Sicu - teraz tak. O to chodziło. Niby drobiazg ale... jaka różnica!
Skrzydełko super. Brawo.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 23 marzec 2018 - 16:34
Sicu - teraz tak. O to chodziło. Niby drobiazg ale... jaka różnica!
Skrzydełko super. Brawo.
Napisano 23 marzec 2018 - 23:45
Ostatnie podejście
Napisano 24 marzec 2018 - 09:51
Mam pytanie , nawiązujące do prezentowanej tutaj muchy.
Czy jest jakaś zasadnicza różnica pomiędzy lotkami kaczki , pierwszego i drugiego rzędu ? Czy któreś są lepsze do kręcenia takich skrzydełek?
Użytkownik pisarz edytował ten post 24 marzec 2018 - 09:52
Napisano 24 marzec 2018 - 10:10
Jedynie wielkośc i "miękkość", czasem odcień, ale to sprawa indywidualna, chociaż w przypadku kaczki róznica w delikatności mniejsza niż u bażanta czy kuropatwy.
W kaczce też nie ma wielkiej róznicy między kaczką a kaczorem. W przypadku kuropatwy tez niewielka i pomijalna, ale u bażantów już tak i uzywa się przede wszystkim kury..
Napisano 24 marzec 2018 - 12:07
Marian , dzięki . Pięknie i rzeczowo , ale czy biorąc pod uwagę różnice w długości i miękkości , tak jak napisałeś , któreś bardziej nadają się do skrzydełek w mokrej ?
Napisano 24 marzec 2018 - 15:11
jedne i drugie kwestia tylko wielkości haka
Napisano 28 marzec 2018 - 10:46
Napisano 28 marzec 2018 - 20:39
partyzanit - wygląda, że nie zmarnowałeś go na darmo!
Mucha całkiem ładna.
Tylko główka trochę razi. Może spróbuj cieńszą nitką? Albo oszczędniej gospodaruj tą którą masz.
Napisano 28 marzec 2018 - 20:45
Napisano 31 marzec 2018 - 20:10
Rzutem na taśmę, ale udało się Kondzia zmotywować do ukręcania ostatniej muszki w Szkółce:
Napisano 31 marzec 2018 - 20:12
Aaaaaa najważniejsze, Młody pyta kiedy dostanie dyplom?
Napisano 31 marzec 2018 - 21:16
hi tower - Brawa dla Kondzia! To może być najskuteczniejszy Red Spinner z ukręconych przez szkółkowiczów. Wiesz dobrze, że na ładne muchy ryby nie biorą, a takie wyskubane, poszarpane zwykle okazują się dużo skuteczniejsze.
Dyplomy i inne tam takie będą w przeciągu najbliższych dwóch tygodni. Czekamy jeszcze na spóźnialskich (do jutra włącznie), potem Kacper aktualizuje tabelę, a potem grono pedagogiczne sięgnie po pióra i wypisze dyplomy.
Prywatnie jestem pełen podziwu dla Młodego i dla Ciebie za szkółkową wytrwałość. Moich chłopaków "książkowe wzory" nudzą i odbierają im frajdę z wiązania i budowania twórczych kreacji. Może kiedyś się przełamią...
Napisano 21 maj 2018 - 12:16
Poniżej mój "Red Spinner", pierwsza próba, skrzydełka wiązałem dwa razy - tu jest największy myślę problem. To skrzydełko jest za duże, choć wyglądało, że będzie dobre no i główka też ciut chyba za duża. Nie powiem, trzeba poćwiczyć wiązanie takich skrzydełek. Step uważam za wykonany, choć nie twierdzę, że zaliczony ...
DSC_2904.jpg 21,95 KB 8 Ilość pobrań
Napisano 21 maj 2018 - 14:23
Napisano 21 maj 2018 - 16:29
Przynajmniej o połowę za szerokie pasemko użyłeś
Właśnie, też tak pomyślałem, spróbowałem więc poprawić tą muchę, przez "wyskubanie" nadmiaru. Oczywiście, nie jest to to co być powinno ale od biedy Red Spinner'a może udawać
DSC_2912.jpg 25,61 KB 6 Ilość pobrań
Napisano 21 maj 2018 - 18:17
Napisano 21 maj 2018 - 18:38
Różnica jest kolosalna, jeszcze tylko więcej uwagi w okolicach główki, (żeby to była główka a nie łeb) i będzie znośnie ...
Napisano 21 maj 2018 - 19:21
Napisano 21 maj 2018 - 19:36
Oczywiście, jak dobierałem wielkość pasemek z lotek to wydawało się, że jest Ok, dopiero po zamocowaniu wyszło jak jest. Długości skrzydełka już w poprawce nie korygowałem (obcinanie raczej chyba w grę nie wchodzi) jedynie szerokość czy wysokość - to było do zrobienia
W wolnej chwili zrobię sobie kilka takich much dla wprawy, choć może raczej MB - sparowane lotki bażanta mam, reszta też się znajdzie ...
Napisano 10 grudzień 2018 - 14:43
Cześć. Świetne są te artykuły o wiązaniu i już wiem co będę robił tej zimy oprócz męczenia sąsiadów gitarą elektryczną mam pytanie - czy wszystkie te muchy mogę zawiązać na główce jigowej ? Bo ja w zasadzie siedzę w spinningu i lubię łowić na jigi i koguty i pomyślałem, że może sam się za to zabiorę. Czy jest gdzieś w odmętach internetu jakaś kompetenta strona z "przepisami" na takie przynęty ? Dzięki !
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych