gooral Posted January 13, 2018 Posted January 13, 2018 jak powyzej.Mialem w zyciu sporo echosond (eagla portable na R20, fishing budy humminbirda na R6, 2 "lepsze" humminbirdy 5 calowe, uzywalem tez kilku lowrance etc) i nigdy sie nei spotkalem z czyms takim:wlaczam echo i po kilku minutach ekran jest caly pokryty para od srodka. roznica temperatur nie byla ekstremalna (za pierwszym razem temp powietrze okoo 5 stopni za drugim bylem na lodce w podkoszulku wiec obstawiam minimum kilkanascie stopni.echo to garmin 4dv. pierwsza sztuke mi wymienili, drugiej nie chca twierdza, ze to normalne przy zmianie temperatury.Czekam na jakas zimna noc i planuje nagrac filmik z 3 echami jakie mam aktualnie w domu (od wziecia z okolic grzejnika po wlaczenie na zewnatrz na zimnie) i wyslac to do garmina.Ale wracajac do tematu - spotkal sie ktos z takim fenomenem?MZ to wybitnie swiadczy o kijowosci montarzu albo byly zlozone w atmosferze zlej (lornetki/lunety mysliwskie sklada sie z argonem/azotem w srodku by nie parowaly), albo uszczelnienia sa kiepskie i wilgoc dostaje sie do srodka. No bo to fakt oczywisty, ze jak w srodku jest wilgoc a jednostka jest nagrzana powyzej temp na drugiej stronei szyby to sie wilgoc skropli..
psulek Posted January 13, 2018 Posted January 13, 2018 Miałem kilka modeli i żaden nie parował. Niezależnie od temperatury. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
sero1975 Posted January 13, 2018 Posted January 13, 2018 (edited) Może jakaś wadliwa seria ? Obstawiałbym na dostawanie się wilgoci do środka . U mnie nic się nie dzieje a pływam nieraz w ciężkich warunkach wiatr deszcz śnieg ... Edited January 13, 2018 by sero1975
Sławomir Posted January 13, 2018 Posted January 13, 2018 Może jakaś wadliwa seria ? Obstawiałbym na dostawanie się wilgoci do środka . I tu masz rację , nieszczelność , na całe szczęście z moim się nic nie dzieje ale niwelator geodezyjny poszedł się je,,,,ć , nie tania zabawka zaparowała po deszczu co nie powinno mieć miejsca , gwarancji nie uznali i klops .
radek1981 Posted January 16, 2018 Posted January 16, 2018 Kolego mam 5 Garmina i też paruje i mój kolega ma 4 który też paruje ale normalnie działają
nurek28 Posted January 16, 2018 Posted January 16, 2018 (edited) Miałem Huminbirda dodałem dla teścia 24 h/ na dobę od maja do października na łodzi nic się nie dzieje.Lowranre czarno białego z 8 lat miałem i nic się nie działo. Od maja do końca listopada na łodzi 24 h/ dobę na zewnątrz i nic się nie działoHdS IIgen tak samo .Teraz Simrad i nic.A łapię też zimą i nie ma żadnej rosy od środka. Proponuje zajechać do Rzecznika Praw Konsumenta na pewno pomoże. Edited January 16, 2018 by nurek28
Miodzik Posted January 16, 2018 Posted January 16, 2018 Witam, mam m.innymi dwa starszej generacji Humminbirdy,czarno-białe,5-cio calowe,oba niestety również zaparowują..poza tym działają normalnie.Tak więc jak widać i słychać,zdarza się to chyba bez względu na markę i model.. pozdrawiam Darek
psulek Posted January 16, 2018 Posted January 16, 2018 Tak trochę poczytałem i wygląda na to, że miałem szczęście, bo rzeczywiście się zdarza. Niektórzy wiercą dziury i wrzucają silca żel, ale wiadomo, gwarancja. W tym sezonie było sporo deszczu i nic mi w Echomap nie parowało, nawet w grudniu w okolicach 0, a nie jest przecież szczelne - slot na kartę. Ale mam zwyczaj, że po każdym łowieniu echo zostawiam na dobę żeby sobie wyschło. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
gooral Posted January 16, 2018 Author Posted January 16, 2018 znam conajmniej 1 wiecej uzytkownika ktoremu 2 paruja. ech kur...
Recommended Posts