Zestaw castingowy na duuuże szczupaki
#241 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 10:36
- skrzyp lubi to
#242 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 12:32
Wolał bym którąś z tych (ja wybrał bym 0,25 )
Dobra cena za dobry towar
https://sklep.insel....5m-p-10591.html
https://sklep.insel....5m-p-10592.html
Mam taką i podobnie jak Robert mogę polecić
- skrzyp lubi to
#243 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 12:35
Każda plecionka będzie się darła na kamieniach i jej moc czy producent niewiele zmieni.
A jednak coś z tą PP było nie tak (od razu mówię, że oryginalna i kupiona w dużym renomowanym sklepie).
Zmieniłem ją bodajże na Dragon Invisible/C-thru (b. dobra plecionka) i kolejne kilka dni intensywnego łowienia bez najmniejszych problemów.
#244 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 12:46
Wolał bym którąś z tych (ja wybrał bym 0,25 )
Dobra cena za dobry towar
https://sklep.insel....5m-p-10591.html
Dzięki panowie, nawet ją chyba kiedyś miałem na sandaczowym zestawie, na początku brudziła trochę łapy:) Słuchajcie, tę ultra-głęboką szpulę w Tatuli to chyba wypada dopełnić podkładem, żeby rzuty były płynniejsze?
Clipboard01.jpg 81,92 KB 11 Ilość pobrań
#245 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 12:53
Ja swoją wypełniłem w całości plecionką ( Power Strike 30lb. )
Jest zapas w przypadku odstrzałów . Na następny sezon przewijam tak że to co było " na dnie " szpuli jest na górze i łowię .
Użytkownik pe-te-ro edytował ten post 24 luty 2021 - 12:55
- skrzyp lubi to
#246 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 14:37
- skrzyp lubi to
#247 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 14:44
Dzięki panowie, nawet ją chyba kiedyś miałem na sandaczowym zestawie, na początku brudziła trochę łapy:) Słuchajcie, tę ultra-głęboką szpulę w Tatuli to chyba wypada dopełnić podkładem, żeby rzuty były płynniejsze?
Oczywiście, musi być podkład. 135m na luzie wystarczy Ci na minimum dwa sezony. Podkład zrób z żyłki ok 0,30-0,35.
Aby precyzyjnie nawinąć plecionkę, ja bawię się tak:
Multiplikator w uchwycie dolnika i linka przeprowadzona przez minimum pierwszą przelotkę.
1. nawijam plecionkę - bardzo ściśle (przepuszczam plecionkę przez gładką ściereczkę z mikrofibry). Od razu pozbywam się nadmiaru barwnika
2. jeśli plecionka nie wypełniła właściwie szpulki, dowiązuję w/w żyłkę i nawijam (cały czas tak samo bardzo ściśle tyle ile trzeba.
3. pusta szpukę po żyłce/plecionce nakładam na śrubę średnicy 8-10mm, zaciskam nakrętką i koniec śruby wkładam w uchwyt wkrętarki elektrycznej.
4. nawijam wszystko co było na szpulce multika.
5. kolejną pusta szpulkę od żyłki/plecionki zakładam na ośkę ze śruby i nakrętki (ta sam co powyżej po zdjęciu z niej szpulki z nawiniętą linką)
6 na pustą szpulkę przewijam zawartość poprzedniej szpulki, dzięki temu podkład z żyłki mamy na początku.
7. żyłkę podkładu zawiązuję na pustej szpulce multika, przyklejam cienki plaster obustronny i nawijam na multik całą zawartość szpulki bardzo mocno zaciskajac żyłkę a potem plecionkę w ściereczce z mikrofibry...i mamy nawiniętą plecionkę idealnie milimetr pod rant szpulki.
Uffff...
PS @Skrzyp , podjedź do mnie to Ci nawinę
Użytkownik BOB edytował ten post 24 luty 2021 - 14:45
- Biesan, skrzyp, MarCinFin i 1 inna osoba lubią to
#248 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 15:22
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Użytkownik MarCinFin edytował ten post 24 luty 2021 - 15:22
- BOB lubi to
#249 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 15:34
Oczywiście, musi być podkład. 135m na luzie wystarczy Ci na minimum dwa sezony. Podkład zrób z żyłki ok 0,30-0,35.
Multiplikator w uchwycie dolnika i linka przeprowadzona przez minimum pierwszą przelotkę.
1. nawijam plecionkę - bardzo ściśle (przepuszczam plecionkę przez gładką ściereczkę z mikrofibry). Od razu pozbywam się nadmiaru barwnika
2. jeśli plecionka nie wypełniła właściwie szpulki, dowiązuję w/w żyłkę i nawijam (cały czas tak samo bardzo ściśle tyle ile trzeba.
3. pusta szpukę po żyłce/plecionce nakładam na śrubę średnicy 8-10mm, zaciskam nakrętką i koniec śruby wkładam w uchwyt wkrętarki elektrycznej.
5. kolejną pusta szpulkę od żyłki/plecionki zakładam na ośkę ze śruby i nakrętki (ta sam co powyżej po zdjęciu z niej szpulki z nawiniętą linką)
6 na pustą szpulkę przewijam zawartość poprzedniej szpulki, dzięki temu podkład z żyłki mamy na początku.
7. żyłkę podkładu zawiązuję na pustej szpulce multika, przyklejam cienki plaster obustronny i nawijam na multik całą zawartość szpulki bardzo mocno zaciskajac żyłkę a potem plecionkę w ściereczce z mikrofibry...i mamy nawiniętą plecionkę idealnie milimetr pod rant szpulki.
Uffff...
Generalnie robię tak samo. Co do linki to moim zdaniem 0,20 za cienka do 100 gramów i nie chodzi o to że za słaba na szczupaka tylko na przeciążenia przy wyrzucie i odstrzały. Gruba linka nie przeszkadza szczupakom a i podczas łowienia nie jest takim problemem jak przy stałej szpuli.
- Marcin Rafalski, Pumba i BOB lubią to
#250 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 17:32
Wiem że za cienka.
Ale ja łowie może 15 % czasu rzucając reszta troling.
A 0.20 daje mi tę przewagę w trolingu ze wypuszczam na krótsze odległości.
Użytkownik nurek28 edytował ten post 24 luty 2021 - 17:33
- bob74 lubi to
#251 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 17:58
Uffff...
Robiłem tak samo, patent z wkrętarką. Teraz przewijam wszystko na Penna Slammera 760, później na jakiś stary kołowrotek karpiowy i z powrotem na multiplikator. Trochę zabawy ale mamy idealnie pełną szpulę
#252 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 18:00
Jeżeli wiem, iż linki będzie dosyć na wypełnienie szpuli multika, nie stosuję podkładu. Trzeba ją tylko solidnie przymocować do szpuli (np. węzeł + plaster). podkład stosuję tylko wtedy, kiedy wiem iż nowa linka nie zapełni szpuli).
#253 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 18:18
Wiem że za cienka.
Troll to zupełnie inna historia. Przy głębokim , toniowym trollu bez zaczepów twardych daje 20 LB aby przynęta zeszła jak najgłębiej przy tym samym wypuście.. Przy trollu na płytkiej wodzie w zielsku na krótkim dyszlu 40-50 LB nawet.
- nurek28 lubi to
#254 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 18:28
Uffff...
Dzięki Analogicznie robię ze stałoszpulowymi od 30 l., no może z wyjątkiem tego, że używam zapasowej szpuli o tej samej pojemności zamiast wiertarki:) I zawsze przez szmatkę, ale koniecznie bawełnianą. I też przyklejam, żeby się nie kręciła, a po sezonie odwracam sam odcinek plecionki. No ale tam wypełnienie ultra-ważne dla dalekosiężności rzutów, na multiku powinna być większa tolerancja. W przypadku tak głębokiej szpuli po prostu czuję, że trzeba zwiększyć średnicę nawoju, żeby szpulka nie zostawała rozkręcona za mocno w 1. fazie rzutu no i żeby kąt wyjścia plecki ze szpuli był bardziej przyjazny. Ale czy po brzegi szpuli czy 2-3 mm poniżej to mi się wydaje, że bez takiego znaczenia jak w koł. spinningowym.
P.S. Przetestuję inną metodę i jeśli się sprawdzi to ją opiszę
#255 OFFLINE
Napisano 24 luty 2021 - 18:30
Wiem że za cienka.
Też dużo trolluję, rzeczywiście na cieńszej lepiej schodzi i mniej zielska łapie
#256 OFFLINE
Napisano 25 luty 2021 - 12:51
Uffff...
Hej
ja poszedłem w tym systemie o krok dalej i od naszych sąsiadów z dalekiego wschodu kupiłem takie cudo - naprawdę rewelka, POLECAM
https://pl.aliexpres...earchweb201603_
a i dokonałem małej modyfikacji, dokupiłem 4 podkładki z nierdzewki i umieściłem je na końcach obu sprężyn, całość jest z alu i sprężynki niszczyły, drapały części dociskowe i stożki...
Użytkownik JakPot edytował ten post 25 luty 2021 - 12:55
#257 OFFLINE
Napisano 25 luty 2021 - 13:13
A jak ta przyssawka się sprawdza?
Kiedyś na ali widziałem taki patent na wzór imadełka przykręcanego do np. do blatu stołu.
#258 OFFLINE
Napisano 25 luty 2021 - 13:23
A jak ta przyssawka się sprawdza?
Kiedyś na ali widziałem taki patent na wzór imadełka przykręcanego do np. do blatu stołu.
Bez problemu, ja przyklejam do stołu i jest super. Ważne, że jest możliwość regulacji docisku szpuli a co za tym idzie nawijanie jest łatwiejsze.
Kupiłem 2szt i z jednej używam systemu mocowania na śrubie imbusowej do wkrętarki (reszta części na zapasie) - polecam
Widzę, że jak się poszpera to nawet za 5-10 zł można znaleźć.
Pozdr K
Użytkownik JakPot edytował ten post 25 luty 2021 - 13:25
#259 OFFLINE
Napisano 25 luty 2021 - 14:06
ja poszedłem w tym systemie o krok dalej i od naszych sąsiadów z dalekiego wschodu kupiłem takie cudo - naprawdę rewelka, POLECAM
Rozumiem, że to tylko do multików?
Bo stara szkoła nawijania linki (wtedy żyłki) na koł. spinningowy mówiła, żeby nigdy nie odwijać linki w ten sposób lecz z płasko leżącej szpuli, bo inaczej z każdym obrotem się skręca.
Użytkownik skrzyp edytował ten post 25 luty 2021 - 14:08
#260 OFFLINE
Napisano 25 luty 2021 - 14:23
Rozumiem, że to tylko do multików?
Bo stara szkoła nawijania linki (wtedy żyłki) na koł. spinningowy mówiła, żeby nigdy nie odwijać linki w ten sposób lecz z płasko leżącej szpuli, bo inaczej z każdym obrotem się skręca.
Nie, ja używam do obu. Na multika odwijam linkę z góry szpuli a na stałoszpulowca z dołu, jeżeli rant szpuli jest przystosowany i nie jest ostry to śmiało możesz ustawić szpulkę (całe urządzenie) czołem do kołowrotka (tak aby linka odwijała się w tą samą stronę co kołowrotek nawija). Uzyskasz ten sam efekt.
Użytkownik JakPot edytował ten post 25 luty 2021 - 14:25
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych