...Szczupak Podlasia...
Fenwick HMX S962M-MF
Daiwa BG 3000
Shiro Mistrall 0.21mm
kopyto 4L 5g
Siadło...!!!... a tak ciężko mi się wstawało dzisiaj z łóżka. Budzik dzwoni o 3.45. Krótki sen, ale co tam. Nie czuć zmęczenia. Przecież dzisiaj trzeba jechać na ryby.
Chwila chwila nie tak szybko kilka słów wprowadzenia. Od dwóch sezonów wędkuje na wschodzie w województwie Podlaskim. Chociaż ciężko powiedzieć żebym w zeszłym sezonie aż tak dużo zaliczył wypadów. Tyle ile było można praca, obowiązki... każdy z nas to zna Uciekłem z wędkarskiego eldorado. Województwa Lubuskiego, Zachodniopomorskiego...ile tam jest wody. Wszystkie miejsca, miejscówki, rzeczki, kałuże, jeziora na których się wędkowało. Wody multum...ryb, przyjaciół wędkarzy...
Przyjeżdżając do Białegostoku zacząłem węszyć co, gdzie można połowić. Jakie wody płyną. Niestety nie ma tego zbyt wiele. Narew Odry nie przypomina. Jezior mało a te większe są bardzo daleko. Króluje jaź i pstrąg. I co...
... i byłem zmuszony zacząć badać jakąś kałużę. Padło na miejski zbiornik. Zachęcony opowiadaniami miejscowych jakie ryby pływają ile tego jest... No niestety nie dane mi było połowić zbyt wiele rok temu. Jednak nauka nie poszła na marne. Poznałem charakterystykę zalewu. Zacząłem dobierać przynęty do panujących warunków... aż naszła jesien...
... Koniec sezonu...
2018
Mamy to, początek sezonu. Bardziej doświadczony. Przynęty dobrane. Założenie wyciągnąć tego wielkiego szczupaka. Nie odpuszczę. Czasu dużo więcej. Czas działać.
Zbiornik płytki, maks 2.5m. Brzegi dostępne. MOSiR dba o wędkarzy i stawia kładki. Niestety wędkarze nie dbają o ryby, regulamin i porządek wokół siebie
Zbiornik charakteryzuje się tym, iż strasznie szybko i w zastraszającym tempie zarasta. Maj i jesień to jedyny sensowny czas na wędkowanie.
Dobra dobra ale o co tu chodzi ?! piszesz i piszesz !!!
Sezon rozpocząłem 2 maja. Lekki fal start. Poświęcam kilka wypadów. Pada kilka ryb, wszystkie około wymiaru. Nic specjalnego. Chociaż to zawsze troszkę cieszy. Rybki wjeżdżają na jerki i to im poświęcam główna uwagę... ale GDZIE TE WIELKIE SZCUZPAKI o których się tak nasłuchałem...miejska legenda...?!
...Do czasu. Wcześniej obserwowałem prognozy i czekałem na załamanie pogody. Niemiłosierny żar z nieba nie wróżył dużych ryb. Woda martwa. W jakieś dni pojawia się wiatr... nic specjalnego...
...Wczoraj mocno padało. Pogoda się zepsuła. O tak!! to jest to!
...W końcu dzisiaj... wstaje. Szybka kawa i nad wodę. Zaczynam od miejsca które podczas ostatniego wypadu dało mi ryby...ehhh to chyba nie to miejsce... nie ten dzień. Jest zimno. Woda paruje. Czuję, że za słabo się ubrałem. Narasta we mnie poirytowanie...
Zmieniam miejsce
Pierwszy rzut. Nici z opadu. Szybkie poderwanie przynęty z dna i całego zielska. Ściągam kopytko do brzegu. Pozostaje jednostajne zwijanie. Kilka rzutów... jest małe pstryknięcie. Gumka nie pogryziona. Face palm na twarzy. Dwa kolejne rzuty... NIC... trzeci rzut. SIEDZI!!!! ale nie czuje specjalnego oporu na wędce. Docinam rybę. Ściągam ją do siebie jak chce... nagle 3m od brzegu ZACZYNA SIE!!!... hamulec rozpoczyna swoją melodię. ADRENALINA zaczęła działać. Coś jest nie tak. To nie jest mała ryba. Zaczyna uciekać w stronę trzcin. Dokręcam lekko hamulec. Kij w drugą stronę żeby zatrzymać rybę i nie dać jej wejść w trzcinkę. Jest czuję, że zmieniła kierunek. Teraz to ja dyktuje warunki. NAGLE wyskakuje... WYSKAKUJE kawał grubego szczupaka. Szczupaka który w SLOW MOTION leci do góry. WYSKOCZYŁ CAŁY!!! ręcę zaczynają dygotać, nogi jeszcze jakoś mnie utrzymują. Szybka kontra kije w dół. Jest w wodzie. Dalej go mam trafiłem na fajnego zawodnika. Zaczyna uciekać raz w lewo raz w prawo w ziele. Szybkie kontry z mojej strony. Nie che się poddać, cały czas szuka drogi ucieczki. Jak na złość nie wziąłem podbieraka. Co zrobić. Kaloszy nie mam, woderów nie mam na sobie. JEBS! jeden but, drugi but. Wchodzę do wody. Ciul w mokre spodnie, mokre skarpetki. Jest już mój, już go łapię krzyczę ze szczęścia. Chyba wszyscy mnie usłyszeli. Początek sezonu. Nieznane dla mnie Podlasie. Doświadczenie z zeszłego sezonu otwiera ten sezon dla mnie piękną rybą
NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"
Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 15 maj 2018 - 20:57