21 grudnia również doświadczyłem kontroli pzw. bardzo mili panowie no i jedna pani. kontrolerzy byli z Białej Podlaski. dostałem od nich informację iż Siedlce nie podpisały porozumienia z Białą i trzeba będzie zrobić dodatkową opłatę chyba 55zł aby łowić np.w Mierzwicach i okolicy, bądź zmienić miejsce opłacania składek na koło z rejonu ,które ma podpisane porozumienie. ryby niestety nie było mi dane złapać
Porozumienia 2018 - wydzielone z Rzeka Bug
#1 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2017 - 18:36
#2 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2017 - 18:41
Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
#3 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2017 - 18:56
Ja nie słyszałem, ale wkrótce - cytując klasyka - "do Bydgoszczy będę jeździł" żeby opłacić składkę...
Swoją drogą czekam na mróz i się nie mogę doczekać i jakoś tym samym nie mogę dojechać na ryby, zaraz mi zabraknie grudnia
Użytkownik Fossegrim edytował ten post 25 grudzień 2017 - 18:58
#4 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2017 - 19:11
ja wcześniej tylko słyszałem o tej informacji ale panowie z pzw powiedzieli iż jest to pewniak na 100% iż genialni panowie z Siedlec nie podpisali porozumienia
#5 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2017 - 19:43
#6 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2017 - 19:52
Użytkownik maicke82 edytował ten post 25 grudzień 2017 - 20:01
- rybson, czocho i Qcyk lubią to
#7 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2017 - 20:04
#8 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2017 - 22:14
To prawda, będąc w OS w tym roku trzeba będzie dopłacić 55plz do łowienia na wodzie OBP. Teraz pytanie : czy jak tomchaw11 napisał "genialni panowie z Siedlec" czy jak ja napiszę "genialni panowie z BP" ? Pragnę zauważyć że taki OM od kilku lat z nikim nie podpisuje i faktycznie się wq.....ło duże grono wędkarzy a ci co bardziej wq....ni przenieśli się do OS albo OC. Nie wiadomo jakie rozwiązanie znaleziono na linii okręg Białystok - OBP ?
O ile dobrze rozumiem cytat ze strony OS :
"3. Porozumienie na zasadzie wykupienia ulgowej składki na ochronę i zagospodarowanie wód po wniesieniu składki członkowskiej w macierzystym okręgu.
Członkowie niżej wymienionych Okręgów PZW, wędkujący na wodach użytkowanych przez Okręg PZW w Siedlcach, zobowiązani są do opłacenia składki na ochronę i zagospodarowanie wód wpostaci znaczka trwale umieszczonego w legitymacji członkowskiej."
czyli 55plz w OS i 55 dla OBP czyli finansowo wychodzi na to samo chyba że ja źle zrozumiałem więc trzeba mnie jak krowie na rowie wytłumaczyć że te 55 +55 to jest co innego niż 110 tylko dla OS i porozumienie bez płacenia dla OBP .
ps. jedynym utrudnieniem może być plątanie się między kołem w OS a jakimś kołem w okręgu BP żeby mieć ich znaczek.
#9 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2017 - 23:46
To prawda, będąc w OS w tym roku trzeba będzie dopłacić 55plz do łowienia na wodzie OBP. Teraz pytanie : czy jak tomchaw11 napisał "genialni panowie z Siedlec" czy jak ja napiszę "genialni panowie z BP" ? Pragnę zauważyć że taki OM od kilku lat z nikim nie podpisuje i faktycznie się wq.....ło duże grono wędkarzy a ci co bardziej wq....ni przenieśli się do OS albo OC. Nie wiadomo jakie rozwiązanie znaleziono na linii okręg Białystok - OBP ?
O ile dobrze rozumiem cytat ze strony OS :
"3. Porozumienie na zasadzie wykupienia ulgowej składki na ochronę i zagospodarowanie wód po wniesieniu składki członkowskiej w macierzystym okręgu.
Członkowie niżej wymienionych Okręgów PZW, wędkujący na wodach użytkowanych przez Okręg PZW w Siedlcach, zobowiązani są do opłacenia składki na ochronę i zagospodarowanie wód wpostaci znaczka trwale umieszczonego w legitymacji członkowskiej."
czyli 55plz w OS i 55 dla OBP czyli finansowo wychodzi na to samo chyba że ja źle zrozumiałem więc trzeba mnie jak krowie na rowie wytłumaczyć że te 55 +55 to jest co innego niż 110 tylko dla OS i porozumienie bez płacenia dla OBP .
ps. jedynym utrudnieniem może być plątanie się między kołem w OS a jakimś kołem w okręgu BP żeby mieć ich znaczek.
Darku,dzisiaj rozmawiałem z członkiem zarządu koła mojego rodzinnego miasta{nie nalezę do tego koła ,ani nawet do okręgu} i podpytałem go o nieoficjalne dane o porozumieniach w 2018r.
Odpowiedział mi że nadal istnieje nieoficjalnie porozumienie tzw.Ściany Wschodniej jak w poprzednich latach,czyli Białystok-Siedlce-Biała Podlaska oraz Lublin.
Okręg Mazowiecki nie "ugrał" Siemianówki z legalnym trollingiem ,za odstąpienie za niewielką opłatą rzeki Nurzec i zalewu Repczyce ,a tylko dolny odcinek Białostockiej Narwi {obwód nr.4 -od Rzędzian do ujścia Biebrzy. } .Zaznaczam że są to dane nieoficjalne.
Sam po kilku latach członkostwa w OS rozważę powrót do OB .
Zobaczymy jakie będą oficjalne stanowiska wszystkich zainteresowanych okręgów.
Pozdrawiam Tomi
#10 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2017 - 00:01
Tomek jeżeli Cie dobrze rozumiem to będzie można łowić na Nurcu i Repczycach w ramach porozumienia ?
#11 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2017 - 08:57
Tomek jeżeli Cie dobrze rozumiem to będzie można łowić na Nurcu i Repczycach w ramach porozumienia ?
Andrzej, z tego co zrozumiałam to dla członków OB łowić można będzie na w/w łowiskach po uiszczeniu rocznej opłaty 20pln za całość lub po 20pln za każde łowisko osobno- tego mój rozmówca nie był pewny.
Pozdrawiam TomiB-)
- beton007 lubi to
#12 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2017 - 11:08
z tego co ja zrozumiałem to w okręgu siedleckim składka 100% czyli 110zł ( chyba ze ktoś ma jakieś ulgi) + dopłata 55zł za okręg biała. nie jest to aż tak skomplikowane. podobne zasady płacenia były przy wykupie mazowieckiego i siedleckiego
#13 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2017 - 12:20
Odpowiedział mi że nadal istnieje nieoficjalnie porozumienie tzw.Ściany Wschodniej jak w poprzednich latach,czyli Białystok-Siedlce-Biała Podlaska oraz Lublin.
Nieoficjalne może i tak ale dopłaty będą. Trzeba poczekać na info od Bartka. Mnie tam wszytko jedno bo i tak łowię w zasadzie na wodach OBP i OS. Mam tylko nadzieję że okręgi w jakimś rozwiązaniu wezmą pod uwagę to że wykupując np. OS dopłatę dla OBP będzie można zrobić na miejscu a nie jeździć do BP po znaczek.
#14 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2017 - 13:09
Darek,z tym opłacaniem dopłaty w OS na wody OBP lub odwrotnie, to podejrzewam że nie będzie problemów z dostępnością znaczków na miejscu,bez podróżowania.Nieoficjalne może i tak ale dopłaty będą. Trzeba poczekać na info od Bartka. Mnie tam wszytko jedno bo i tak łowię w zasadzie na wodach OBP i OS. Mam tylko nadzieję że okręgi w jakimś rozwiązaniu wezmą pod uwagę to że wykupując np. OS dopłatę dla OBP będzie można zrobić na miejscu a nie jeździć do BP po znaczek.
Ja myślę że gdzie dwóch się bije(OS vs OBP) tam trzeci skorzysta (O Białystok).
Jak wynikało z rozmowy ze znajomym "działaczem" ,płacąc składki w Białymstoku łowisz bez dopłat na wodach OS i OBP.
Jeżeli to się potwierdzi to będzie fajnie.
Ponton zarejestrowałeś po "tej" stronie Bugu więc i opłaty możesz tu uiścić :-)
Na razie to tylko spekulacje więc zobaczymy czym włodarze tych okręgów nas uraczą.....
Pozdrawiam TomiB-)
#15 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2017 - 13:33
Ponton zarejestrowałeś po "tej" stronie Bugu więc i opłaty możesz tu uiścić :-)
Już mi jakiś czas temu sugerowano koło PZW w Mielniku . Nie wiem jednak jak działa okręg w Białymstoku a wiem za to że OS jest dosyć prężnym okręgiem i mam nadzieję że tak pozostanie. Jeśli płacę to chcę mieć świadomość że ktoś dobrze z tego korzysta, i był to powód że opuściłem OM.
#16 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2017 - 14:14
Już mi jakiś czas temu sugerowano koło PZW w Mielniku . Nie wiem jednak jak działa okręg w Białymstoku a wiem za to że OS jest dosyć prężnym okręgiem i mam nadzieję że tak pozostanie. Jeśli płacę to chcę mieć świadomość że ktoś dobrze z tego korzysta, i był to powód że opuściłem OM.
Między innymi z takich i innych powodów ,jakiś czas temu zrezygnowałem z członkostwa w O.Białystok na rzecz OS.
Od roku prezesem ZO Białystok jest człowiek którego znam bardzo długo i dobrze wspominam.....
Powinno być dobrze.
Pozdrawiam Tomi
Ps.Jako że jest to watek o Bugu i nie powinniśmy roztrząsać tutaj spraw o porozumieniach PZW proszę moderatora o utworzenie tematu np.Porozumienia 2018 i przeniesienie tych postów do tego działu.
#17 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2017 - 16:09
Użytkownik beton007 edytował ten post 26 grudzień 2017 - 16:09
#18 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2017 - 16:34
Tomi w naszym okregu nic sie nie zmieni. Prezes to pionek i tyle. Wymiary gorne nie przeszły, trolling wszedl. Jestem 100 % pewien ze za chwile siaty wrócą.
Może będzie tak jak napisałeś ,może nie.Nie znam się na możliwościach działaczy PZW.
Z drugiej strony,co wymyślą to trzeba będzie respektować.
Nie wiele mnie to interesuje{kto z kim i za ile} bo przy moim "częstym" łowieniu na wodach PZW taniej wychodzi opłacenie jednodniowego pozwolenia w jakimkolwiek okręgu niż całoroczna opłata.
Pozdrawiam Tomi
#19 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2017 - 12:36
Zgodnie z obietnicą dzielę się wiedzą.
W 2018 roku Okręg w Siedlcach (OS) będzie wydawał wspólne zezwolenie wraz z okręgami w Białymstoku, Lublinie i Chełmie. Zezwolenia dotyczą wód ogólnodostępnych w każdym z okręgów.
Pozostałe porozumienia wyglądają następująco - http://www.pzw.org.p...rozumienia_2018
Jeśli chodzi o Białą Podlaską.
Delegaci na zjazd okręgowy w BP podjęli uchwałę o konieczności pobierania opłat od wędkarzy OS. Głównym powodem była duża presja na zbiornikach Żelizna, Podedwórze, Mosty i na rzece Bug. Wobec powyższego zarządy okręgów BP i OS przyjęły zasadę wnoszenia opłat 50/50, czyli wędkarz z OS płaci 55 zł za wędkowanie w wodach OBP, a wędkarz z OBP płaci 55 zł za wędkowanie w wodach OS.
Temat obwodu Bug Nr 5.
Nadal obowiązuje umowa, na podstawie której wędkarze OS mogą wędkować w wodach obwodu. W ubiegłym roku cały koszt tego porozumienia poniósł okręg, niestety wędkarze znowu postarali się, by tak nie było. OS zapłacił mnóstwo pieniędzy za wędkarzy, którzy nigdy nie byli nad wodą obwodu. W związku z tym w roku 2018 można otrzymać zezwolenie na Bug Nr 5 po wniesieniu składki dodatkowej w wysokości 20 zł.
Wraz z nastaniem roku 2018 zniknęła również specjalna składka ulgowa dla wędkarzy opłacających składki okręgowe także w innych okręgach. Przyczyną jest nieuczciwość wędkarzy, którzy deklarowali opłatę w innym okręgu i nigdy jej nie uiścili.
#20 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2017 - 12:55
Ahh te " nasze " pezetwu... tylko czekać jak wróci dodatkowa składka dla wszystkich za zbiorniki.
Użytkownik sadam14 edytował ten post 27 grudzień 2017 - 12:56
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych