Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kołowrotki Ryobi Zauber - prośba o opinie, uwagi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1482 odpowiedzi w tym temacie

#661 OFFLINE   Mateczek123

Mateczek123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 29 marzec 2015 - 07:20

Miałem w dłoniach i kręciłem zarówno CF i FD z dystrybucji Dragona , kupiłem FD. Ten CF nie dość że wygląda gorzej to jakoś ciężej pracuje i głośniej. Co do FD to te z dystrybucji Dragona mają odlewaną jednolitą korbę a z Kongera łamaną na której ponoć czuć spore luzy po jakimś czasie. Opis z zdjęciem FD z dystrybucji Dragona nawet ostatnio napisałem na forum w bazie kołowrotków. No i ten FD w wersji 3000 kupiłem za 250 zł nowiutki. ;)

Te rączki są tyle samo siebie warte, ta i ta dostaje po jakimś czasie luzów.

• PABL0 lubi to

#662 OFFLINE   Mateczek123

Mateczek123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 29 marzec 2015 - 07:22

Zauber CF od Kongera ma inną rączke niz Zauber CF od Dragona? Mówimy ciągle o wersji "CF".

cfy mają taka samą w kong. i drag.

#663 OFFLINE   Evanios

Evanios

Nowy

• Zbanowani
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Flor

Napisano 29 marzec 2015 - 07:26

Bo mi się wydaje, że inni piszą o Zauberze zwykłym, a ja o CF'ie. Mi chodzi ciągle o CF'a z obu dystrybucji, nie takich, że się zmieniają designem. Ta rączka w Zauberze CF mas luzy? (ZŁOTA). Jeszcze mi chodzi właśnioe co jest lepsze ten FD czy CF.

Użytkownik Evanios edytował ten post 29 marzec 2015 - 07:27

#664 OFFLINE   Kamil_Be

Kamil_Be

Nie doradzam na PW, dajcie mi spokój :D

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1459 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Kamil
  • Nazwisko:Be

Napisano 29 marzec 2015 - 07:28

To ciekawe bo u mnie na kołowrotki Zauber z dystrybucji Kongera dają tylko dwa lata gwarancji bez znaczenia czy to wersja starsza FD czy nowsza CF, Te z Dystrybucji Dragona są już jednak z gwarancją pięcioletnią zarówno FD jak i CF.

Trzeba było przy sprzedaży przypomnieć o 5-letniej gwarancji. Nie każdy od razu dostał nowe karty gwarancyjne od Kongera na 5 lat. Na pudełku masz naklejkę 5 lat gwarancji?

#665 OFFLINE   Mateczek123

Mateczek123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 29 marzec 2015 - 07:30

Bo mi się wydaje, że inni piszą o Zauberze zwykłym, a ja o CF'ie. Mi chodzi ciągle o CF'a z obu dystrybucji, nie takich, że się zmieniają designem. Ta rączka w Zauberze CF mas luzy? (ZŁOTA). Jeszcze mi chodzi właśnioe co jest lepsze ten FD czy CF.

W CF dopłacasz za desing. Na początku napewno nie bedzie miała luzów, nie wiadomo jak z czasem, a może i mieć i na początku jak będzie źle spasowana. Najlepiej zajechać do stacjonarnego i sprawdzić czy się nadaje, bo jak pisałem to loteria z wykonaniem tych kołowrotków. 

#666 OFFLINE   Evanios

Evanios

Nowy

• Zbanowani
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 29 marzec 2015 - 07:30

Kongery też mają 5 lat, bo widzialem na jednym z pudełek.

A co mi proponujesz innego ?

Użytkownik Evanios edytował ten post 29 marzec 2015 - 07:38

#667 OFFLINE   Mateczek123

Mateczek123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 29 marzec 2015 - 07:41

Kongery też mają 5 lat, bo widzialem na jednym z pudełek.

A co mi proponujesz innego ?

W tej kwocie nic ciekawego nie znajdziesz, ja bym brał Daiwe Exceler 2500/3000, chociaz jak Ci sie zepsuje to na gwarancji wymienia Ci na nowy.

#668 OFFLINE   Evanios

Evanios

Nowy

• Zbanowani
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 29 marzec 2015 - 07:44

Podobno te modele są strasznie słabe (Exceler).

#669 OFFLINE   Mateczek123

Mateczek123

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 29 marzec 2015 - 07:51

,,podobno,,.Chciałes abym zaproponował to zaproponowałem. Moim zdaniem zauber i exceler to ta sama półka. Zresztą pytasz sie o kołowrotki z niskiej póły gdzie wszechobecna jest loteria w wykonaniu. Do Ciebie nalezy decyzja, kup to co Ci podpasuje i tak znajac zycie zmienisz na inny model za rok czasu.

Użytkownik Mateczek123 edytował ten post 29 marzec 2015 - 07:52

• Evanios lubi to

#670 OFFLINE   Evanios

Evanios

Nowy

• Zbanowani
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 29 marzec 2015 - 07:52

Raczej nie zamierzam stracić po 400zł co roku :D jeszcze się zastanowie nad wszystkim. Na jednym forum piszą, że Zauber CF od Dragona ma lepsza korbkę niż CF od Kongera. To prawda?

1. Załączony plik  keci.png   481,07 KB   9 Ilość pobrań

2. Załączony plik  krec.png   433,71 KB   9 Ilość pobrań

jak widać różnią się od siebie tą rączką. Pytanie, która z nim jest lepsza?

Użytkownik Evanios edytował ten post 29 marzec 2015 - 08:19

#671 OFFLINE   Kamil_Be

Kamil_Be

Nie doradzam na PW, dajcie mi spokój :D

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1459 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Kamil
  • Nazwisko:Be

Napisano 29 marzec 2015 - 08:58

A gdzie tak napisali polscy internetowi spece od kołowrotków, których nie mieli w rękach?  ;)

Szczupak ma wyje... na to jaką masz rączkę w kołowrotku. Ona nie łowi ryb... Z resztą to kołowrotek za 300 zł a sracie się z nim jakby miał kosztować tyle co mieszkanie. Nie wiem czy wiesz, ale te rączki są takie same, tylko inaczej wykończone (wzór z tokarki inny z wiertarki).

Użytkownik Kamil_Be edytował ten post 29 marzec 2015 - 08:59

#672 OFFLINE   resiak82

resiak82

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaWlkp
  • Imię:Marek

Napisano 29 marzec 2015 - 09:18

Kręciłem zwykłym Zauberem i CF. I moim zdaniem lepiej chodzi CF, korbka nie jest składana przez co nie czuć luzów na niej, płynniej chodzi i ma jedno łożysko więcej.

#673 OFFLINE   pawelHERP

pawelHERP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Urbaniak

Napisano 29 marzec 2015 - 10:07

Wziąłbyś 2 kolejne i historia by się odwróciła

#674 OFFLINE   Lysy...

Lysy...

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaChoszczno
  • Imię:Mariusz

Napisano 29 marzec 2015 - 10:11

Posiadam Zaubera 3000CF Z dystrybucji Kongera  i ogólnie  nie polecam tego kołowrotka wolał bym  Spro Red Arc. Mój zauber  poszedł teraz 3 raz na gwarancje bo od początku coś w nim stuka i bardzo duże drgania czuć na  blanku podczas zwijania pod obciążeniem, nawet małych przynęt. W Red Arcu nie mam  takich przygód a mam go już 4 lata. Pozdrawiam

#675 OFFLINE   resiak82

resiak82

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaWlkp

Napisano 29 marzec 2015 - 10:29

Opinie są podzielone na temat Zaubera, jedni chwalą a drudzy odradzają. Zależy jak się trafi. Spro Red fajny kręciołek

• bony20 lubi to

#676 OFFLINE   resiak82

resiak82

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaWlkp

Napisano 29 marzec 2015 - 10:41

Trzeba było przy sprzedaży przypomnieć o 5-letniej gwarancji. Nie każdy od razu dostał nowe karty gwarancyjne od Kongera na 5 lat. Na pudełku masz naklejkę 5 lat gwarancji?

Oznaczenie na stopce G201 oznacza dystrybucje Dragon

• Evanios lubi to

#677 OFFLINE   Evanios

Evanios

Nowy

• Zbanowani
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 29 marzec 2015 - 10:52

@up

Właśnie, jest na stałe i dlatego nie czuć luzów. Nie wiem dlaczego inni narzekają na luzy i ta korbke, jak luzy są niemozliwe. Jeśli chodzi o te różnice na tej korbce co podałem to o co w tym chodzi? Podobno ta niemiecka działalność WFT ma lepiej złożone i lepiej spasowane rte Zauberki. Opłaca się dołozyc te 30zł i kupic go ?

Użytkownik Evanios edytował ten post 29 marzec 2015 - 14:28

#678 OFFLINE   Kuballa44

Kuballa44

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 701 postów
  • Imię:K

Napisano 29 marzec 2015 - 15:19

A ja takie pytanko mam. Średnio wiem co to jest ząbkowanie i takie tam. Da sie to jakoś rozpoznać w sklepie? Ogółem, czy da się w sklepie, i jak, sprawdzić czy kołowrotek ma jakieś wady itd...

#679 OFFLINE   Evanios

Evanios

Nowy

• Zbanowani
  • Pip
  • 31 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 29 marzec 2015 - 15:21

No jak Ci np. korbka się zacina, ma luzy na korbce, ma luzy na szpuli, szumi, zgrzyta albo trze to wtedy ma wade, albo nie jest nasmarowany.

#680 OFFLINE   Hunter_pike

Hunter_pike

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1852 postów
  • LokalizacjaSieradz
  • Imię:Przemo

Napisano 29 marzec 2015 - 21:00

Żeby wyjaśnić to ja pisałem o różnicy pomiędzy kołowrotkami Zauber FD z dystrybucji Kongera i Dragona. Te z Kongera mają łamaną rączkę przez wciśnięcie blokady (nie wiem jak to inaczej nazwać), te z dystrybucji Dragona łamaną ale z jednego odlewu robioną a łamanie następuje poprzez odkręcenie śruby po drugiej stronie kołowrotka. Te z dystrybucji Kongera mają 2 lata gwarancji i nie ma na pudełku naklejki 5 lat a na stopce nie mają oznaczenia G201. Dlaczego? - bo Konger nie ma dystrybucji Ryobi na Polskę, ciągną je od dystrybutora z Litwy zdaje się. Na rynek Polski jedynie Dragon ma oficjalną dystrybucję Ryobi. Gdzieś nawet widziałem skan dokumentu to potwierdzającego.

Co do kołowrotków Zauber CF to niczym nie różnią się te z jednej i drugiej dystrybucji, z gwarancją jak jest nie wiem, mnie jednak wydawało się że wersja FD lepiej pracuje niż CF i jest sporo tańszy ten FD. Jedno łożysko że ma CF więcej niż FD na mnie nie robi wrażenia. Ja kupiłem FD z dystrybucji Dragona.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych