Łukasz , jeśli zależy Ci na bardzo dobrym obrazowaniu bocznym to chyba nic w tej chwili nie ma podejścia do Elementa , pozostałe czyli Chirp czy downvision pewnie są porównywalne ale żaden w tej cenie nie będzie miał obrazowania 3D , jedyna zła wiadomość - ciężko Ci będzie kupić nowego Elementa 9 w cenie 5 k .
Jarku, ale czy twój osąd nie jest zbyt kategoryczny? Nie miałem w rękach Elementa, ale to co widziałem z materiałów o sonarze bocznym - nie ma szału z zasięgiem sonaru bocznego- a to jest kluczowe dla poznania zbiornika. Te 15m na stronę, które jest czytelne wystarczy do podziwiania ryb na 100%, ale czy one będą tam, gdzie je pokazał je sonar(hałas itp) przy następnym napłynięciu?. Tutaj przydaje się większy zasięg SI.
Co do cen- w zbliżonych $ osiągalne są Helix 8 MSI oraz Elite ti2 9. Oba mają nowoczesne przetworniki dające naprawdę duży zasięg obrazowania i detalizację , rozdzielczość ekranu taka sama. Żeby była jasność- nie mam na myśli cen katalogowych, ale można znaleźć taniej- jeżeli się zapyta gdzie trzeba.
Jesteś testerem, być może masz kontakt z teamem Raymarine- zróbcie test zasięgu sonaru bocznego, bo sorry- ale same opinie o jego super-hiper obrazowaniu nie są miarodajne bez pokazania na żywo ocb.
Obrazki na prospekcie reklamowym też nie są czymś takim.
W sieci jest mnóstwo materiałów o sonarze bocznym w HB i Lowrance, brakuje czegoś podobnego dla Raymarine. Nie wiem z czego to wynika, w każdym razie macie szansę pokazać sprzęt z jak najlepszej strony i wtedy osądzać co i jak.