Owijka ma ok. 1,5 cm z czego z pół cm jest jeszcze na blanku, a reszta dla płynnego zejścia z wklejką. Na czubku blanku działa jako ochrona przed rozszczepieniem (jw pisałem), ale to równie dobrze załatwia omotka. Na wklejce też poniekąd może chronić wklejkę przed złamaniem w tym miejscu, no bo tu też wklejka lubi strzelić szczególnie przy tip-pointing (wędce wysoko uniesionej w górę).
#321 OFFLINE
Napisano 13 lipiec 2024 - 09:52
#322 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2024 - 13:21
Niektóre rzeczy wydają mi się tak oczywiste, że się dziwię, że muszę o tym pisać... w każdym razie przy odnawianiu rękojeści z wykorzystaniem papieru ściernego uchwyt należy okleić kilkoma warstwami taśmy papierowej (albo przynajmniej ten kawałek, na który będziemy wjeżdżać).
DSC03804-1.JPG 36,77 KB 19 Ilość pobrań
Bo inaczej to nawet jeśli wydaje nam się, że nie dotykamy uchwytu to pod światło będzie i tak widać liczne 'mikromuśnięniacia' papierka, jak na załączonym zdjęciu poprawianej już wcześniej przez kogoś rękojeści.
DSC03803-1.JPG 28,61 KB 17 Ilość pobrań
- Friko, Paweł Bugajski, Fatso i 1 inna osoba lubią to
#323 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2024 - 10:05
Problem z półtransparentnymi akrylowymi insertami jest taki, że po zamontowaniu na blanku bardzo często tracą na intensywności koloru - no bo skoro do wewnątrz wchodzi ciemny blank to i insert staje się ciemniejszy. Żeby tego uniknąć trzeba zamalować wnętrze insertu na biało - żeby wyciągnąć żywszy kolor. Odpowiednio na jakiś inny kolor, jeśli np mamy jasno czerwony akryl, a chcemy pokreślić czerwoność to wnętrze też na czerwono. Ja używam lakierów akrylowych w sprayu, bo szybko schną i łatwo zaaplikować do wewnątrz.
DSC03806-1.JPG 35,65 KB 10 Ilość pobrań
DSC03807-1.JPG 27,98 KB 10 Ilość pobrań
- Paweł Bugajski, Fatso, WalterW i 2 innych osób lubią to
#324 OFFLINE
Napisano 05 październik 2024 - 11:16
W nawiązaniu do dyskusji z innego tematu o wędkach UL ponad 3 m i wadze 100 g ( https://jerkbait.pl/...yłki/?p=3232595 ) postanowiłem sprawdzić, czy to technicznie jest jakiś problem do wykonania. Najpierw na szybko rzuciłem okiem, jakie długie lighty są dostępne u rodbuilderów, no i widzę np. Batson REVST96UL2 - 2,9 m 2-10 g ważący 56 g lub CD ST 1002-2(HM) 3,05 m 2-6 g o wadze 49 g. Od razu zaznaczę, że nie znam tych blanków, patrzyłem tylko na parametry. Czyli tak szybko licząc to bez problemu w 100 g się zmieści.
Na szybko zrobiłem takiego składaka o wadze równych 70 g
DSC03820-1.JPG 36,13 KB 14 Ilość pobrań
Szczytówkę wziąłem od kijka do 15 g, z której odciąłem ok. 15 cm czubka i w to miejsce wstawiłem długą na 58 cm, szybką wklejkę. Dolnik z Phenixa SP962UL przedłużyłem o 8 cm, żeby dorównać do szczytówki i tym samym wyszło mi idealnie 3,05 m po złożeniu.
DSC03821-1.JPG 29,69 KB 14 Ilość pobrań
Uchwyt Fuji DNPS16 z nieco skróconym gwintem + szczątkowe pianki i 10 cm butt grip z pianki. Doważyłem dolnik o 8 g ołowiu, żeby nie tylko walczyć o jak najniższą masę, ale i zachować komfort użytkowania. Tym samym przekroczyłem już 100 g całkowitej masy.
DSC03822-1.JPG 27,43 KB 15 Ilość pobrań
Przelotki postawiłem stare Seaguide w klasycznych ramkach (25Y-10Y-8LV-6L-5L) i kopie Fuji MKG na szczytówkę. Wyszło 112 g na gotowo.
DSC03839-1.JPG 35,17 KB 15 Ilość pobrań
Podsumowując - na upartego nawet w takim ekonomicznym wydaniu zmieściłbym się w 100 g. A w wydaniu na wypasie czyli na carbonowym uchwycie i z tytanowymi przelotkami to już w ogóle. Dlaczego na pewno nie łatwo będzie o takie konstrukcje w seryjniakach? No na pewno konsumenci średnio będą chętni na takie ascetyczne wykonanie (chociaż z drugiej strony goły SKSS i krótki butt grip w Jaxonach GS pokazuje co innego?). Poza tym trochę tych seryjnych wędek rozebrałem i uchwyty zawsze są ciężko osadzone - albo na tuleji papierowej, albo arborach z różnego najczęściej niezbyt lekkiego materiału typu plastik, czy włókno szklane, albo wprost na kupie kleju, no bo tak szybciej i łatwiej się montuje w chińskiej fabryce.
Lakier już wysechł to idę przetestować, choć takie długasy to zupełnie nie pode mnie
Użytkownik Mekamil edytował ten post 05 październik 2024 - 11:17
- Friko, Night_Walker, GroPerch i 1 inna osoba lubią to
#325 OFFLINE
Napisano 20 październik 2024 - 08:46
Dopasowywanie małych elementów korkowych potrafi często doprowadzać do wściekłości, bo lubią pękać przy rozwiercaniu. Zejście do 1-2 mm na grubości to niezłe wyzwanie.
DSC03892-1.JPG 52,8 KB 12 Ilość pobrań
Rozwiązanie bajecznie proste - przed rozwiercaniem trzeba mocno owinąć korek taśmą papierową i potem można bezpiecznie wiercić.
DSC03893-1.JPG 32,07 KB 12 Ilość pobrań
DSC03894-1.JPG 41,56 KB 12 Ilość pobrań
DSC03895-1.JPG 33,58 KB 12 Ilość pobrań
- Friko, Paweł Bugajski, Pumba i 6 innych osób lubią to
#326 ONLINE
Napisano 11 listopad 2024 - 19:56
W początkach swojego zbrojenia spotkałem się kilkukrotnie z tym, że mój patent na nie stosowanie winding checków tylko wykończanie rękojeści ringiem z lakieru na omotce był wyśmiewany. Do tej pory często tak robię, a w kijach dla siebie praktycznie zawsze. Bo nie lubię ozdobników, a tym bardziej nie widzę powodu płacić kilkanaście PLN za każdy taki nie wnoszący żadnych walorów użytkowych element. I widzę, że coraz częściej seryjne wędki też tak są wykończone. Pomijam chinole z dolnej półki, bo tam to bardzo częste, ale widziałem już kilka japońskich modeli, a teraz widzę, że nawet Stcroix 'żydzi na pierścionkach' jak to kiedyś usłyszałem
IMG_20240612_152232.jpg
Jaki z tego morał niech każdy dopowie sobie sam.
PS. ja przynajmniej ten 'pierścionek z lakieru' robię w miarę równy i estetyczny, a nie zaświniam lakierem rękojeści po pół centymetra w każdą stronę...
Kamil to nie jest Twój patent tylko to już dawno powstało , wystarczy zobaczyć na amerykańskich forach rodbuildingowych - nosi to nazwę epoxy ramp.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#327 ONLINE
Napisano 11 listopad 2024 - 19:56
W początkach swojego zbrojenia spotkałem się kilkukrotnie z tym, że mój patent na nie stosowanie winding checków tylko wykończanie rękojeści ringiem z lakieru na omotce był wyśmiewany. Do tej pory często tak robię, a w kijach dla siebie praktycznie zawsze. Bo nie lubię ozdobników, a tym bardziej nie widzę powodu płacić kilkanaście PLN za każdy taki nie wnoszący żadnych walorów użytkowych element. I widzę, że coraz częściej seryjne wędki też tak są wykończone. Pomijam chinole z dolnej półki, bo tam to bardzo częste, ale widziałem już kilka japońskich modeli, a teraz widzę, że nawet Stcroix 'żydzi na pierścionkach' jak to kiedyś usłyszałem
IMG_20240612_152232.jpg
Jaki z tego morał niech każdy dopowie sobie sam.
PS. ja przynajmniej ten 'pierścionek z lakieru' robię w miarę równy i estetyczny, a nie zaświniam lakierem rękojeści po pół centymetra w każdą stronę...
Kamil to nie jest Twój patent tylko to już dawno powstało , wystarczy zobaczyć na amerykańskich forach rodbuildingowych - nosi to nazwę epoxy ramp.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#328 OFFLINE
Napisano 12 listopad 2024 - 07:59
Ja tam się założę, że niektóre firmy/osoby stosowały ten patent jeszcze zanim genialni amerykanie wpadli na pomysł, żeby to nazwać epoxy ramp
Chyba, że pijesz do samego stwierdzenia że napisałem 'mój patent' - to ja tak domyślnie piszę o wszystkich sposobach, które stosuję przy zbrojeniu, mając świadomość, że ktoś tak już kiedyś pewnie robił lub robi. Na pewno nic nowego nigdy nie wymyślę
- koziol1006 lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: AUTORSKI, tech-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Konsultacje pierwszego projektuNapisany przez mestre16 , 26 lis 2021 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
||
TECH
Hand made →
Reanimacja / naprawa teleskopuNapisany przez esox81 , 30 sty 2021 tech-rb |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →