Muszę napisać małe sprostowanie odnosnie moich wcześniejszych dywagacji na temat kompatybilności szpulek od tańszych modeli(caldia, tatula, ballistic) pasujących do certaty i exista lt. Otóż pułapka daiwy polega na tym że szpulki pasują i owszem ale tylko razem z pokrętłem hamulca od tychże modeli. Przy próbie zalozenia samej szpuli z pokrętłem certaty, naokoło pokrętła zostaje szpara.To samo bedzie dotyczyć zamienników typu alpha od slp. Wczoraj to odkryłem gdyż na placie są już dostepne szpulki typu-A i opis mowi tylko o kompatybilności z caldia, tatula i ballisticiem. Zacząłem kombinować z moja certate i ballisticiem i wyszło gdzie jest kuku. Wczesniej przekladalem szpule od tatuli i ballistica razem z pokrętłem do certaty i wszystko grało. Nie zwróciłem uwagi, nie przyszło mi do głowy że pokrętło certaty jest węższe i co za tym idzie wewnętrzny profil rantu szpuli. Reasumując, szpulki od niższych modeli lt do certaty i exista lt tak ale tylko razem z pokrętłem. Skądś to znamy, prawda😄? Nie mniej przepraszam jesli kogoś wprowadziłem w błąd. Jak to mówią "człowiek się uczy całe życie i nadal głupi umiera "😁.
Odnośnie caldi lt, to jest wyraźnie napisane kilka postów wyżej że tylko wersja
Jdm. Od wersji eu szpulka nie pasuje.
Bardzo wartościowe info.
Dziękuję