Akwarystyka
#341 OFFLINE
Napisano 01 maj 2022 - 19:35
#342 OFFLINE
Napisano 01 maj 2022 - 19:45
Czy jest jakiś sensowny sposób na obniżenie w lecie temp wody (poza dedykowanymi chłodziarkami)
Ciepło mam w mieszkaniu jak cholera, ledy i watrak załatwiają brak ciepła z oświetlenia ale woda i tak przekraczała 23st
#343 OFFLINE
Napisano 01 maj 2022 - 19:59
Opiekuńczy tatuś 😉
A czy zdażyło Ci się (lub innym) chodować krajowe rybki prądolubne ?
Wszystko można trzymać, strikte chodować-rozmnażać już nie koniecznie. Rybki, tak zwane prądolubne wcale nie muszą mieć wielkiego "prądu" w akwarium. Wystarczy wydajny filtr, który dobrze miesza wodę przy powierzchni(jak najwięcej tlenu ) i w miarę możliwości niska temperatura wody. Pokojowa jest jak najbardziej w porządku. Problemy zaczynają się od około 25-26stopni, np. dla kiełbia.
Potok raczej(gdybam, nie miałem) nie wchodzi w grę do akwa bez chłodziarki w mieszkaniu. Klenie bez większego problemu dają radę przy 29-30 stopni.
#344 OFFLINE
Napisano 01 maj 2022 - 20:13
Przeniosłem je na wieś do sadzawki zasilanej źródłami i tam czuly się świetnie bo porosły znakomicie
Tymczasowo chłodziłem zmrożoną butelką wkładaną do akwa tak na prubę czy pomoże, ale na stałe się tak nie da
Obecnie akwa brak ale znowu mnie ciągnie
#345 OFFLINE
Napisano 01 maj 2022 - 20:16
Sandacz, szczupak, płoć, lin, ukleja, słonecznica, krąp, krasna, boleń, kleń jaź, karaś, okoń. Tak na szybko z pamięci, co miałem(baniak 450 l). Jak były fale upalów, to teperatura wody osiągała 31 stopni(mieszkanie w bloku, bez klimy). Widziałem, że było im cieżko, bo pokrywy skrzelowe mocno pracowały, ale nic nie padło. Oczywiście krótkie okresy takiej temperatury, max 3-5 dni. Kiełbie wytrzymywały niestety tylko 26-28 stopni.To małe pytanko
Czy jest jakiś sensowny sposób na obniżenie w lecie temp wody (poza dedykowanymi chłodziarkami)
Ciepło mam w mieszkaniu jak cholera, ledy i watrak załatwiają brak ciepła z oświetlenia ale woda i tak przekraczała 23st
Piszę o tym co wskazywał termometr, a nawet dwa. Być może wskazania były błędne, aczkolwiek dwa raczej się nie myliły.
Użytkownik drakmen edytował ten post 01 maj 2022 - 20:19
#346 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2022 - 20:11
Osobiście preferuję ryby, które nie wymagają specjalnych warunków jeśli chodzi o akwarium. Między innymi świetny jest w tym przypadku bystrzyk amandy. Zapewne większość osób już o nim słyszała, a jeśli nie to można sprawdzić artykuły takie jak ten https://fajnyzwierza...ie-rozmnazanie/, a będzie wiadomo co i jak. Oczywiście jeśli chodzi o obniżenie temperatury w akwarium, to istnieje kilka skutecznych sposobów. Między innymi można wrzucać kostki lodu (ale jest wtedy więcej wody w akwarium), podnieść pokrywę delikatnie (żeby woda parowała), ustawić akwarium w zacienione miejsce czy zmniejszyć czas świecenia świetlówki.
#347 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2023 - 13:11
- ubot i 100icki lubią to
#348 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2023 - 14:54
A tu mój ulubiony biotopowiec z naszymi rybami. Solinka koło Cisnej. Jeszcze nie miasta. A zupa rakowa? Pyszna. Niewielkie potokowce też by sobie tu dały radę. Byle nie przekroczyć niebezpiecznej dla nich temperatury.
- Del Toro, ubot, Dokuś i 2 innych osób lubią to
#349 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2023 - 20:46
Robione na konkurs
Ciekawe jak z pielęgnacją na dłuższą metę
- Marcyś i md30 lubią to
#350 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2023 - 12:42
W niektórych konkursach na akwa biotopowe jednym z kryteriow punktacji jest możliwość utrzymania akwarium w długim terminie żeby wykluczyć właśnie akwaria z aranżacją utrzymujaca się bardzo krótko.
Żadna sztuka zrobić akwa które żyje 2 miesiące.
#351 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2023 - 13:06
To właśnie zależy od kryteriów oceny.
Swoją drogą ciekaw jestem w jaki sposób można ocenić wiek systemu?
#352 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2023 - 15:09
#353 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2023 - 15:18
I jako proof of life zdjęcie z aktualnym numerem gazety
- kamilek97 i xyzzvpc lubią to
#354 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2023 - 17:58
Może zabrzmi buńczucznie... jak ktoś "siedzi" w akwarystyce i jest na trochę wyższym levelu niż walka z glonami przy użyciu Alguminu i obarczanie za wszystko winą "złego" pH w kranie jest w stanie bardzo szybko ocenić jak długo dana aranżacja się utrzyma i czy jest to kwestia 10 miesiąc czy 3 lat.
Gazeta nie jest potrzebna.
Po zdecydowanej większości widac już w po samym procesie zakładania lub ewekcie pierwszego dnia ile to będzie działać w przyszłości.
ps. Jeżeli akwa ma potencjał na aranżację np 3 letnie nie oznacza że tyle będzie działać, to zalezy od akwarysty czy czegos po drodze nie spie..i
- Marcyś, chlodnica, Rampampam i 1 inna osoba lubią to
#355 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2023 - 20:03
#356 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2023 - 21:03
Gajosiku, na kanale Tyrrila są biotopowe z górnej Krężnicznki i górnej Chodelki. Widziałeś?
Dziecięciem będąc prowadziłem przez wiele lat biotopowe w mojej klasie. Pływały w nim karasie, były moczarki, rogatek i mech zdrojek przyniesiony z jakiegoś bajora. Niestety nikt mi wtedy nie powiedział, że to było w stu procentach akwarium biotopowe. Karasie rosły, nie chorowały, jedynie nie rozmnażały się. Ale to chyba najmniej istotne.
Przy obecnych możliwościach utrzymanie praktycznie każdego biotopu z dowolnej części świata i przez dowolną liczbę lat zależy wyłącznie od wiedzy, wytrwałości i możliwości finansowych. W większości przypadków krótkie życie biotopu wynika z powodu zbyt małego nakładu pracy lub dlatego, że się najzwyczajniej akwaryście znudzi.
Czy w prawdziwym biotopie rośliny i liście spadające z drzew nie gniją w wodzie lub nie przemieszcza ich ruch wody? Tam wymienia je na kolejne natura, w akwarium może ją zastąpić człowiek. Różnica dla biotopu praktycznie żadna.
Użytkownik jachu edytował ten post 04 styczeń 2023 - 21:13
- xyzzvpc i Dokuś lubią to
#357 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2023 - 21:11
Może zabrzmi buńczucznie... jak ktoś "siedzi" w akwarystyce i jest na trochę wyższym levelu niż walka z glonami przy użyciu Alguminu i obarczanie za wszystko winą "złego" pH w kranie jest w stanie bardzo szybko ocenić jak długo dana aranżacja się utrzyma i czy jest to kwestia 10 miesiąc czy 3 lat.
Gazeta nie jest potrzebna.
Po zdecydowanej większości widac już w po samym procesie zakładania lub ewekcie pierwszego dnia ile to będzie działać w przyszłości.
ps. Jeżeli akwa ma potencjał na aranżację np 3 letnie nie oznacza że tyle będzie działać, to zalezy od akwarysty czy czegos po drodze nie spie..i
W mojej opinii zdecydowanie buńczucznie
#358 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2023 - 23:16
Być może ale z serca i szczerze
Temat jest mega obszerny, ja siedzę w akwa odkąd pamiętam w sumie była pierwsza niż wędkarstwo, miałem dużo od gupika po morskie.
W akwarium można odwzorować biotop który będzie działał przez lata a można zrobić akwarium na jedną fotkę w którym po dwóch tygodniach woda będzie śmierdzieć jak w ścieku.
Kiedyś to było nagminne, były robione akwaria na konkursy biotopowe które nie miały szansy utrzymać się dłużej niż miesiąc czy dwa. A nie o to chodzi w akwarystyce. Robienie co miesiąc czy dwa nowej aranżacji świadczy o braku wiedzy.
Trochę czym innym jest podmiana liści dębu czy szyszek olchy które ulegną rozpadowi a czym innym wpakowanie garści trzciny, trawy czy korzenia który po miesiącu będzie gnił i rujnował cała równowagę biologiczna w akwa.
ps. moje wypowiedzi nie odnoszą się do akwa z filmu tylko ogólnie.
Użytkownik gajosik edytował ten post 04 styczeń 2023 - 23:17
- ubot, chlodnica i md30 lubią to
#359 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2023 - 19:37
#360 OFFLINE
Napisano 05 styczeń 2023 - 20:03
A swoja droga nasi rodacy maja bardzo dobre rezultaty w konkursach nie tylko akwa słodkowodna ale i słona stoi u nas na wysokim poziomie.
Gajosiku, na kanale Tyrrila są biotopowe z górnej Krężnicznki i górnej Chodelki. Widziałeś?
Dziecięciem będąc prowadziłem przez wiele lat biotopowe w mojej klasie. Pływały w nim karasie, były moczarki, rogatek i mech zdrojek przyniesiony z jakiegoś bajora. Niestety nikt mi wtedy nie powiedział, że to było w stu procentach akwarium biotopowe. Karasie rosły, nie chorowały, jedynie nie rozmnażały się. Ale to chyba najmniej istotne.
Przy obecnych możliwościach utrzymanie praktycznie każdego biotopu z dowolnej części świata i przez dowolną liczbę lat zależy wyłącznie od wiedzy, wytrwałości i możliwości finansowych. W większości przypadków krótkie życie biotopu wynika z powodu zbyt małego nakładu pracy lub dlatego, że się najzwyczajniej akwaryście znudzi.
Czy w prawdziwym biotopie rośliny i liście spadające z drzew nie gniją w wodzie lub nie przemieszcza ich ruch wody? Tam wymienia je na kolejne natura, w akwarium może ją zastąpić człowiek. Różnica dla biotopu praktycznie żadna.
Nie śledzę już tak tematu jak kiedyś, wypaliłem się. Polacy potrafią zrobić naprawdę ładne, dobrze odwzorowane i długo działające akwa biotopowe
Użytkownik gajosik edytował ten post 05 styczeń 2023 - 20:10
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych