Cześć!
Przeglądając wątki naszego forum zauważyłem, ze wiele z nich dotyczy linek (sznurów) muchowych.
A to jedwab, a to rekinia skóra, pływające, tonąca, DT, a może WF...
A może trochę tonąca, a trochę pływająca, szybka intermedialna lub taka specjalna - na bolenie... ...
Pozwalam sobie zaproponować zatem wątek zbiorczy, zawierający sprawdzone informacje na temat używanych przez nas, sprawdzonych linek.
Rozpoczynam opisem linki z lubianej przeze mnie serii Cortlanda "Precision Ghost Tip" koloru zielonkawego z przeźroczystą końcówką zakończoną pętelką.
Ten lekko tonący koniec może być krótszy-5 stopowy, lub dłuższy, przeznaczony dla głębszych nurtów i mierzący w tej odmianie 15 stóp.
Zalety -dwie pętelki, umiarkowana cena, niezła lotność, świetne zachowanie w wodzie, gdy zestaw jest sprytnie dobrany.
Wady- należy uważać na przejrzysty koniec, bo jest wrażliwy na nadepnięcia, a pętla wymaga obejrzenia co jakiś czas - jest bardziej miękka niż połączony z nią fluorokarbon przyponu.
Zwraca uwagę rozciągliwość części przejrzystej, należy o tym pamiętać podczas zacięcia.
Nawet w niskich temperaturach linka jest miękka i podatna, łowiłem nią trocie w morzu wczesną wiosną.
Parę szczegółów dla dociekliwych kolegów na poniższych zdjęciach,
DSCN9857.JPG 64,68 KB 41 Ilość pobrań
DSCN9859.JPG 82,55 KB 39 Ilość pobrań
DSCN9858.JPG 140,34 KB 34 Ilość pobrań
Lubię streamerować, ta linka firmy Cortland to ułatwia .
Myślę, że podobnie jak o kołowrotkach i wędziskach także o linkach możemy podyskutować sobie subiektywnie opierając się jednak wyłącznie na własnych doświadczeniach.
Majówka wylatuje...ktoś o dobrym, sprawdzonym pływającym sznurze?