Powoli w mej głowie rodzi się pomysł samodzielnego klepania wahadłówek. Oglądałem już kilka filmów na YT i czytałem artykuły o tej tematyce. Więc mniej więcej wiem co i jak. Najwięcej wątpliwości mam w kwestii zrobienia formy do nadawania kształtu wahadełkom. I tu pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, jak taką formę wykonać lub gdzie ewentualnie kupić ?

Forma do klepania wahadłówek
Napisano 04 styczeń 2019 - 12:20
Napisano 04 styczeń 2019 - 12:42
A po co Ci forma ? Stalowa rura na równo zalana ołowiem, albo sztorc większego trzonka od młotka spokojnie wystarczą na zrealizowanie wszelkich fantazji. Daj spokój!!
Tylko niegramotnym niezbędna jest drukarka, cnc i balansówka..
- Krzysiek P, panpawel85 i grzegorz.ss lubią to
Napisano 04 styczeń 2019 - 12:47
- woblery z Bielska i Jano lubią to
Napisano 04 styczeń 2019 - 13:22
Night_Walker, widziałem, pomysł ciekawy z tym klockiem drewna. A jakieś inne koncepty ?
Napisano 04 styczeń 2019 - 13:34
Tak. Idź do profesjonalnej firmy wykonującej projekty klientów na elektrodrążarkach. Zleć co potrzebujesz, zapłać kilkanaście tysięcy za krępownik, do tego jakaś fajna praska i jedziesz z koksem. Bardzo eleganckie rozwiązanie, daje też wyjątkowo estetyczne efekty. Tu mały protip - tym estetyczniejsze im większy zapał artystyczny wzbudzisz u realizatorów projektu.
- Pavko, Krzysiek P i eRKa lubią to
Napisano 04 styczeń 2019 - 14:29
Qrła wszystko podaj na tacy...na gotowe...Grzechu sam coś wymyśl i się pochwal kolegom !
Użytkownik Krzysiek P edytował ten post 04 styczeń 2019 - 14:31
- eRKa lubi to
Napisano 04 styczeń 2019 - 14:34
też myślałem o swojej formie do wahadłówek ale znajomy który robi trochę w "żelastwie" (ma lakiernię proszkową i produkuje meble dla służby zdrowia) uświadomił mnie, że sama forma to koszt około 3 tyś (bez prasy) więc odpuściłem temat
Napisano 04 styczeń 2019 - 15:04
Ale czemu od razu potrzebujecie prasy?? Chyba żaden z "tutejszych" klepaczy nie używa prasy. Wszystko ręczna robota, dlatego te przynęty mają "duszę"
- panpawel85, Astral i Przemek_M lubią to
Napisano 04 styczeń 2019 - 17:02
Chyba żaden z "tutejszych" klepaczy nie używa prasy. Wszystko ręczna robota, dlatego te przynęty mają "duszę"
@Pavko znam dwa adresy gdzie sztanca ma zastosowanie... Blaszki fajne ale...
Z drugiej strony czemu sobie nie ułatwiać roboty, wytłoczka to jeszcze nie masówka...
- Night_Walker lubi to
Napisano 04 styczeń 2019 - 18:00
Wypraska z blachy, najładniejsza nawet, to jest prymitywny, pół przemysłowy shit przy klepance.. Dla przykładu - dobra karlinka albo rogatka, klepanka o cieniowanej grubości - których już się nie kupi, bo przecież na aliexpress są tańsze, więc siłą lepsze - szła i reagowała na zmienne prądy lepiej niż teraźniejsze woblery..
O gustach należy dyskutować..
- Krzysiek P lubi to
Napisano 04 styczeń 2019 - 19:19
W mojej opinii wytłaczanka, to już masówka, brak duszy i włożonego w wabik serca, znam świetnego klepacza z wieloletnim stażem i klepie on bez żadnych prasek, form... najpiękniejsze w tym jest to, że każda jedna sztuka pomimo tego samego kształtu, rozmiaru i wybitego wzoru... każda jest inna, unikatowa i niepowtarzalna.
Pewnie że na prasie da radę robić piękne blachy, ale czy to dalej wyrób handmade, czy produkt z "fabryki"?
- jacek.hetflaisz, ISAR i Przemek_M lubią to
Napisano 04 styczeń 2019 - 20:52
Miałem na myśli sztancę jako wykrojnik z arkusza bez nadania profili, jedno słowo "wytłoczka" zmieniło sens wypowiedzi. Każdy z tworzących rękodzieło wcześniej czy później będzie szukał udogodnień...
Napisano 04 styczeń 2019 - 23:05
@Pavko znam dwa adresy gdzie sztanca ma zastosowanie...
Andrzeju zniszczyłeś moje dziecięce, naiwne podejście do tematu a poważnie to zgadzam się że,sam wykrojnik to jeszcze nie masówka. Ostatnio próbuję "stworzyć" wahadełka na potoki i wycięcie nożycami takich samych kształtek jest nie lada wyzwaniem
wykrojnik by nieco pomógł, ale z drugiej strony straciłbym część "zabawy"
- Andrzej Stanek lubi to
Napisano 04 styczeń 2019 - 23:30
W Zabrzu masz fajną hurtownię z kulkami do łożysk, kaliber piłki do tenisa i większe. Kupiłem kilka, szukając dobrych nożyc do blachy zapał ostygł... Dobrze że mamy Jerka i kilku zapaleńców.
- jacek.hetflaisz lubi to
Napisano 04 styczeń 2019 - 23:41
Ciekawie czy Paweł jeszcze robi przynęty ?
Napisano 05 styczeń 2019 - 10:04
W Zabrzu masz fajną hurtownię z kulkami do łożysk, kaliber piłki do tenisa i większe. Kupiłem kilka, szukając dobrych nożyc do blachy zapał ostygł...
Dobrze że mamy Jerka i kilku zapaleńców.
![]()
Nawet dwie hurtownie się znajdą

- Andrzej Stanek i rybson lubią to
Napisano 05 styczeń 2019 - 10:38
Zwykły młotek można z obu stron oszlifować na pół okrągło. Do odpuszczonej miedzi i mosiądzu spokojnie wystarczy.Plus stemple z pręta..
- Andrzej Stanek i rybson lubią to
Napisano 05 styczeń 2019 - 14:09
najlepsza do wycinania jest stara gilotynka kiedyś sam wycinałem nożycami masakra obecnie zakupiłem starą gilotynę i powiem 2mm blaszka jak masło bez wysiłku pozdrawiam
- Andrzej Stanek, salmon1977, Night_Walker i 2 innych osób lubią to
Napisano 05 styczeń 2019 - 19:21
W mojej opinii wytłaczanka, to już masówka, brak duszy i włożonego w wabik serca, znam świetnego klepacza z wieloletnim stażem i klepie on bez żadnych prasek, form... najpiękniejsze w tym jest to, że każda jedna sztuka pomimo tego samego kształtu, rozmiaru i wybitego wzoru... każda jest inna, unikatowa i niepowtarzalna.
Pewnie że na prasie da radę robić piękne blachy, ale czy to dalej wyrób handmade, czy produkt z "fabryki"?
Ten sam kształt, rozmiar, i wybity wzór, ale jednak inne???
No i jak się to ma do mitycznej "łowności" - skoro każda inna.
Czyżby każda była po godzinie, po 10 godzin czy jeszcze więcej testowana na łowisku i te co nie łowią to na złom????
Czy "łowność" to jednak tylko mit??
O duszy i sercu w blachach to jednak lepiej nie mówić hahahahaha
Bo tego wkładanego serca to na długo by nie wystarczyło....
Użytkownik eRKa edytował ten post 05 styczeń 2019 - 19:24
- starydrwal, rybson i Tiur lubią to
Napisano 05 styczeń 2019 - 19:27
Poczytaj jak kolega opisuje wedki SG
Ten sam model kijaszka.a praca inna

Użytkownik russian80 edytował ten post 05 styczeń 2019 - 19:28
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych