Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Akwarystyka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
451 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   Mirek*

Mirek*

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 216 postów
  • LokalizacjaHajnówka

Napisano 01 wrzesień 2023 - 07:56

Akwaria low tech w drugiej kolejności holenderskie

#402 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 01 wrzesień 2023 - 07:59

Przeczytaj Ecology of the planted aquarium - Diana Walstad

Masz chwile do zimowych wieczorów więc powinno udać Ci się :)

• Mirek* lubi to

#403 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1975 postów
  • LokalizacjaNYC
  • Imię:Bobby
  • Nazwisko:Crocker

Napisano 01 wrzesień 2023 - 08:49

Jeszcze wymaga dopracowania i dodatkowych nasadzeń.

Załączone pliki

• Załączony plik  akwa.jpg   69,54 KB   14 Ilość pobrań

#404 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1975 postów
  • LokalizacjaNYC

Napisano 01 wrzesień 2023 - 08:52

od frontu.

Załączone pliki

#405 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 01 wrzesień 2023 - 08:53

Zajebiste Miecze!! 

Jak długo świecisz ledem?

Użytkownik sucks_one edytował ten post 01 wrzesień 2023 - 08:54

#406 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1975 postów
  • LokalizacjaNYC

Napisano 01 wrzesień 2023 - 08:56

od 16 do 23, stopniowo zmniejszajac swiatlo. Ustawione na stałe  w aplikacji w tel.

#407 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 01 wrzesień 2023 - 08:58

od 16 do 23, stopniowo zmniejszajac swiatlo. Ustawione na stałe  w aplikacji w tel.

Wybacz, miałem na myśli od jak dawna :)

Aaa sorrry :) .....dopiero zaczynasz skoro rozkrecasz czas

Użytkownik sucks_one edytował ten post 01 wrzesień 2023 - 08:58

#408 OFFLINE   Robert Crocker

Robert Crocker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1975 postów
  • LokalizacjaNYC

Napisano 01 wrzesień 2023 - 09:02

akwa ma 14msc, było przemeblowanie ale jestem blisko finalizacji.

#409 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 01 wrzesień 2023 - 10:54

Czytając to co napisałeś można pomyśleć, że dozowanie CO2 jest przyczyną niestabilnych warunków. Wybacz ale tak to zrozumiałem i nazywam to mitem. 

Być może źle to zrozumiałem i jeśli tak jest popraw mnie.

Źle zrozumiałeś, choć samo dozowanie CO2 nie jest czymś co określił bym jako "zdrowe".

Niemniej mi chodzi o to, że ryby są magazynem większości patogenów, które tylko czekają aby osiągnąć sukcesję. Czynnikiem, który pozwala patogenom na ekspansję jest tzw "stres", którego najczęstszym powodem są niestabilne parametry wody w jakiej pływają.

Powodów zaburzenia homeostazy środowiska wodnego jest nieskończona ilość ale jednym z nich może oczywiście być rozpuszczanie CO2, który to gaz potrafi w szybkim tempie wpływać na chociażby pH wody ale również szereg innych procesów biochemicznych u kręgowców, co docelowo może być źródłem stresu. Tak więc dozowanie CO2 może być niebezpieczne dla ryb i nie jest to mit a bardzo oczywisty i znany fakt.

Nie chcę rozwodzić się nad wpływem CO2 na fotosyntezę bo oczywiście w skali globalnej układu, nazwijmy go Gają można by temat rozwijać bez końca a jak ktoś chce to materiałów jest również ogrom. Należy jednak pamiętać, że o ile Gaja dysponuje potężną ilością procesów regulacyjnych o tyle akwarium zdecydowanie jest pod względem regulacji, bardzo ograniczone...BTW intensyfikacja procesów biochemicznych w dość ograniczonej przestrzeni, jaką niewątpliwie jest akwarium, niesie z sobą ryzyko zmian parametrów czyli stresu. Oczywiście, dotyczy to każdej intensywnej "hodowli" co niestety obliguje producentów do nieustannego dozowania leków aby zapobiegać masowym i nagłym zgonom "podopiecznych" gdzieś tam dużym problemem jest w tym wszystkim CO2 ale...

#410 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 01 wrzesień 2023 - 11:06

"Przynosi negatywne skutki" (to jest mit) i "może przynieść negatywne skutki" niby podobnie to wygląda a sens inny.

Destabilizację możesz zrobić zwykłą podmianą wody, którą w większości przypadków musisz stosować.

Z czystej ciekawości i nie odbieraj mojego udziału w tym wątku jako czepianie się dla zabicia czasu ....dlaczego uważasz że dozowanie CO2 jest niezdrowe ?

Użytkownik sucks_one edytował ten post 01 wrzesień 2023 - 11:06

#411 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 01 wrzesień 2023 - 12:21

Wodę w zależności od jej jakości, podmienia się w ilościach, które nie powinny w znaczący i/lub nagły sposób zmienić jej parametrów. Czasem stymulacja dawką, wnoszącą większe zmiany, jest potrzebna w celu  stymulacji gruczołów dokrewnych, do wydzielaniu hormonów regulujących funkcje rozrodcze ryb...

Dozowanie CO2 powoduje zmiany jego stężenia w wodzie. Kręgowce dla prawidłowego funkcjonowania, wymagają stabilnego poziomu dwutlenku węgla. Poziom o którym wyżej nie może być ani zbyt mały ani zbyt duży. CO2 reguluje wiele procesów ale chyba najważniejszy z nich to oddychanie a dokładniej skurcze naczyń krwionośnych. Naturalnie polecam poczytać wiadomości o roli CO2 w procesach życiowych kręgowców to w dużym stopniu ułatwi, wyjaśni, to o czym, bardzo ogólnie, piszę i co mam na myśli. 

Dozowanie CO2 wzmaga proces fotosyntezy, w akwarium może to wystąpić bardzo gwałtownie, takie zmiany wpływają na zmianę stosunku rozpuszczonych w wodzie gazów co jest "niezdrowe". Domyślam się, że chciałbyś poruszyć kwestię możliwej automatycznej regulacji dyfuzji za pomocą "komputera" pH ale musisz pamiętać, że pH to tylko najbardziej ogólny wskaźnik i nie jest on wprost proporcjonalny do pozostałych procesów biochemicznych organizmów środowiska wodnego.

Nie odczuwam, że się czepiasz. Pytasz więc staram się odpowiedzieć ale temat jest bardzo rozległy. 

#412 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 01 wrzesień 2023 - 13:00

Wodę w zależności od jej jakości, podmienia się w ilościach, które nie powinny w znaczący i/lub nagły sposób zmienić jej parametrów. Czasem stymulacja dawką, wnoszącą większe zmiany, jest potrzebna w celu  stymulacji gruczołów dokrewnych, do wydzielaniu hormonów regulujących funkcje rozrodcze ryb...

Dozowanie CO2 powoduje zmiany jego stężenia w wodzie. Kręgowce dla prawidłowego funkcjonowania, wymagają stabilnego poziomu dwutlenku węgla. Poziom o którym wyżej nie może być ani zbyt mały ani zbyt duży. CO2 reguluje wiele procesów ale chyba najważniejszy z nich to oddychanie a dokładniej skurcze naczyń krwionośnych. Naturalnie polecam poczytać wiadomości o roli CO2 w procesach życiowych kręgowców to w dużym stopniu ułatwi, wyjaśni, to o czym, bardzo ogólnie, piszę i co mam na myśli. 

Dozowanie CO2 wzmaga proces fotosyntezy, w akwarium może to wystąpić bardzo gwałtownie, takie zmiany wpływają na zmianę stosunku rozpuszczonych w wodzie gazów co jest "niezdrowe". Domyślam się, że chciałbyś poruszyć kwestię możliwej automatycznej regulacji dyfuzji za pomocą "komputera" pH ale musisz pamiętać, że pH to tylko najbardziej ogólny wskaźnik i nie jest on wprost proporcjonalny do pozostałych procesów biochemicznych organizmów środowiska wodnego.

Nie odczuwam, że się czepiasz. Pytasz więc staram się odpowiedzieć ale temat jest bardzo rozległy. 

Dzięki za wytłumaczenie poprzednich myśli. Chciałem się upewnić że wiesz o czym piszesz i że nie powielasz bredni zasłyszanych w internetach.

Patrzysz na akwarystyke przez pryzmat kręgowców w przeciwieństwie do mnie. Dla mnie plantalogia jest priorytetem i może to zabrzmi dosyć niezręcznie , zwłaszcza tutaj na forum ale ja nie lubię ryb :)

Ale zgadzam się niemal w 100% z tym co napisałeś.

Od siebie dodam jeszcze, że można znależć dobry punkt równowagi pomiędzy ilością światła, potrzebą dozowania mikro i dodatkiem CO2, które nie musi przynosić niezdrowych skutków dla kręgowców.

W ten sposób wszystko doskonale potrafi się uzupełnić. Rośliny "zrobią  dobrą" wodę, ryby dadzą NPK i wszystko się zamyka.

Pozdro :)

#413 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 01 wrzesień 2023 - 18:27

Patrzę na akwarystykę nie tyle pod kątem kręgowców co pod kątem mikrobiologicznym. Generalnie w całej akwakulturze zawsze najbardziej pasjonowały i pasjonują mnie mikroorganizmy. Świat bakterii to prawdziwy mikrokosmos, podstawa funkcjonowania życia w szkle, złożoność procesów a jednocześnie dążenie do bezkonkurencyjnej sukcesji...ostatecznie wszystko zaczyna i kończy się na mikrobach. Świat, którego nie widać gołym okiem a bez którego życie nie może istnieć jednocześnie nie działa to specjalnie w drugą stronę :) Ja lubię ryby ale dbanie o ryby jest łatwiejsze niż pielęgnacja bakterii w akwarium, może porównał bym to do pielęgnacji zooksantelli. Akwarystyką zajmowałem się na długo zanim powstał internet zatem nie muszę czerpać wiedzy z sieci. 

• sucks_one lubi to

#414 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 14 wrzesień 2023 - 07:08

I bardzo dobrze, że tak podchodzisz bo mikrokosmos to podstawa nawet w tak mocno okrojonym systemie jakim jest akwarium :)

#415 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8032 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 07 grudzień 2023 - 22:36

• xyzzvpc i Umbra lubią to

#416 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 217 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wielkopolska
  • Imię:Daniel
  • Nazwisko:Mikołajczak

Napisano 08 grudzień 2023 - 01:34

Filtr/pompka stracił na mocy, tj znacznie słabiej pompuje wodę i powietrze.
Filtr gąbka czyszczony dokładnie, te wałeczki z otworami także wyczyszczone, ale w porównaniu do tego jak był nowy to ma teraz może z 20-30% mocy.
Jak go wskrzesić?

Sorry, że tak bardzo nieprofesjonalnie.
Akwarium w przedpokoju 25l, raczej dla ozdoby. Pływają w nim 2szt jakieś pomarańczowe ryby, nie welony, nie wiem co to

Użytkownik Umbra edytował ten post 08 grudzień 2023 - 01:34

#417 OFFLINE   Rampampam

Rampampam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaGdzieś tam...

Napisano 08 grudzień 2023 - 06:50

Ja to tam wolę tradycyjni misz masz :)

3.5 tygodnia temu zalany kolejny zbiorniczek
Ten akurat o pojemności 200l

Pozdro

Załączone pliki

Użytkownik Rampampam edytował ten post 08 grudzień 2023 - 07:05

#418 OFFLINE   md30

md30

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 178 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:C&R

Napisano 08 grudzień 2023 - 20:29

Filtr/pompka stracił na mocy, tj znacznie słabiej pompuje wodę i powietrze.
Filtr gąbka czyszczony dokładnie, te wałeczki z otworami także wyczyszczone, ale w porównaniu do tego jak był nowy to ma teraz może z 20-30% mocy.
Jak go wskrzesić?

Sorry, że tak bardzo nieprofesjonalnie.
Akwarium w przedpokoju 25l, raczej dla ozdoby. Pływają w nim 2szt jakieś pomarańczowe ryby, nie welony, nie wiem co to

Wrzuć zdjęcie tego filtra lub podaj chociaż producenta i model ;)

#419 OFFLINE   Umbra

Umbra

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 217 postów
  • LokalizacjaŚrodkowa Wielkopolska
  • Imię:Daniel
  • Nazwisko:Mikołajczak

Napisano 08 grudzień 2023 - 23:58

Już naprawiłem
Rozebrałem wszystko i wyczyściłem z nalotu.
Zeskrobałem nalot i teraz wszystko śmiga, prawie jak nowe.

#420 OFFLINE   Rampampam

Rampampam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaGdzieś tam...

Napisano 27 styczeń 2024 - 15:42

Minęło kilka tygodni od ostatniej wrzutki zatem tak mój misz masz wygląda na dzień dzisiejszy ;)

Załączone pliki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych