Kilka razy pytalem o rozne kwestie zwiazane z Certate LT 3000, pora podzielic sie zatem wrazeniami i cos wniesc do watku o tym kolowrotku.
Powodowany dobrymi opiniami i rachunkiem ekonomicznym postanowilem sprzedac Stelle 3000MHG i kupic Certate LT 3000.
Ta zwykla 3000, ze zwyklym przelozeniem.
Parametry tego kolowrotka - 5.2: 1 przelozenie, nawoj 77 cm, waga 225 g, srednica szpuli - milimetr wieksza od Stelli 2500/C3000, rozmiar kola przekladni (35 mm) ...
Wszystko to sprawilo, ze uznalem ten akurat model Certate za ciekawa alternatywe wobec Stelli 3000 MHG. Tak zwanej hybrydy.
Czyli Stelli zbudowanej wedlug schematu : body 4000 i rotor i szpula 2500/C3000.
Body Stelli 4000 zawiera m.in przekladnie o srednicy kola glownego 32 mm i przelozeniu 5,8:1, system posuwu szpuli i lozysko oporowe i pare innych czesci.
Certate 3000 zawiera przekladnie o srednicy kola glownego 35 mm i przelozeniu 5,2:1 i pozostale elementy mniej wiecej jak Stella. Aczkolwiek posuw jest inaczej rozwiazany niz w Stelli . Ale to wiemy od 2005 roku.
Exista LT o takich parametrach kupic jest trudno. Zamowic 3000 (bez literki C i ze zwyklym przelozeniem) mozna tylko w Japonii w SLP WORKS jako Exist Semi Order. Taki przynajmniej mam stan wiedzy na dzien wpisu, czyli 12 maja 2020.
Stad ekonomiczna alternatywa dla Stelli - Certate
Osobiscie ze Stella HGM / MHG mam bardzo dobre doswiadczenia. Zarowno w generacji 14 (FI), jak i w 18 (FJ). Przy najblizszej okazji lowow na duzej rzece nizinnej siegne do podobnych zastosowan po Certate. a
Na razie ogledziny na sucho.
Rzeczonej Stelli 3000 MHG juz nie posiadam, znalazla nabywce.
Niedawno kupione, nowe, Certate kreci sie ciut glosniej od Stelli, ktora posiadam (FJ C3000).
Posiada zblizony, bardzo maly luz na przekladni . Oba kolowrotki nie maja przelacznika blokady wstecznych obrotow.
Tutaj kilka zdjec LT 3000 , byc moze kogos zainteresuja.
Zastrzegam - wkrecilem korbke 50 mm, zamiast fabrycznej 60. Korbki od Daiwy i tak sluza mi przy stellach (dzieki IOS adapter), a sa lzejsze i maja fajniejsze knoby niz te od Shimano...przynajmniej dla mnie.
Mysle, ze zdjecia i porownanie parametrow pokazuja jak odmienne sa to maszyny. Jak podobne parametry w tabelkach moga przelozyc sie na inny kolowrotek. Szpule sa niemal identycznej srednicy. Gotowe kolowrotki waza niemal tyle samo.
A na zdjeciach (w rekach), jest zdecydowanie malo podobnie.
Ciezko, krecac w domu, roztrzygac o wyzszosci jednej czy drugiej konstrukcji.
Ponizsze zdjecie to Stella FJ C3000 i Certate 3000.
Wrazeniami z pola walki podziele sie jesienia .
Pozdrawiam
lt3000_1.jpg 54,83 KB
19 Ilość pobrań
lt3000_4.jpg 44,42 KB
18 Ilość pobrań
lt3000_2.jpg 69,68 KB
18 Ilość pobrań
lt3000_3.jpg 44,39 KB
18 Ilość pobrań
Użytkownik Guzu edytował ten post 12 maj 2020 - 16:46