@Michal ten BMS JEST SPRAWNY, i działa prawidłowo o czym pisałem wcześniej,
2. Przed zakupem mogłeś dokladnie przeczytać specyfikacje tech. + ewentualne zapytanie do nich - sa bardzo wyrozumiali i pomocni
3.ZADEN BMS NIE MA WYSOKIEGO PRADU BALANSU, OD TEGO SA BALANSERY
4. TO ZE bt się wyłącza- tak ma być, przechodzi w stan STAND BE, jest to regulowane
5.rozstrzal napiec ogniw - rzecz normalna i do ogarnięcia, chyba ze cela jest felerna.
6. Daj ten pakiet komuś, kto ma większą wiedze , doswiadczenie i sprzet - zrobi co należy i aku bedzie żył.
Nie obrazaj Cie , ale tj efekt podejmowania się wyzwań na których się nie zna. Ja kiedys stwierdzilem , ze sam zrobię centralne ogrzewanie w mieszkaniu. Pożyczyłem zaciskarki remsa nakupipem gratow , hydraulicy powiedzieli co i jak -robie. I to byla.przygoda zycia...skonczylo się na tym , że po roku przyszli fachowcy , zrobili calosc jeszcze raz od nowa -dziala do dziś. Straciłem czas, pieniądze... od tamtej pory skończyłem się bawić w tematy z pozoru proste... szkoda zycia
siarq nie szufladkuj mnie do tych co nie maja wiedzy, nie zamierzam się obrażać bo mnie znasz.
Z tymi ogrzewalniami to miałem podobny temat w życiu tylko z ta różnica ze zrobiłem to i działało to prawidłowo, niestety fachowcy tego tak nie zrobią bo działają schematycznie.
Budowa accu z gotowych elementów nie jest jakimś wezwaniem nie do ogarnięcia nawet kogoś kto nigdy tego nie robił, ale wie co to jest prąd i napięcie to będzie śeiaczyc ze sobie poradzi. tu niestety skazanym się jest na technikę która działa rożnie i czasami nie tak jak by się chciało co mnie spotyka na to wpływu nie mam bo kupuje to co jest na rynku i przekonuje się po tym jak już to uruchamiam.
ad. 2 - niestety przeoczyłem to - kupiłem oczami
ad. 3 - 100mA to norma raczej ale 30mA trochę mało
ad. 4 - to jest OK rozumiem to oszczędzanie energii, ale aby go włączyć trzeba odpiąć kabelki od balansjera wtedy UARTU rusza i reszta tez, trochę to bez sensu podczas używania accu. Nie testowałem czy przy obciążeniu się aktywuje.
ad. 5 napięcie cel przed podpięciem było równe różnica była ok 0.020V teraz jest 1 cela 3.75 reszta ok 3.4V. Nie lądowałem celowo cel, miałem nadzieje ze zrobi to za mnie BMS jak w innych pakietach które robiłem (nie smart BMS), Pod koniec lądowania pod koniec gdy któreś cele się rozbiegają z napięciem zaczyna się lądowanie niskim prądem na jaki pozwala balanser w BMS ale nie rozłącza accu , cele które osiągnęły 3.6V nie lądują się tylko te które maja <3.6V. Oczywiście nie wykluczam uszkodzonego accu, ale to jest do sprawdzenia.
ad. 6 Tu nie mogę się z tobą zgodzić uważasz że ktoś mając te same narzędzia i podzespoły, przy tak prostym urządzeniu na zbudowanie z 4cel accu przykręcenie paru śrubek zarobieniu kilku przewodów zrobi to tak ze nagle pozbędę się problemów z BMSem , sorry ale nie sadze aby tak było.
Napisze jeszcze tak, jakbym nie chciał sprawdzić BMSa ,naładował bym każda cele z osobna i potem to posklejał to do kupy i pewnie jakiś czas było by wszystko Ok i nie wiedział bym ze działa to byle jak. oprósz tego ze bluetooth się nie włącza i brak komunikacji , pewnie nawet bym nie przetestował skrajnych ustawień, i większość którzy kupują pewnie nawet o tym nie wiedza ze accu im się rozłączy bo jest 100% naładowany, a to problem tylko z jedna cela, bo niestety to może tak działać.
P.S.
Oczekiwałem od grupy pomocy w pewnych problemach i otrzymałem , tak dzięki tobie musiałem zrobić cos czego w instrukcji uruchamiania nie ma a zalecenia są inne i tu kłania się doświadczenie, ale chyba forum nie jest po to aby pisać oddaj to komuś w inne ręce kto się na tym zna, czy to ma tak działać?