Ok, miejsce jak miejsce ale czasami mnie zastanawia kto wskakuje na dane miejsce aby reprezentować kraj w takich zawodach? Czy np. Pan Litwiński zajął jakąś wysoką lokatę ostatnio w zawodach w Polsce?
Dobrych wędkarzy są setki. Przyznaję, że trochę celowo w sposób prowokacyjny zacząłem dyskusję.
@vako dość wyczerpująco odpowiedział.
Anglicy z kolei mają wiele problemów, znam kilu z zawodników osobiście i rozmawiałem z jednym z nich przedwczoraj na temat zawodów. Gość był w szoku jak Liwini zaczęli wyciagać okonie z miejscówki, która oni właśnie opuścili. Opisał jak to uzywali oni jakieś dziwnej metody, ale juz po krótki opisie wiedziałem, że chodzi o boczny trok i uświadomiłem kolegę z czym to się je:). Oni zawsze beda do tyłu bo nie nauczą sie przciez polskiego czy rosyjskiego, no i podniecaja sie zawsze Ameryką i ich zabawkami/przynętami, przywiązują sie niepotrzebnie do jedynie słusznych metod zamiast skupić sie na rzeczach ważnych.
Wątpię żeby to był taki boczny trok jaki stosuje się w PL, ale pewnie jakaś modyfikacja z większymi przynętami. Paprochy raczej się nie sprawdzają (szczególnie na Grafham w każdym rzucie wyjmowałbyś okonka 10 cm w obecnym czasie). Jednak zgadzam się co do meritum - Anglicy lubią się fiksować na czymś i wydaje im się, że wiedzą najlepiej. Te zawody trochę sprowadziły ich na ziemię
Ale chyba najwiekszym problemem tej reprezentacji jest to jak jest wybierany jej skład, bo moim zdaniem to kilu znajomuch którzy twierdzą że potrafia łowić. Pewnie część z nich ma wysoki poziom ale nie ma z czego wybierać bo spinning w UK jest mniej wiecej tak popularny jak tenkara w Polsce.
Zgoda z tym, że wybierają skład po znajomości. Np. taki Rikki Cooper - on chyba zawsze jakieś doły tabeli zajmuje na lokalnych zawodach , a wylądował w kadrze
A co popularności spinningu w UK - no aż tak mało popularny nie jest. Mam porównanie pomiędzy moim pierwszym wyjazdem 10 lat temu a obecnym. Bardzo dużo zaczęło ich łowić i potrafią łowić. Mają też odpowiedni sprzęt, elektronikę i co ciekawe tego sprzetu jest sporo w sklepach. Jednak nadal są daleko za PL ... co mi swoją drogą pasuje
Użytkownik hlehle edytował ten post 18 październik 2018 - 08:56