Szwecja
#1 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2009 - 17:27
to moj pierwszy wpis na forum. W czerwcu tego roku, bede miał okazje przez tydzien łowic na jeziorze Mjorn koło Geteborga, wiem ze to łowisko jest w ofercie biura Eventur, wiec napewno jest ktos tu na forum, kto tam łowił. Ciekawi mnie opinia, wrazenia, własciwie wszystko od kogos kto tam był i łowił. Z gory serdecznie dziekuje...
#2 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2009 - 22:01
Ja mieszkam nad jeziorem Mjörn i dość czÄ™sto na nim Å‚owiÄ™. Jezioro jest bardzo piÄ™kne, duże i nie należy do Å‚atwych. Z mojego rocznego doÅ›wiadczenia wynika, że dobrze sprawdza sie trolling. Najlepsze efekty mam na spadach i górkach, ale nie jest to reguÅ‚Ä…. Po 10 czerwca mozna Å‚owić sandacza, który w jeziorze wystepuje dość licznie. W drugiej poÅ‚owie maja miaÅ‚em dobre efekty w poÅ‚owie szczupaka, szukaÅ‚em go wtedy bliżej brzegu. Na tych stronach znajdziesz informacje o jeziorze, zdjÄ™cia itp. http://www.asff.nu/ również strona jeziora http://www.mjornfvo.se/. Sam też jestem ciekawy opinii innych na temat tego jeziora.
#3 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2009 - 22:43
Pozdrawiam
#4 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2009 - 10:32
Bylismy na Mjorn dwa razy, czerwiec i październik 2008.
Jechalismy z nastawieniem na sandacza. W czerwcu złapaliśmy.... jednego, na sam koniec wyjazdu. W czerwcu połapaliśmy także pięknych okoni i to głównie one umilały nam pobyt nad wodą. Tam pobiłem swój okoniowy rekord - 45 cm;)) Przyłowem były oczywiście szczupłe.
Na jesieni był już mniej udany wyjazd. Gorsza pogoda (falki, falki).
Jezioro jest spore, nie sposób w tydzień dobrze go obmacać.
Jechaliśmy przez Eventur, sam domek - tuż nad woda i warunki - bajka;)
#5 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2009 - 11:06
Nad Mjorn byliśmy rok temu, na początku lipca, 4 osoby, 2 łódki.
Jezioro przepiękne, mnóstwo miejscówek. W sumie złowiliśmy sporo okoni, w tym z 6-8 szt powyżej 40 cm, najwiekszy chyba 46 cm, sporo szczupaków ( około 70 szt ) najwiecej było takich 70-tek, największe około 80 cm, duże były na kijach, ale okazały sie od nas mądrzejsze. Duzo brań było na trolla. Koledzy z drugiej łódki ładnie połowili sandacze, w tym takiego 82 cm, kilka trochę mniejszych. Ogólnie jezioro bardzo ciekawe.
#6 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2009 - 11:11
Sami organizowaliscie wyprawÄ™ czy przez biuro?
#7 OFFLINE
Napisano 04 czerwiec 2009 - 11:25
#8 OFFLINE
Napisano 05 czerwiec 2009 - 12:18
#9 OFFLINE
Napisano 12 maj 2010 - 08:25
#10 OFFLINE
Napisano 18 październik 2017 - 19:27
Witam
czy ktoś w niedługim czasie był na tym jeziorze? prosiłbym o opisanie lub kontakt.
#11 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2018 - 13:48
Na forum na razie cisza, nikt sie nie szykuje w najblizszym czasie do wyjazdu?
Watek dotyczy w zasadzie 2017 roku ale chyba mozna ciagnac dalej...?
My jedziemy na sw. Anne w polowie maja...
Użytkownik piekar_81 edytował ten post 16 kwiecień 2018 - 13:48
#12 ONLINE
Napisano 16 kwiecień 2018 - 14:39
To bardzo jestem ciekaw wyników po takiej zimie?
(ja tam będę w połowie września)
- Maticsh lubi to
#13 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2018 - 16:57
ja w zewnętrznej części archipelagu na początku czerwca
zima w tej części SE chyba w tym roku była "normalna" ... (?)
#14 OFFLINE
Napisano 16 kwiecień 2018 - 18:26
W czerwcu nie będzie miało znaczenie jaka była zima. i tak będzie już długo po tarle i tak.
Znaczenie będzie miało czy szczupaki będą głodne a my głodni łowienia
Damy radÄ™.
Trochę im dokuczymy ale nie za bardzo aby nadal nas lubiły.
#15 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2018 - 07:00
Zima nie byla jakas specjalnie "wyjatkowa", marzec troche zimniejszy niz srednia, wazne jaki bedzie kwiecien i pierwsza polowa maja, bo zalamanie pogody
(jak tak to mialo miejsce w zeszlym roku) bedzie mialo spory wplyw na aktywnosc ryb. Jak nie przyjda nagle mrozy to powinno byc ok
My sie przekonamy o tym za 3 tyg z hakiem...
#16 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2018 - 07:39
Zima nie byla jakas specjalnie "wyjatkowa", marzec troche zimniejszy niz srednia, wazne jaki bedzie kwiecien i pierwsza polowa maja, bo zalamanie pogody
(jak tak to mialo miejsce w zeszlym roku) bedzie mialo spory wplyw na aktywnosc ryb. Jak nie przyjda nagle mrozy to powinno byc ok
My sie przekonamy o tym za 3 tyg z hakiem...
Piszesz bo wiesz jaka jest sytuacja w południowej i środkowej Szwecji czy tylko przypuszczasz jak może być po pogodzie w Polsce?
Użytkownik MarCinFin edytował ten post 17 kwiecień 2018 - 07:49
#17 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2018 - 07:48
Fińskie szkiery (okolice Turku) do zeszłego tygodnia były pod 5-15cm lodem. Jedynie w miejscach z szybszym przepływem wody lód topniał szybciej i robiły się okna. Myślę, że w płytkich i spokojnych zatokach, potencjalnych tarliskach szczupaków, lód zejdzie dopiero za tydzień. W moim regionie zima w tym roku była dłuższa od zeszłorocznej i mroźniejsza. Oznaczać to może, że w końcówce kwietnia i w maju będzie ciężko o fajne ryby,szczególnie o ich ilość . Ale jak wiemy z rybami różnie bywa.
- croock i Tomek88 lubiÄ… to
#18 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2018 - 07:51
W środkowo zachodniej części (Karlstad, Arvika) lód jeszcze schodzi. Z informacji od Szweda wynika, że powinien zejść w całości w ciągu kilka następnych dni.
Swoją drogą jak zachowują się szczupaki tuż po zejściu lodu, przed tarłem? Jedzone jest ostro przed pocierankiem?
#19 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2018 - 08:12
Piszesz bo wiesz jaka jest sytuacja w południowej i środkowej Szwecji czy tylko przypuszczasz jak może być po pogodzie w Polsce?
Sprawdzalem to na stronach jakiejs agencji z USA, oni tam podaja takie informacje, jakie sa anomalie tj odchylka na dany miesiac / tydzien i jest mapa, wiec generalnie sa ciekawe rzeczy. Marzec byl opisany jako zimniejszy od standardowego w przedziale -3 do -5 stopnia chlodniej. Kwiecien jak do tej pory to juz sporo cieplej niz srednia temperatur, na najblizsze dni szykuje sie spore ocieplenie. Pisze tutaj oczywiscie tylko o danych konkretnie z tego rejonu w ktory jade...(srodkowo-wschodnia Szwecja)
#20 OFFLINE
Napisano 17 kwiecień 2018 - 09:43
Agencje agencjami ale najpewniejsze są relacje osób z tego regionu. Lód prawdopodobnie jest jeszcze na jeziorach i przybrzeżnej części szkierów dla tej wysokości geo. Ważne są też temp w nocy.
Sytuacja wygląda podobnie do tej z zeszłego roku. W maju były słabe wyniki.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Użytkownik MarCinFin edytował ten post 25 kwiecień 2018 - 07:27
- Tomek88 lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych