Faktycznie temat zmian środowiskowych zwierząt wodno-hodowlanych jest ciekawym aspektem do merytorycznej dyskusji. Z swojego doświadczenia z hodowli krewetek mogę powiedzieć kilka zdań. Jest to bardzo, bardzo ważny aspekt, który musimy uwzględnić zaraz po zakupie i do którego trzeba się odpowiednio przygotować. Parametry chemiczne wody mają ogromne znaczenia w przypadku zmian środowiskowych zwierząt wodnych, można porównać to do nagłej zmiany klimatycznej u ludzi lub "tzw szoku termicznego". Dzieje się tak ponieważ wymiany parametryczne cieczy zachodzą dość wolno, więc by uniknąć zbyt gwałtownego skoku wartości w akwarystyce stosuje się najczęściej metodę aklimatyzacji, jak już została wcześniej przytoczona - metoda kropelkowa. Polega ona na bardzo powolnym mieszaniu cieczy, i stopniowym wyrównywaniu parametrów wody. Trzeba pamiętać, że różnica składu wody to nie tylko pH, gH kh, lecz także wiele innych czynników - choćby przewodność elektryczna wody, która ma bardzo duże znaczenie dla zwierząt wodnych. Przewodność wody można uważać za wskaźnik zawartości soli, wody zawierające mało jonów mają małą przewodność elektryczną, podczas gdy np. woda morska ma bardzo wysoką przewodność. Powszechnie stosowaną jednostką przewodności wody jest μS/cm (= mikro-Siemens/cm). Słodka woda lub woda w stawie powinny mieć przewodność między 300 a 1200 μS/cm. Jeżeli woda ma mniejszą przewodność, można ją uznać za ubogą w jony i będzie wrażliwa na najmniejsze ingerencje reagując np. drastyczną zmianą odczynu pH. Dlatego osobiście do procesów aklimatyzacyjnych posiadam także konduktometr laboratoryjny Hannah, mogę kontrolować przebieganie procesu nie tylko w oparciu o podstawowe parametry wody ale także posiadam informację o ww parametrze. Myślę, że w przypadku ryb ten czynnik ma także ogromne znaczenie, ponieważ w każdej wodzie suma rozpuszczonych substancji będzie różna, co może wywołać szok i stres u zwierząt.
Użytkownik damianb edytował ten post 14 marzec 2018 - 18:52