31
#764 OFFLINE
Napisano 01 grudzie艅 2015 - 13:26
Orientuje si臋 mo偶e kto艣 ile wejdzie plecionki Power Pro 15lb oraz 10lb? Na Zauberka 4000?
#765 OFFLINE
Napisano 01 grudzie艅 2015 - 15:45
A co Ty chcesz ca艂膮 szpul臋 wype艂ni膰 plecionk膮?Orientuje si臋 mo偶e kto艣 ile wejdzie plecionki Power Pro 15lb oraz 10lb? Na Zauberka 4000?
#766 OFFLINE
Napisano 01 grudzie艅 2015 - 21:28
#767 OFFLINE
Napisano 01 grudzie艅 2015 - 21:34
Ale po co Ci tyle plecionki. Robisz podk艂ad z 偶y艂ki i reszta plecionki. Ja nawijam 150m.Ca艂膮 to nie bo wiadomo jakie s膮 tego skutki. Chc臋 wype艂nic co艣 oko艂o 90%.
#768 OFFLINE
Napisano 02 grudzie艅 2015 - 09:24
#769 OFFLINE
Napisano 02 grudzie艅 2015 - 11:13
Ca艂膮 to nie bo wiadomo jakie s膮 tego skutki. Chc臋 wype艂nic co艣 oko艂o 90%.
A jakie to s膮 skutki?
10lb pp 250m powinno wej艣膰
#770 OFFLINE
Napisano 02 grudzie艅 2015 - 15:38
- Zandermasterr lubi to
#771 OFFLINE
Napisano 04 grudzie艅 2015 - 15:42
Podepn臋 si臋 pod temat.
Pytanie do u偶ytkownik贸w zauber贸w 3000, 4000. Jak z trwa艂o艣ci膮 rolki? Standard Ryobi czy mo偶e jakim艣 c贸dem troch臋 lepiej? W mojej Arktice szum to norma. Mycie, smarowanie pomaga na jeden wypad. W innym ko艂owrotku (Spro Gold Arc 4000) ju偶 mi dwa razy rolk臋, 艂o偶ysko i podk艂adki wymieniali. W nim dwa razy da艂em rad臋 przeci膮膰 rolk臋 na p贸艂. Co z tego, 偶e mi to wymieniali za darmo, jak zachodu sporo, bo trzeba ko艂owrotek wys艂a膰? A samych cz臋艣ci za choler臋 nie sprzedadz膮. Kupi艂bym par臋 komplet贸w i by艂o by ok, bo z mechanizmami czy chamulcem wszystko gra. I co to ku藕wa za materia艂, 偶e daje si臋 przeci膮膰, a mo偶e raczej przegnie艣膰 na p贸艂? Nie ma szans, 偶ebym 艂owi艂 na zatartej rolce - czyszczone, smarowane, a i tak d艂ugo nie poci膮gn膮. Fakt, 偶e intensywnie kr臋cone, ale bez przesady. Mam star膮 daiw臋 i tam bebechy si臋 powoli rozlatuj膮 i posz艂a do federa, ale rolka git a nie z jakiego艣 g贸wnolitu. To jak z t膮 rolk膮 w Zauberze? Mam jednego 1000 ale do takiego 艂owienia, 偶e tr贸dno na jego podstawie trwa艂o艣膰 rolki oceni膰.
#772 OFFLINE
Napisano 04 grudzie艅 2015 - 16:08
Podepn臋 si臋 pod temat.
Pytanie do u偶ytkownik贸w zauber贸w 3000, 4000. Jak z trwa艂o艣ci膮 rolki? Standard Ryobi czy mo偶e jakim艣 c贸dem troch臋 lepiej? W mojej Arktice szum to norma. Mycie, smarowanie pomaga na jeden wypad. W innym ko艂owrotku (Spro Gold Arc 4000) ju偶 mi dwa razy rolk臋, 艂o偶ysko i podk艂adki wymieniali. W nim dwa razy da艂em rad臋 przeci膮膰 rolk臋 na p贸艂. Co z tego, 偶e mi to wymieniali za darmo, jak zachodu sporo, bo trzeba ko艂owrotek wys艂a膰? A samych cz臋艣ci za choler臋 nie sprzedadz膮. Kupi艂bym par臋 komplet贸w i by艂o by ok, bo z mechanizmami czy chamulcem wszystko gra. I co to ku藕wa za materia艂, 偶e daje si臋 przeci膮膰, a mo偶e raczej przegnie艣膰 na p贸艂? Nie ma szans, 偶ebym 艂owi艂 na zatartej rolce - czyszczone, smarowane, a i tak d艂ugo nie poci膮gn膮. Fakt, 偶e intensywnie kr臋cone, ale bez przesady. Mam star膮 daiw臋 i tam bebechy si臋 powoli rozlatuj膮 i posz艂a do federa, ale rolka git a nie z jakiego艣 g贸wnolitu. To jak z t膮 rolk膮 w Zauberze? Mam jednego 1000 ale do takiego 艂owienia, 偶e tr贸dno na jego podstawie trwa艂o艣膰 rolki oceni膰.
Co do 艂o偶ysk sprawa jest znana i sprawdzona organoleptycznie- do bani, na szum pomaga smarowanie ale na bardzo kr贸tko. Mo偶na kupi膰 np.EZO i si臋 nie martwi膰 ale czy warto??? Jak dobrze pami臋tam rozmiar to 4x7x2.5. Takie same 艂o偶yska w rolce s膮 na pewno w Zauberach i klonach, Excia i jej klony, Arctica. Mi si臋 nie uda艂o przeci膮膰, ale wida膰 偶e to nie jest mocny punkt tych ko艂owrotk贸w.
#773 OFFLINE
Napisano 04 grudzie艅 2015 - 21:11
Ale Ty m贸wisz o rolce, czy o 艂o偶ysku w niej? 艁o偶ysko kupujesz japo艅skie nierdzewne i masz spok贸j do ko艅ca 偶ycia.....ko艂owrotka. Je偶eli chodzi o rolk臋 to pierwszy raz s艂ysz臋, 偶eby kto艣 przeci膮艂 j膮 na p贸艂.Podepn臋 si臋 pod temat.
#774 OFFLINE
Napisano 04 grudzie艅 2015 - 21:20
Ale Ty m贸wisz o rolce, czy o 艂o偶ysku w niej? 艁o偶ysko kupujesz japo艅skie nierdzewne i masz spok贸j do ko艅ca 偶ycia.....ko艂owrotka. Je偶eli chodzi o rolk臋 to pierwszy raz s艂ysz臋, 偶eby kto艣 przeci膮艂 j膮 na p贸艂.
呕eby j膮 przeci膮膰, musia艂a si臋 zaklinowac. Czasami co jaki艣 czas potrafi si臋 zaci膮膰. Co nie zmienia faktu 偶e materia艂 te偶 sza艂u nie robi.
#775 OFFLINE
Napisano 05 grudzie艅 2015 - 10:39
No w艂a艣nie pytam o materia艂 samej rolki. 艁o偶ysko czy podk艂adki to oczywi艣cie nie problem bo mo偶na sobie wymieni膰 w ka偶dej chwili. Z rolk膮 gorzej, bo jej nie dokupisz. W ka偶dym razie nie wiem gdzie. Co do przecinania rolki. Na bank nie chodzi o 艂owienie na zatartej rolce. Pisz臋 o Spro cho膰 wygl膮da identycznie jak Ryobi. Pierwsza rozlaz艂a mi si臋 na dwie po艂贸wki w palcach podczas mycia. Druga, wymieniona w serwisie, dokona艂a 偶ywota w czasie 艂owienia. Gdybym 艂owi艂 na zatartej, gdzie艣 by si臋 wcina艂a nier贸wnomiernie. A w obu by艂o coraz cieniej i cieniej i .... Wydaje mi si臋, 偶e rolka wcale nie musi si臋 zatrzymywa膰. Na pewno co chwil臋 nast臋puje jaki艣 po艣lizg plecionki. 艁owi臋 g艂贸wnie na Wi艣le i tam wiadomo, 偶e woda niesie zawsze cho膰 troch臋 zawiesin. Plecionka jest zawsze mniej czy bardziej zabrudzona i dzia艂a troch臋 jak taka pi艂a linowa do ci臋cia granitu. W tym momencie trzecia rolka w Spro w rowku, po kt贸rym je藕dzi 偶y艂ka czy plecionka nie jest ju偶 z艂ota ale srebrna. Czyli kolejna si臋 przetnie. Tak wi臋c ko艂owrotek p贸jdzie do innej w臋dki. W Arktice kupionej w tym roku bodaj w maju wygl膮da to lepiej. Mo偶e tu troch臋 inny materia艂? Musz臋 co艣 kupi膰. Po pierwsze nie chc臋 wydawa膰 1000+. Po drugie szpule powinny pasowa膰. C贸偶, kupi臋 Zauberka i ze dwa 艂o偶yska. A potem zostaje "kr臋ci膰 i obserwowa膰"
#776 OFFLINE
Napisano 05 grudzie艅 2015 - 18:33
No i pomaca艂em i por贸wna艂em dok艂adnie Zauberki
Nowy (czarno-z艂oty) ma inn膮 rolk臋 i kab艂膮k ni偶 stary. Ma dok艂adnie tak膮 sam膮 jak mam w spro i ryobi arktice. Tak wi臋c za wiele dobrego to bym si臋 po tym nie spodziewa艂. Ale plus taki, 偶e przynajmniej mi zapasowe szpule pasuj膮. Wyb贸r pad艂 na starszego. Zobaczymy ile przy mnie wytrzyma
U偶ytkownik tadekb edytowa艂 ten post 05 grudzie艅 2015 - 18:35
#777 OFFLINE
Napisano 06 grudzie艅 2015 - 12:49
To ja nie wiem co Ty na te ko艂owrotki nawijasz, 偶e Ci si臋 rolki rozje偶d偶aj膮, mo偶e drut kolczasty. Ja mojego Reda ju偶 7 lat katuje na plecionce i rolka wygl膮da jak nowa, tylko 艂o偶ysko wymieni艂em.
#778 OFFLINE
Napisano 06 grudzie艅 2015 - 15:53
#779 OFFLINE
Napisano 19 grudzie艅 2015 - 14:02
Witam mam pytanko: posiadam ryobi zauber 4000 szumi mi rolka kab艂膮ka ju偶 od nowo艣ci ...w jaki spos贸b j膮 przesmarowa膰 (jakim smarem) i czy stosowa膰 klej na 艣rub臋 ?
#780 OFFLINE
Napisano 19 grudzie艅 2015 - 15:08
Klej na 艣rub臋, raczej nie. Wymie艅 lo偶ysko i bedzie spok贸j. Smarowanie to tylko rozwi膮zanie na kr贸tk膮 met臋.
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2
0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych
-
Bing (1)