#1 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 18:45
#2 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 18:59
Pozdrawiam Wujek
- janosik_84 lubi to
#3 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 19:09
#4 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 19:23
Jak dla mnie to tylko opcja śpiochy+buty (muszę mieć specjalne) ale i inni znajomi chwalą właśnie taki układ. Nie pęknie guma itp, a po za tym moim zdaniem jest to lepsze zestawienie jeśli zamierzasz brodzić w jakiś bardziej hardcore miejscach - buty do brodzenia pewniej trzymają nogę, polecam też podeszwy filcowe z kolcami - zdziwisz sie w jakie miejsca wchodzisz na luzie (przejście przez rwącą rzekę pod wodospadem po kamieniach
wystających z wody a głębokość pod nimi to ok metr, czy chocby zwykły ogloniony slip do spuszczania łodzi - 2 osoby przy mnie wjechały na gumowych podeszwach do wody, ja się czułem jak na chodniku - full controll).
- rally_Wojtek lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 19:28
#6 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 19:29
#7 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 19:33
#8 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 19:48
oczywiscie wskazane jest by taki ortalion byl luzniejszy i nie opinal sie na neoprenie...
#9 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 19:49
Pozdrawiam Wujek
#10 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 20:09
#11 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 20:18
Mam kilka wpadek w tej materii, spróbuję coś podpowiedzieć.
Pozdr.
#12 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 20:34
Lato rzeka nizinna [ cos jak Wujek na Wisle ] , plaze ale i glebokie doly i ryby nie lososiowe .
Oczywiscie te spodniobuty to bardziej sa potrzebne w tym pierwszym przypadku bo sa tam nieodzowne . Ja do tej pory brodzilem w tych gumowcach z neoprenu powyzej kolan ale to jest za malo w pewnych sytuacjach . Zeby poczuc komfort to musze kupic takie po pachy w jakich wiekszosc wedkarzy tu lowi . Moj kolega muszkarz czesto przebija gumowiec od neoprenow i zakleic tego juz sie nie da . Dlatego pomyslelem o spiochach i butach osobno . W rzece jest duzo ostrych skal i zdarza sie szklo , wiec tylko buty z normalej skory [nie gumy] zabezpieczaja przed przecieciem . Same spiochy sa jakby mniej narazone na te niebezpieczenstwa .
#13 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2006 - 23:30
- Bardziej uniwersalne - w lecie nie ugotujesz klejnotów, w zimie dres z polaru i jest ok.
- Wygodne - nosi się jak zwykłe spodnie, po neoprenach byłem wbity w ziemie różnicą jakości użytkowania.
- Jak kupisz 3 warstwowe to będą równie pancerne jak neopreny, też da się kleić.
- Po spakowaniu zajmują tyle miejsca co lekki sweter.
- Jedyny minus po za ceną (w twoim przypadku to chyba nie problem) to konieczność suszenia po łowieniu - neopreny wozisz zwinięte przez 3 lata z całym sychem w środku i jest ok
#14 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2006 - 05:51
#15 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2006 - 13:15
Mam nadzieję, że będziesz meldował o wyborze kompletu.
Pozdrawiam
G.
Załączone pliki
#16 ONLINE
Napisano 31 grudzień 2006 - 13:44
Pozdrawiam
#17 ONLINE
Napisano 31 grudzień 2006 - 13:46
A gdzie można kupić takie gustowne raczki w takiej cenie? Mi się już zdarzyło wjechać do rzeki po lodowej krawędzi na butach podbitych samym filcem... Nic przyjemnego - nie polecam
#18 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2006 - 15:07
#19 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2006 - 15:11
Co do spodniobutów oddychających to z tego co się orientuję nie warto oszczędzać. Kupienie czegoś innego niż 5-cio warstwowy goretex chyba się nie sprawdzi. Kumpel miał Cabelas'owe DryPlus'y już po pół roku zaczęły przesiąkać w okolicach kolan. Zaznaczam, że na 100% nie przebił ich na żadnych krzakach. Ja jak jadę w zimie postać w rzece to ubieram spioszki neoprenowe 5mm, 2 pary cienkich oddychających kalesonków, 2 pary skarpet z climatex'u (czy jakoś tak), plus jeszcze na to wsystko na wierzch skarpety neoprenowe 3 mm i 3-5 godziny w wodzie po uda w bez ruchu mogę stać na luziku. Rozwiązania oddychające + polary chyba bardziej sprawdzą się jeśli łowi się mobilnie. Problem z polarem i oddychającymi spioszkami jest taki, że pod wpływem ciśnienia wody polar się bardzo dobrze kompresuje i traci sporą część właściowości izolacyjnych dlatego wydaje mi się, że stać po pas w wodzie dłuższy czas się w nich nie da. Ja osobiście używam: jeśli zima to śpiochy neoprenowe, jeśli lato to wodery z super kanalarskiej gumy Gore jest dla mnie za dorgi aby targać go na krzakach.
Pozdrawiam
To skoro mieszkasz za kołem polarnym to może jeszcze gazet by do środka upchać???
#20 ONLINE
Napisano 31 grudzień 2006 - 15:27
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: śpiochy, wodery
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty Hodgman?Napisany przez Guzu , 12 mar 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty VisionNapisany przez kalenji84 , 25 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Neopreny BehrNapisany przez kalenji84 , 21 lut 2017 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Śpiochy, spodniobuty i buty MikadoNapisany przez aczarny , 14 sty 2014 śpiochy, wodery |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Odzież wędkarska →
Spodniobuty dla kobietyNapisany przez Eluska , 25 wrz 2016 śpiochy, wodery |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych