Słuchajcie znajomy "obarczył" mnie dziś pytaniem o wybór kijka z tych budżetowych po tym jak pooglądał mojego jaxona 228cm 1-7g, a w spinning dopiero wchodzi jak ja. Nie umiałem/nie chciałem doradzać bez konsultacji z Wami bo wiem jeszcze bardzo niewiele, a i na moich odczuciach wolę nie polegać ( zwłaszcza że spinninguje od 2 dni ) bo ktoś może mieć inne odczucia/preferencje
Wybór jest pomiędzy Jaxon grey stream 240/265cm 5-23g oraz Mikado Bixlite fast spin 240cm 5-25g.
Łowiska od 2 do 4m głębokości. Od czystej linii brzegowej , poprzez jakieś miejsca gdzie brzeg jest pół na pół czysty lub z lekkim zadrzewieniem (zależy gdzie mu się uda dotrzeć przed innymi)
Woda stojąca 90%, 10% Bzura.
Nastawienie ze względu na łowiska na szczupaka , jazia , okonia okazjonalnie.
Kolega łowi z brzegu, a od wielkiego dzwonu raz w roku ma okazję z łódki z kimś z dalszej rodziny połowić przez weekend ale jak opisuje to łowienia jest chwila a potem pęd do grilla :-)
Czy powinien wybrać 265cm czy może 240 byłoby takim uniwersałem w długości?
No i cw, niby różnica tylko w górnym cw między tymi kijkami...
I równie ważne to jakość tych wędzisk... o bixlite bardzo mało opinii jeszcze, o jaxonach z kolei odlatujące szczytówki, złamania itp ( choć w moim 1-7 stabilnie jak dzwon, nawet dziś po całym dniu miałem problem przez chwilkę z rozdzieleniem składu).
Druga sprawa to jakiej wielkości kołowrotek do tych wędzisk najlepiej dopasować?
Będę wdzięczny za Waszą opinię w tej sprawie.
Pozdrawiam.
Użytkownik Norbas7 edytował ten post 05 maj 2020 - 01:13