Akwarystyka
#21 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2018 - 05:32
Pozdrawiam, Tomasz eS
- malinabar, Franc, Dokuś i 1 inna osoba lubią to
#22 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2018 - 08:58
Załączone pliki
- malinabar, Franc, Krzysiek P i 3 innych osób lubią to
#23 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2018 - 10:03
Kolega Seba ma chyba najbardziej naturalny układ ale znowu te białe rury w akwarium psują efekt. Polecam czarna folie termokurczliwą.
Przedwczoraj zacząłem kleić narurowca, w następnym tygodniu będę zalewać to się pochwalę.
Kompletowałem wszystko z pół roku..
- Guzu, Rodu i chlodnica lubią to
#24 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2018 - 10:56
U mnie akwarium od małego ale od 2000r na poważnie i kilka lat później już zawodowo jako źródło utrzymania.
Poniżej akwarium, które zajęło dobre 167 miejsce w 12th IAPLC. Dobre bo na 2021 startujących z 63 krajów.
iim1.jpg 62,41 KB 56 Ilość pobrań
- Guzu, oland, Tomy i 28 innych osób lubią to
#26 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2018 - 23:47
- sucks_one, Franc i 100icki lubią to
#27 OFFLINE
Napisano 03 marzec 2018 - 22:19
Kurka, wstyd się wychylać z żaglowcami i akwa 100l
Po przeglądnięciu wątku mam to samo.
Z ciekawostek, to mam od wczoraj ikrę smuklenia pryskacza na klapie do karmienia. Samiec pilnie chlapie wodą, ale w ogólnym, raczej nie ma szans na wychowanie narybku (tarły się już i kiryski pigmeje, nanusy, drobnoustki obrzeżone).
Użytkownik Kokosz edytował ten post 03 marzec 2018 - 22:21
- Guzu, sucks_one, shavt i 1 inna osoba lubią to
#28 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2018 - 21:22
Świetny wątek, lata temu akwarystyka pochłaniała mnie równie mocno jak wędkarstwo i od jakiegoś czasu bardzo chcę do tego wrócić. Kiedyś fascynacje wszelkimi pielęgnicowatymi, dzisiaj korci mnie założenie przynajmniej 300 litrowego akwarium z tęczankami i brzankami, jeśli któryś z Kolegów hoduje te gatunki chętnie poczytam jakieś porady, zdjęcia również mile widziane
- *Hektor* i Rodu lubią to
#29 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2018 - 21:46
Świetny wątek, lata temu akwarystyka pochłaniała mnie równie mocno jak wędkarstwo i od jakiegoś czasu bardzo chcę do tego wrócić. Kiedyś fascynacje wszelkimi pielęgnicowatymi, dzisiaj korci mnie założenie przynajmniej 300 litrowego akwarium z tęczankami i brzankami, jeśli któryś z Kolegów hoduje te gatunki chętnie poczytam jakieś porady, zdjęcia również mile widziane
Najładniejsze jak dla mnie to tęczanka Boesmana
Trzymałem je z paletkami ale tak dawały paletkom popalić podczas karmienia że musiałem je po jakimś czasie przenieść do drugiego akwarium
Ogólnie bardzo fajne rybki
Użytkownik tony1983 edytował ten post 06 marzec 2018 - 22:11
- Piotr Gołąb i Rodu lubią to
#30 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2018 - 22:06
- Piotr Gołąb, Rodu i Krzysiek P lubią to
#31 OFFLINE
Napisano 06 marzec 2018 - 22:25
Ostatnimi laty często miałem w ręku: kozy, śliże, piskorze, różanki, czy bardziej pospolite kiełbie i cierniki i takie coś bym widział w obsadzie. Z roślin rzęśl i rogatek powinny wystarczyć...
Różanki miałem, prócz tego pstrążki i szczupaczek też jeden się plątał... Głupiki żarł...
Ale to dawno było... Teraz warunków brak, ale jeszcze kiedyś do tego wrócę...
- *Hektor*, Piotr Gołąb i Rodu lubią to
#32 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2018 - 07:19
Najładniejsze jak dla mnie to tęczanka Boesmana
Trzymałem je z paletkami ale tak dawały paletkom popalić podczas karmienia że musiałem je po jakimś czasie przenieść do drugiego akwarium
Ogólnie bardzo fajne rybki
Już ileś razy obiecywałem sobie, że jeśli wrócę do tego to tęczanki będą w akwarium grały pierwsze skrzypce, jedyne co mnie martwi to to, że podobno bywają mocno agresywne wobec innych gatunków no ale trzeba będzie mocniej wgryźć się w temat i poczytać. Z pewnością wpuściłbym też brzanki, stąd obawy o ich bezpieczeństwo. Skoro piszesz, że nękały o wiele większe od siebie paletki to inne, mniejsze ryby mogą nie mieć łatwego żywota
Miałeś podobnie jak ja, pielęgnice były dawno temu moją pasją.Większość które szło dostać na tamte czasy, udawało się rozmnażać. Inne mogłem tylko pooglądać w zoo lub albumie pożyczanym od śp. Pana Waldka z zoologicznego.Wiele pokoleń moich zeber przewijało się po rodzinie i znajomych doświadczalnie dziedziczenie jasnego umaszczenia przerobiłem...Pod koniec przygody akwarystycznej miałem baniaczek 240l i kilka mniejszych do odchowywania narybku. Marzył się wtedy baniak z 10 razy taki i większe pielęgnice z Ameryki Środkowej; teraz to wszystko już dostępne.Czasem przechodzą myśli żeby znów zrobić jakiś podłużny zbiorniczek z 200l taką rodzimą nizinną strugę, z wymuszonym przez pompę CO.obiegiem.Ostatnimi laty często miałem w ręku: kozy, śliże, piskorze, różanki, czy bardziej pospolite kiełbie i cierniki i takie coś bym widział w obsadzie. Z roślin rzęśl i rogatek powinny wystarczyć...
Piotrze zebry hodowałem przez kilka lat, były też meeki i przez jakiś czas tilapie. Też zawsze chodził mi po głowie naprawdę potężny szklany zbiornik ale na coś takiego trzeba mieć warunki.
Przez bodajże dwa lata żyło sobie u mnie stadko okoni i szczupak.
Zdumiony byłem z jaką skutecznością i w jakim tempie okonie pożerały niewielkie karasie.
Ogólnie temat arcyciekawy i wciągający, mam nadzieję, że w miarę nieodległym czasie uda mi się do niego wrócić
Pozdrawiam !
- *Hektor* lubi to
#33 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2018 - 07:39
Ktos ma doswiadczenie z takimi gatunkami?
- *Hektor* lubi to
#34 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2018 - 08:22
Już ileś razy obiecywałem sobie, że jeśli wrócę do tego to tęczanki będą w akwarium grały pierwsze skrzypce, jedyne co mnie martwi to to, że podobno bywają mocno agresywne wobec innych gatunków no ale trzeba będzie mocniej wgryźć się w temat i poczytać. Z pewnością wpuściłbym też brzanki, stąd obawy o ich bezpieczeństwo. Skoro piszesz, że nękały o wiele większe od siebie paletki to inne, mniejsze ryby mogą nie mieć łatwego żywota
Nie wiem skąd bierze się o nich taka opinia ale wg mojej są to towarzyskie ryby bez agresji zarówno wewnętrznogatunkowej ani zewnętrzno. Z dużymi gatunakmi takimi jak Boesemani czy Trifasciata nie da się trzymac małych z rodziny Pseudomugil i innych ponieważ te mniejsze przegrają konkurencję pokarmową i tyle.
W dużych zbiornikach powiedzmy min 500 litrów można duże gatunki wypełnić popularną średniej wielkości Neonową.
Podstawa to spora nad filtracja oraz częte podmiany wody zapewniające dobra wodę o niskich zawartościach NO3.
W innych warunkach ryby nie urosną i nie wybarwią się należycie.
Ogólnie przyjmuje się, że dobieramy ryby względem temperamentu.
Na upartego można wszystko pogodzić aczkolwiek tylko w dużych zbiornikach.
Użytkownik sucks_one edytował ten post 07 marzec 2018 - 08:23
- Piotr Gołąb i Rodu lubią to
#35 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2018 - 12:04
Jest teraz masa pielęgniczek: macmasteri, boliwijskie, Agassiza, panduro (bardzo delikatnie ubarwione), żółte, vijeta, kratkowana, trójpręga, akarki karłowate ... Kakadu i ramerezki to żadne aj waj teraz. W akwarium 200 l już można poszaleć.
Do tego pstrążenice, drobnoustki - bardziej chodzące górą, ekipa "sprzątająca" nad dnie - czyli przeróżne mniejsze kiryski, jakieś małe zbrojniki; coś "w pół wody" - żwawiki, neony (np. simuans) i może być fajnia hameryka południowa.
- *Hektor*, Piotr Gołąb i Robert Crocker lubią to
#36 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2018 - 13:14
Na 200 litrów dałbym harem 2+4 Ramireza. Na 300l. 2+6. Ja osobiście na nowo zakochałem się w Xiphophorus Helleri. Głownie obserwując zagranicznych hodowców. Polacy jakoś słabo się obnoszą w internecie ze swoimi mieczykami. Nie wspominając już o sklepowym asortymencie gdzie 90% to genetyczny odpad. Natomiast Słowacja, Węgry, Niemcy, Rumunia to prawdziwy raj.
Załączone pliki
- Alek., sucks_one, *Hektor* i 7 innych osób lubią to
#37 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2018 - 13:32
Taptalkniete z Galaxy s8
- Tomy, Alek., slawito i 13 innych osób lubią to
#38 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2018 - 13:42
Faktycznie ładne te miecze mimo że to nie moja bajka
A poniżej mój bardzo stary projekt również konkursowy IAPLC z wynikiem 73
663048755_8_1000x700_akwarium-500-litrow-lampa-stelaz-sump-.jpg 152,46 KB 22 Ilość pobrań
Zdjęcie robocze
Użytkownik sucks_one edytował ten post 07 marzec 2018 - 13:51
- Tomy, WiktorK, Alek. i 9 innych osób lubią to
#39 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2018 - 17:15
- *Hektor*, Marcyś, malinabar i 2 innych osób lubią to
#40 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2018 - 17:30
- *Hektor*, Rodu i Robert Crocker lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych