Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Akwarystyka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
467 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   damianb

damianb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaGryfice
  • Imię:Damian
  • Nazwisko:Bogdan

Napisano 14 marzec 2018 - 18:50

Faktycznie temat zmian środowiskowych zwierząt wodno-hodowlanych jest ciekawym aspektem do merytorycznej dyskusji. Z swojego doświadczenia z hodowli krewetek mogę powiedzieć kilka zdań. Jest to bardzo, bardzo ważny aspekt, który musimy uwzględnić zaraz po zakupie i do którego trzeba się odpowiednio przygotować. Parametry chemiczne wody mają ogromne znaczenia w przypadku zmian środowiskowych zwierząt wodnych, można porównać to do nagłej zmiany klimatycznej u  ludzi lub "tzw szoku termicznego". Dzieje się tak ponieważ wymiany parametryczne cieczy zachodzą dość wolno, więc by uniknąć zbyt gwałtownego skoku wartości w akwarystyce stosuje się najczęściej metodę aklimatyzacji, jak już została wcześniej przytoczona - metoda kropelkowa. Polega ona na bardzo powolnym mieszaniu cieczy, i stopniowym wyrównywaniu parametrów wody. Trzeba pamiętać, że różnica składu wody to nie tylko pH, gH kh, lecz także wiele innych czynników - choćby przewodność elektryczna wody, która ma bardzo duże znaczenie dla zwierząt wodnych. Przewodność wody można uważać za wskaźnik zawartości soli, wody zawierające mało jonów mają małą przewodność elektryczną, podczas gdy np. woda morska ma bardzo wysoką przewodność. Powszechnie stosowaną jednostką przewodności wody jest μS/cm (= mikro-Siemens/cm). Słodka woda lub woda w stawie powinny mieć przewodność między 300 a 1200 μS/cm. Jeżeli woda ma mniejszą przewodność, można ją uznać za ubogą w jony i będzie wrażliwa na najmniejsze ingerencje reagując np. drastyczną zmianą odczynu pH. Dlatego osobiście do procesów aklimatyzacyjnych posiadam także konduktometr laboratoryjny Hannah, mogę kontrolować przebieganie procesu nie tylko w oparciu o podstawowe parametry wody ale także posiadam informację o ww parametrze. Myślę, że w przypadku ryb ten czynnik ma także ogromne znaczenie, ponieważ w każdej wodzie suma rozpuszczonych substancji  będzie różna, co może wywołać szok i stres u zwierząt. 

Użytkownik damianb edytował ten post 14 marzec 2018 - 18:52

#102 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 16 marzec 2018 - 08:38

Damian nie możesz pisać, że woda o przewodności nie mieszczącej się w przedziale jaki podałeś będzie niestabilna ....to jest nieprawda. Podobnie jak używanie wody bogatej w sole z podłożem typu SOIL. Są to informacje, które ktoś wymyślił a reszta ślepo powtarza bez zastanowienia.

Wlej wodę ubogą w związki wodorowęglanowe  do świeżej Amazonii. Jak długo albo ile podmian musisz zrobić aby odczyn wody się ustabilizował ?

Wody Amazonki często mają przewodność rzędu 10-30μS. Co wg Ciebie stabilizuje odczyn?

#103 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 marzec 2018 - 16:06

#104 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 867 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 17 marzec 2018 - 16:21

Ciekawe ozdoby w baniaku z Duboisa :) 

#105 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3280 postów

Napisano 17 marzec 2018 - 16:29

A ja miałem kiedyś niewielkie akwarium z kleniami :) Fajnie się je obserowało wieczorami. 

Z innymi gatunkami raczej nie warto miksować bo działają jak piranie w grupie  :unsure: Ewentualnie coś większego od nich.

Załączony plik  16010654_1176436719130906_860130604_o (1).jpg   77,68 KB   17 Ilość pobrań

• *Hektor* i vince83 lubią to

#106 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 marzec 2018 - 17:08

Ciekawe ozdoby w baniaku z Duboisa :)

Dokładne odwzorowanie dna tanganickich portów gdzie poławiacze rozwalają swój szpej :) a na poważnie to przez ostatnie 30 lat zrobiłem wiele akwariów stricte dekoracyjnych jednak w hodowli ryb pociągają mnie nie tylko walory wizualne...

• Marcyś i Rodu lubią to

#107 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 marzec 2018 - 17:21

984a9cc7975bbb40.jpg

150ceff918ca0c42.jpg

f55e3ad808fa477d.jpg

4f8c52a34a444f8e.jpg

a08682f1402f312c.jpg

14671270_1509959015686740_59048895386235

Front o ile pamiętam 360cm

Użytkownik guciolucky edytował ten post 17 marzec 2018 - 17:26

#108 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 867 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 17 marzec 2018 - 17:39

Frontosy i .. Brichardi?:)

Robiłeś dla kogoś czy miałeś własną hodowlę? 

#109 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 17 marzec 2018 - 18:04

Przyjdzie jeszcze czas i odwale jakis baniak z Trofciami 👍
  • cezar80 lubi to

#110 OFFLINE   wojciiech

wojciiech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1645 postów
  • LokalizacjaOstrów Wielkopolski / Toruń

Napisano 17 marzec 2018 - 18:12

Jeszcze raz mi ktoś w domu powie, że mam pierdolca na punkcie ryb - przyślę go do Ciebie Gucio, ok?

#111 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 marzec 2018 - 22:01

To skromna część tego co zrobiłem i to nie tylko w swoim domu. Był czas kiedy miałem wiele tysięcy litrów wody w akwariach. Kiedyś nawet wykonałem tło z kamienia do akwarium oddalonego o 500km to był ciekawy projekt na 2255L na miejscu wyciągarka do silników i wszystko pasowało na swoje miejsce...

@Marcyś miałem większość gatunków z Wielkiego Ryftu ale też mnóstwo z innych kontynentów, ile miałem akwariów to już nie jestem w stanie określić, byłem wiceprezesem naukowego koła akwarystów przy ART, pisałem dla Darka Firleja artykuły do MA, projektowałem i zakładałem akwaria ozdobne i hodowałem ryby dla hurtowni zoologicznych...

#112 OFFLINE   sierżant

sierżant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Ryszard

Napisano 17 marzec 2018 - 22:20

Piękne macie, koledzy, te akwaria.

Kiedyś miałem zbiornik 200 l, jakoś to fajnie funkcjonowało, do czasu, aż jeden typ poczęstował mnie rośliną skażoną takim syfilisem wodnym.

Były to nieestetyczne, brązowo czarne kępki, rosnące na liściach i na szybach. Ktoś to określił mianem okrzemka, inny krasnorosty.

Powiedziano mi, że tego nie da się wytrzebić. I tak dziesięcioletni basen został zlikwidowany, moja cierpliwość się wyczerpała...choć na emeryturze mam zamiar od nowa założyć zbiorniczek.

A ktoś bawi się w akwarium morskie?

#113 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 17 marzec 2018 - 22:35

Akwarium morskie jest fajne ale szybko się nudzi, mnie cieszyło tylko przez rok, dynamika jest mała a zwierzęta nie wykazują nic poza tym, że są. Zdecydowanie wolałem pielęgnować rośliny wodne niż korale. Obecnie akwarystyka przybrała zupełnie inny wymiar, wszystko jest dostępne, wiedza w zasięgu ręki. Smak dawnej akwarystyki był zupełnie inny, pokarm trzeba było łowić samemu i codziennie, wiedzę czerpaliśmy z książek i od starszych kolegów i cały czas wiele było do odkrycia...

Ryszard, to co przyniosłeś to Szantransja i bardzo łatwo się jej pozbyć, wystarczy podać aldehyd glutarowy i cała kolonia rozpuści się w ciągu doby przy czym poza glonami nic innego co jest w akwarium nie ucierpi. Kiedyś to był powszechny problem w holendrach, aldehyd odkryliśmy podczas pracy z podchowem sielawy w sadzach oświetlonych gdzie służył do czyszczenia siatek z glonów tal aby zooplankton mógł je przenikać w wyniku fototaksji...

• sucks_one i *Hektor* lubią to

#114 OFFLINE   sierżant

sierżant

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 386 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Ryszard

Napisano 17 marzec 2018 - 23:43

Dzięki, gucilucky, cenna informacja!

Wykorzystam z pewnością.

#115 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1915 postów
  • Imię:Robert

Napisano 18 marzec 2018 - 12:31

Akwarium morskie jest fajne ale szybko się nudzi, mnie cieszyło tylko przez rok, dynamika jest mała a zwierzęta nie wykazują nic poza tym, że są. Zdecydowanie wolałem pielęgnować rośliny wodne niż korale. Obecnie akwarystyka przybrała zupełnie inny wymiar, wszystko jest dostępne, wiedza w zasięgu ręki. Smak dawnej akwarystyki był zupełnie inny, pokarm trzeba było łowić samemu i codziennie, wiedzę czerpaliśmy z książek i od starszych kolegów i cały czas wiele było do odkrycia...

Ryszard, to co przyniosłeś to Szantransja i bardzo łatwo się jej pozbyć, wystarczy podać aldehyd glutarowy i cała kolonia rozpuści się w ciągu doby przy czym poza glonami nic innego co jest w akwarium nie ucierpi. Kiedyś to był powszechny problem w holendrach, aldehyd odkryliśmy podczas pracy z podchowem sielawy w sadzach oświetlonych gdzie służył do czyszczenia siatek z glonów tal aby zooplankton mógł je przenikać w wyniku fototaksji...

Możesz polecić jakiś portal , forum . Wolę zapytać praktyka z takim doświadczeniem , niż ,,wujka google ".

#116 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 867 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 18 marzec 2018 - 12:36

To skromna część tego co zrobiłem i to nie tylko w swoim domu. Był czas kiedy miałem wiele tysięcy litrów wody w akwariach. Kiedyś nawet wykonałem tło z kamienia do akwarium oddalonego o 500km to był ciekawy projekt na 2255L na miejscu wyciągarka do silników i wszystko pasowało na swoje miejsce...

@Marcyś miałem większość gatunków z Wielkiego Ryftu ale też mnóstwo z innych kontynentów, ile miałem akwariów to już nie jestem w stanie określić, byłem wiceprezesem naukowego koła akwarystów przy ART, pisałem dla Darka Firleja artykuły do MA, projektowałem i zakładałem akwaria ozdobne i hodowałem ryby dla hurtowni zoologicznych...

Kawał doświadczenia i wiedzy. Szacun :)

#117 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 867 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 18 marzec 2018 - 12:37

Możesz polecić jakiś portal , forum . Wolę zapytać praktyka z takim doświadczeniem , niż ,,wujka google ".

Prędzej pytaj się pojedynczych osób tutaj niż na forach ogólnych... tam albo Cię odeślą do wyszukiwarki albo się dowiesz jak tutaj, że kijek za 100zł od Jaxona bije wszystko na głowę :) 

• guciolucky i Rodu lubią to

#118 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 18 marzec 2018 - 12:54

Zgadzam się z przedmówcą.

• Rodu lubi to

#119 OFFLINE   drakmen

drakmen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 366 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Bartek

Napisano 18 marzec 2018 - 14:28

Kolego guciolucky, a ten aldehyd nie "wyczyści" przy okazji bakterii, które usuwają szkodliwe produkty przemiany, produkowane przez ryby? Gdzie najlepiej kupić taki środek i jakie stężenie, zastosować, żeby było niebezpieczne tylko dla glonów?
Przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o takiej substancji. Bardzo, to ciekawe, co piszesz. Pozdrawiam. Bartek.

#120 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5230 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 18 marzec 2018 - 15:39

Substancja rozpuszcza tylko glony działa więc selektywnie, kupisz ją w sklepach sprzedających odczynniki chemiczne np Chemix. Aldehyd glutarowy jest nośnikiem węgla stąd wykorzystywany jest również jako składnik tzw "płynnego CO2" czyli popularnych ostatnio nawozów dla roślin wodnych. Osobiście zawsze wolałem butle z CO2 ale zanim kupiłem pierwszą a w zasadzie zanim mnie było na nią stać to wykorzystywałem zwykłą bimbrownie i tanie drożdże, które robią tyle CO2, że aż szkoda to wszystko uwalniać w atmosferę :). Pamiętaj jednak o podstawach, panuj nad poziomem NO3 ok 20-25ppm i PO4  ok 1ppm, niedobór azotu powoduje śmierć roślin a wtedy wszelkie organizmy wykorzystujące azot atmosferyczny skorzystają z darmowego źródła fosforu i zapanują nad zbiornikiem. 

• Rodu lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych