Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Aliexpress - sprzęt muchowy, materiały, narzędzia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
388 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   hi tower

hi tower

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2005 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 17 listopad 2024 - 09:47

Gamaki F11, porządne, niedrogie i ogólnie dostępne. Wiążę na nich większość much na słodką wodę.
  • Przemek_M i Wolti lubią to

#382 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 17 listopad 2024 - 17:21

Zaciekawiony powyzsza dyskusja nt. haczykow wszedlem na jeden ze sklepow internetowych. Wyswietlilem haczyki i posortowalem po cenie. Najtansze, bez promocji kosztuja 10pln z groszami. 

https://salar.pl/produkt-337-k-60

Ile mniej beda kosztowaly haczyki z aliexpress? Ile mozna na tym "oszczedzic"? 

https://pl.aliexpres...2940003923546_8

prawie 6 euro + clo + podatek + wysylka + watpliwa jakosc.

Mozna tez pojsc o krok dalej, mozna zamowic sztuczne muchy na ali :)

https://pl.aliexpres...4840003977234_5

za cale 9 euro ;)

#383 OFFLINE   Wolti

Wolti

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 81 postów

Napisano 17 listopad 2024 - 19:36

Radze jeszcze raz przeczytać - chciałem kupić te wspominane wcześniej haki,nawet nie Akity a Trapera czy nawet Hanaki, ale podobno straszny badziew i nie ma sensu ich kupować. 

Jak nie zapłacisz >40zł za 25szt to nie ma sensu nawet się bawić bo nie kupisz porządnych haków -spoko zaczyna się dla detalistów od 100zł za 25szt -czyli de facto 4zł za sam haczyk czyli +/- tyle ile się zaczyna mucha w sklepie ( wiem większość teraz po 8zł ale kupi już cos za 4/5zł ) . Stąd moje pytanie , bo może się okazać ,że z Ali można trafić towar dużo lepszej jakości i nie trzeba wywalać tych 100zł .

Ewentualnie czy ktoś miał do czynienia z tymi polskimi tańszymi i podziela opinie. Wyszło ,ze to jest tak jak ( w moim odczuciu bo 99,99% tego forum nie podziela mojej opinii) bardzo wysoka jakość ale można cos taniej i będzie zadawalająco. 

#384 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1033 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 17 listopad 2024 - 20:49

Nie dajmy się zwariować. Nie chwaląc się 😉, łowię duże pstrągi jak na polskie warunki. Największą swojego potoka złowiłem na muchę uwiązaną na Gamaku. I te haczyki były moimi podstawowymi zarówno do suchej jak i do streamera. Używałem i używam też Tiemco, nigdy się na nich nie zawiodłem. Koszt to ok. 20 PLN za 20 sztuk. Przez ostatnie 3-4 lata łowiłem też na parkinsona, robiłem je na w.w. Trapery i jakieś Hanaki. Największy potokowiec na "glizdę" miał 62 cm, haczyk wytrzymał bez problemu.

PS. Nawet nie wiedziałem, że są haczyki w takich cenach 😉.

Użytkownik Mysha edytował ten post 17 listopad 2024 - 21:04

• Darek P i Richi55 lubią to

#385 OFFLINE   szymanek69

szymanek69

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 617 postów
  • LokalizacjaGorzów Wlkp
  • Imię:Jarek
  • Nazwisko:Szymankiewicz

Napisano 17 listopad 2024 - 22:02

Bardzo dużo nimf i sucharów kręcę na hakach Top Fly a streamerów i piankowców na wspomnianych przez @hi tower Gamakatsu 

https://topfly.com.p...haczyki-top-fly

Do tej pory nie miałem żadnych niespodzianek z tymi markami 

Użytkownik szymanek69 edytował ten post 17 listopad 2024 - 22:03

#386 OFFLINE   zeralda

zeralda

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 395 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano wczoraj, 11:34

Zaciekawiony powyzsza dyskusja nt. haczykow wszedlem na jeden ze sklepow internetowych. Wyswietlilem haczyki i posortowalem po cenie. Najtansze, bez promocji kosztuja 10pln z groszami. 

https://salar.pl/produkt-337-k-60

Ile mniej beda kosztowaly haczyki z aliexpress? Ile mozna na tym "oszczedzic"?

Nie, żebym namawiał do sponsorowania ChRL ale niestety już potrafią dać ofertę typu 15 PLN za 100 szt. przyzwoitych, bezzadziorowych haków. Jak ktoś kręci na zamówienie to już robi różnicę...

P.S. Są też oferty na 500 czy 1000 haków.

Użytkownik zeralda edytował ten post wczoraj, 11:37

• Jack__Daniels i pikeft lubią to

#387 OFFLINE   OloPe

OloPe

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1092 postów
  • LokalizacjaOtwock

Napisano wczoraj, 14:25

Tyle że te wszystkie akity, top fly, wizard, hanak itp to są haki bardzo podobne jak na ali 😀 Smiem twierdzić że niektóre to te same. Wiąże muchy już trochę i zdarzały mi się haki których nijak nie mogłem odróżnić 😀

Sam kupuję głownie w Polsce. A i też wyżej wspomniane haki nigdy mnie nie zawiodły. Pamiętam tylko że zadziorowe Wizardy po przyłamaniu zadziora pękały to przestałem je używać. Najbardziej z tańszych cenię top fly a może nie tyle cenie co się do nich przyzwyczaiłem. To że mają napis made in japan to dla mnie tak samo jak bym se gdzieś wpisał że urodziłem się w Tokio 😀
Tak samo nie zawiodły mnie te haki ktore miałem z Chin.

Z droższych haków to fajne modele ma Varivas, Tiemco no i Gamakatsu ze wspomnianym już wczesniej F11 na czele.
  • Darek P, Pluszszcz, Pisarz.......ewski Piotr i 2 innych osób lubią to

#388 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1994 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano wczoraj, 20:33

Tiemco są bardzo ok.

Są dwa aspekty

1-czy hak wytrzyma hol ciężkiej ryby, tu raczej nie widzę dużych różnic, nieczęsto coś się odgina, gdy hak dopasowany jest rozmiarem do celu połowu-np streamer na pstrąga.

2-czy hak da się użyć wielokrotnie, nie tępi się i streamer może długo posłużyć.

O... tu już wyraźna różnica jakości , bo Tiemco tmc7989 zachowuje ostrość dłużej od podobnego Akita ak303, choć wyglądają identico.

Szkoda pracy ( dla siebie ;) ) wiążąc muszkę na niepewnym haku.

Tiemco są ok :)

• Sławek Oppeln Bronikowski, Marszal, Fatso i 5 innych osób lubią to

#389 ONLINE   Richi55

Richi55

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 404 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano dziś, 09:25

Żeby podsumować dyskusję to warto uświadomić sobie sposób produkcji haczyków.Robi je maszyna z drutu z zawrotną prędkością,pomijąc fakt że drut może być w niektórych miejscach wadliwy,to najważniejszy jest proces hartowania.Haczyk za mocno zahartowany pęka a za słabo rozgina się i tu wracamy do drutu, drut nie trzymający założonych parametrów niewłasciwie się zahartruje.Płaci się za odpowiednią dbałość za proces produkcji co przekłada się na mniejszą ilość braków,tz.mamy zdecydowanie mniejszą szansę by trafić na felerny haczyk.Oczywiście wazną role odgrywa kontrola jakośći,i niestety często te tanie chińskie haczyki to te co z jakichś powodów tej kontroli nie przeszły a co za tym idzie szansa na to że trafimy na wadliwy haczyk jest dużo,dużo większa.Oczywiście jak robimy muchy na sprzedaż nie ma to znaczenia i miedzy innymi z tego powodu zacząłem wykonywać sam muchy.Za stary jestem żeby tracić nerwy i ryby nad wodą.Generalnie używam haczyków Tiemko a do strimerów Varivas i jeszcze nigdy nic mi się nie przytrafiło.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych