Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Moje patenty w rodbuildingu

tech-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
327 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 07 styczeń 2024 - 14:09

można, tylko po co? przecież z przodu gwintu i tak nie dotykasz, a tył w niczym nie zawadza, jest wręcz wygodny...

To zależy jak trzymasz multik.

#302 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Tomek

Napisano 05 luty 2024 - 13:57

Woda już bez lodu, tylko wiatr przegina 1f609.png Ale wyszedłem na 2h przetestować nowy kijek. Blank szklany muchowy, 230cm w #3. Wyszedł bardzo ciekawy spinning do ok 10g. Raczej pod twarde przynęty, ale gume od biedy też pewnie da się poprowadzić. Zabrałem 2 pudełka z wirówkami i wahadełkami. Na meppsa longa #1 trafił się fajny okoń i 5 szczupaczów w przyłowie. Te od razu wróciły do wody, tyko pasiak do pokazania. Miałem jeszcze jednego ładnego okonia, ale wszedł w trzciny bo zwiało plecionkę. Kijek wyszedł genialnie, nie jest to szybki blank, ale ładnie się ładuje nawet pod malutką wahadłówką. Głęboko pracuje i co fajne, pięknie przenosi każde puknięcie. Dzięki Kamilu, to następny kijek spod Twojej ręki, wyszedł dokładnie tak jak chciałem :)

Załączone pliki

• Fatso i bob74 lubią to

#303 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 05 luty 2024 - 14:21

Bardzo mi miło to słyszeć!

#304 OFFLINE   Tom Rob

Tom Rob

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza
  • Imię:Robert

Napisano 05 luty 2024 - 15:02

Jeśli nie tajemnica ,jaki to blank?

#305 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2024 - 15:12

Z Aliexpress, na takim samym mam muchołówke, 230cm w klasie #3, zresztą też zbrojoną przez Kamila. 

#306 OFFLINE   Przemek_M

Przemek_M

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 209 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 05 luty 2024 - 16:26

Z Aliexpress, na takim samym mam muchołówke, 230cm w klasie #3, zresztą też zbrojoną przez Kamila.

Możesz kolego te dane uzupełnić konkretnym linkiem? Z góry uprzejmie dziękuję

#307 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2024 - 16:58

Jasne, jak wrócę do domu,  poszukam linku i wstawię.

• Przemek_M lubi to

#308 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 05 luty 2024 - 17:18

https://pl.aliexpres...3467365676.html ale dostępny jest u różnych sprzedawców, także na ebay, więc trzeba patrzeć, gdzie w danym momencie wychodzi najtaniej.

• Tomek.M i Tom Rob lubią to

#309 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 563 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2024 - 18:21

Ładna wędka wyszła a to też ważne. 🙂 Jakie przelotki ? Dużo waży taki szklaczek ?
  • Mc.D lubi to

#310 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2024 - 19:02

Wagę podam jak wrócę do domu.

#311 OFFLINE   Tomek.M

Tomek.M

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3721 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2024 - 20:45

95g

Użytkownik Tomek.M edytował ten post 05 luty 2024 - 20:45

• mario, Tom Rob i Przemek_M lubią to

#312 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 12 czerwiec 2024 - 14:34

W początkach swojego zbrojenia spotkałem się kilkukrotnie z tym, że mój patent na nie stosowanie winding checków tylko wykończanie rękojeści ringiem z lakieru na omotce był wyśmiewany. Do tej pory często tak robię, a w kijach dla siebie praktycznie zawsze. Bo nie lubię ozdobników, a tym bardziej nie widzę powodu płacić kilkanaście PLN za każdy taki nie wnoszący żadnych walorów użytkowych element. I widzę, że coraz częściej seryjne wędki też tak są wykończone. Pomijam chinole z dolnej półki, bo tam to bardzo częste, ale widziałem już kilka japońskich modeli, a teraz widzę, że nawet Stcroix 'żydzi na pierścionkach' jak to kiedyś usłyszałem :P

Załączony plik  IMG_20240612_152232.jpg   54,15 KB   34 Ilość pobrań

Jaki z tego morał niech każdy dopowie sobie sam.

PS. ja przynajmniej ten 'pierścionek z lakieru' robię w miarę równy i estetyczny, a nie zaświniam lakierem rękojeści po pół centymetra w każdą stronę...

#313 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 12 czerwiec 2024 - 14:36

Robię tak od wielu, wielu lat, Kamil :) I nie wygląda to tak badziewnie, jak na zdjęciu powyżej. Nie wiem, co tu można wyśmiewać... :)

• Friko lubi to

#314 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 12 czerwiec 2024 - 14:43

Pewnie jak wszystko co nie leży w zgodzie ze sztuką. Teraz, jak widać, zaczyna być to już norma :)

#315 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18683 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 czerwiec 2024 - 07:25

Robię tak od wielu, wielu lat, Kamil :) I nie wygląda to tak badziewnie, jak na zdjęciu powyżej. Nie wiem, co tu można wyśmiewać... :)

nic,   WC nic nie wnoszą do wędki pozytywnego poza "estetyką".  Po stronie korzyści użytkowych jest zero, po stronie potencjalnych problemów natomiast kilka by się znalazło:

- jest to dodatkowy element który może się popsuć - sparcieć, obluzować, pęknąć (na własne oczy widziałem aluminiowy WC rozerwany przez pracujący blank)

- sztywny metalowy WC może spowodować na niektórych blankach zjawisko karbu tym samym osłabiając je

- zawsze jest to dołożenie jakieś dodatkowej wagi do blanku co też nie jest korzystne - niektóre WC są tak małe / lekkie że powiedzmy nie będzie to miało aż takiego znaczenia ale trafiają się też konkretne "pecyny"

#316 ONLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 654 postów

Napisano 13 czerwiec 2024 - 08:04

Specjalnie się jakoś nie znam, ale omotka i lakier w miejscu WC to też raczej tylko estetyka. :)  Pierścionek ułatwia robotę. Zasłania ewentualne nierówności otworu w rękojeści i nie trzeba się przy nim tak bardzo "pickać " z lakierem, szczególnie dla kogoś mniej wprawnego. Wydaje mi się, że w takim minimalistycznym wydaniu można by zrezygnować z omotki. Dopasować korek na zero i przykleić.

Użytkownik Pluszszcz edytował ten post 13 czerwiec 2024 - 08:05

#317 OFFLINE   yglo

yglo

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 1651 postów
  • LokalizacjaGrzegorzewice

Napisano 13 czerwiec 2024 - 08:45

Przy połączeniu blank - Eva bywa różnie, lakier niezbyt się układa w równe WC na styku z pianką...

#318 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 13 czerwiec 2024 - 09:40

Wydaje mi się, że kluczem do ich kładzenia na dowolnym materiale jest w miarę sztywne włosie pędzelka i odpowiedni moment położenia lakieru. Mianowicie na początku tylko zwilżam omotkę i kąt między blankiem, a rękojeścią, a dopiero po jakichś 15-20 minutach wykańczam, nakładając więcej lakieru. Wcześniej lakier jest rzadki i się chętnie 'rozlewa'.

#319 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3018 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 13 lipiec 2024 - 06:57

Jeżeli ktoś uważa (a na pewno są tacy, bo już kilkoro takich musiałem wyprowadzać z błędu), że w tych japońskich wędkach hard solid tip to wklejka jest jakoś magicznie zintegrowana z blankiem to - nie, nie jest. To jest zupełnie normalna wklejka, tylko na łączeniu blanku z wklejką jest dodatkowa dowijka z maty - nie wiem, czy po to, żeby zabezpieczyć blank przed rozszczepieniem wzdłuż, czy może po to żeby się potem łatwiej omotkę kładło, a może jeszcze z jakiegoś innego powodu. Efekty tego są trzy - pierwszy to na pewno jest to jakieś zabezpieczenie dość newralgicznego punktu. Drugi jest taki, że blank ma w tym miejscu przepaskudne, podręcznikowe wręcz przesztywnienie. O ile mało się rzuca w oczy, gdy stoi w tym miejscu przelotka, to po zdjęciu przelotek i omotek, jest bardzo widoczne. Tak, czy inaczej dziwię się, że w wędce za tyle kasy nikt nie ma z tym problemu. Trzeci efekt jest taki, że niestety żeby wymienić wklejkę w razie jej złamania (co jest niesamowicie częste, pewnie przez te wyrafinowane technologie ultraszybkich, ultracienkich szczytówek :ph34r: ) to trzeba delikatnie pilniczkiem narżnąć blank dookoła poniżej owijki i dopiero podgrzewać, żeby wyjąć wklejkę.

Na zdjęciu Grafitlider Corto - w rankingu najczęściej łamanych wklejek, które się u mnie przewijają zdecydowanie nr 1.

Załączone pliki

#320 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 13 lipiec 2024 - 08:51

Czyli wzmocnienie/maskowanie jest jedynie powyżej złącza? Jeżeli tak to jest to jedynie masowanie przejścia coś jak winding przy rękojeści. Przesztywnia i nic nie daje poza wizualnym pięknem.
Jeżeli owijka jest na blanku to jest to wzmocnienie tyle że powinno być ono do conajmniej poniżej końca wklejki. Ale gdy blank „papierowy” i za sztywny (nie zapracuje) to jego złamanie poniżej łącza pewne.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: AUTORSKI, tech-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych