Witam,
Bede wdzieczny za podpowiedz.
Calkiem niedawno stalem sie posiadaczem wedki, ktora, ku mojemu zaskoczeniu, nie ma zaslepionych czesci blanku.
Wedka jest 3 czesciowa.
Mysle ze dla higieny i bezpieczenstwa wedki przydaloby sie, by poszczegolne elementy byly zaslepione.
Czy ktos wie jak najlepiej to zrobic ? woskiem ? czy sa jakies specjalne specyfiki do tego ?
Dziekuje za porady.
Pozdrawiam
Guzu
p.s. Mam nadzieje, ze opis jest jasny i nie ma potrzeby zdjec
#1 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 08:51
#2 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 09:31
#3 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 10:25
Zrób je z korka lub pianki (takiej jak na rękojeści do wędek).
Pzdr.
TARŁO$
#4 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 10:43
Napisalem o wosku, bo jakos mi sie kojarzylo, ze stosuje sie ten material.
Ta pianke wklejac? czy po prostu wcisnac?
Guzu
#5 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 11:07
Ja do swoich wędek wcisąłem. Jakbyś chciał wklejać to jakimś elastycznym klejem bo inaczej pianka zrobi się twarda.
Pzdr.
TARŁO$
#6 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 11:11
Poswiece gabke kapielowa, powinno sie nadac:) I raczej za duzo wazyc nie bedzie...
Guzu
#7 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 12:21
Jeżeli chodzi zaś o gąbkę a w zasadzie piankę to najlepsza będzie ze starej rękojeści.
PZDR.
TARŁO$
#8 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 12:50
Korka nie biore pod uwage. Nie widzialem nigdy takiego rozwiazania z jego udzialem.
Pianka z rekojesci ? wowczas chyba z koniecznosci ten kawalek, ktory bedzie w blanku bedzie cienki...
Myslalem o czyms grubszym, zeby soldniej siedzialo...
Guzu
#9 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 13:48
Myślę, że tego problemu nie rozwiążesz na sucho.Kup sobie butelkę dobrego czerwonego wina z Portugalii n.p. Borges Bairrada rocznik 1985. Otwórz butelkę i zobacz z czego jest zrobione zamknięcia. Z korka !!! Wino leżakowało 5 lat, a potem w hurtowni. Tam nie ma zadnej gumy, gąbki czy pianki PCV. Jest Korek. Możesz obejrzeć sobie też jakiś dobry spining ze szkockich fabryk f.Daiwa. zauważ jak ma zakorkowany koniec blanku.
Teraz dlaczego. Blank pracuje, moknie, poci się. Wilgoć w środku to rzecz normalna. Korek nie przepuszcza wody, ale oddycha. Blank wysycha w środku. Dlatego w tak dobrych spiningach jest podobnie jak w butelce dobrego portugalskiego wina.
Natomiast w tanich kijach typu Jaxon jest gumowy lub piankowy korek. W winie marki wino J23 też korek jest z plastiku. ale to już jest zupełnie inna bajka. Ja założyłem, że masz dobry spining.
pozdrawiam
#10 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 13:58
W winie marki wino J23 też korek jest z plastiku
Andrzeju, nigdy bym nie podejrzewał Ciebie o znajomość taki trunków
#11 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 13:58
Dobrze zalozyles, mam dobry spining.
Wino kupie jakies miejscowe, korek i tak pewnie bedzie portugalski, jak w rekojesciach
Jak wykonam zaslepienie, pochwale sie zdjeciami.
Guzu
#12 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 14:23
pozdrawiam
#13 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 14:34
No a jeżeli chodzi o korek z najwyższej półki to proponuję korek z Petrusa rocznik 1997.
Pzdr.
TARŁO$
Załączone pliki
#14 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 14:38
Guzu
#15 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 14:58
pozdrawiam
#16 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 15:01
#17 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 15:30
pozdrawiam
#18 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 15:38
Thymallus@ niestety nie znam się na winach hiszpańskich ale może po sąsiedzku jakąś Maderę - też zamykana jest korkiem
Pzdr.
TARŁO$
#19 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 16:55
Tarlos@ masz rację. My w tej dyskusji odbiegliśmy od głównego tematu. Chodziło nam o korek od dobrego wina. Piszesz Madera. To kiedyś były wyroby bardzo wysokiej jakości jeszcze do połowy XIX wieku.. Szczególnie cenione w Wielkiej Brytanii. Ale i obecnie producenci na wyspie bardzo się starają i ich produkty są najprawdopodobniej zamykane dobrym portugalskim korkiem. Jednak są mocnymi, nawet 20% półwytrawnymi winami nadającymi się głównie do deserów.
Ale nie chodzi nam o wino tylko o korek z butelki. jest jeszcze jeden element. Trzeba mieć taki specjalny wykrojnik, wycinak przy pomocy którego można ładnie wyciąć taki koreczek. należy zmierzyć średnicę wewnętrzną blanku i dobrać taki wykrojnik. Uderzamy młotkiem w ten wykrojnik i z plasterka wycinamy koreczek.Koreczek wciskamy z lekkim oporem bez klejenia. On będzie się trzymał.
pozdrawiam
#20 OFFLINE
Napisano 05 październik 2006 - 18:20
Chateau Petrus to jedno z najdroższych i najrzadszych win z rejonu Bordeaux. Notabene mój ulubiony rejon winiarski.
A tak by the way to czy tego watku nie powinno byc w off topic???
pozd jerzy
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, blank
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
BLANKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Blank na sandacza do łowienia na lekkoNapisany przez DeeMeeD , 10 lis 2022 blank, sandacz na lekko |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych