autocenzura
Użytkownik cristovo edytował ten post 06 marzec 2015 - 01:18
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 14 grudzień 2014 - 22:34
autocenzura
Użytkownik cristovo edytował ten post 06 marzec 2015 - 01:18
Napisano 14 grudzień 2014 - 23:10
ale....powyższe to jednak humor biedronkowy...
A co to znaczy?
Napisano 15 grudzień 2014 - 08:48
Napisano 15 grudzień 2014 - 09:32
Napisano 15 grudzień 2014 - 09:47
Dziwne. Dzisiaj dopiero 15 grudnia, a alkohol na Sylwestra kupuję szósty raz w tym miesiącu.
Napisano 15 grudzień 2014 - 10:52
Dziwne. Dzisiaj dopiero 15 grudnia, a alkohol na Sylwestra kupuję szósty raz w tym miesiącu.
Znajdzi sąsiada abstynęta o dawaj na przechowanie .
Ostatnio robię mniej nalewek ale były lata że trochę robiłem, np. 25-30 litrów z pigwowca. Faktem jest że część rozdawałem ale też przeprowadzałem degustację . Co zajrzałem do spiżarni po mąkę czy sól to jakoś tak ręka na inną półkę i pół szklaneczki albo i całą wlewałem do degustacji. I pewnie bym sprawdził smak wszystkich ale chciałem zachować co nieco a gdyby były w butelkach z nakrętkami to wiadomo jak by się skończyło. Po 1-2 z rodzaju i rocznika wlewałem do butelek po winie, korkowałem i lakowałem.
Na to żeby skrobać lak to trochę za leniwy jestem więc kilka roczników sobie czeka. Nie wszystkie roczniki i gatunki udało się ocalić i np. przy pigwowcu 8 letnim a rocznym jest b.duża różnica na korzyść tego starszego.
Ostatnio gdzieś wyczytałem że nalewka im dłużej stoi tym jest gorsza wie ktoś coś na ten temat? Bo chyba mając ok. 50-55% nie powinna się popsuć ale stracić % .
Napisano 15 grudzień 2014 - 12:02
Jestem teoretykiem, a nie praktykiem i powiem Ci tak: z czasem niektóre nalewki upodabniają się do siebie. Moje stare winogronówki, wiśniówki, morelówki po 8-10 latach zaczynają przypominać dobre porto. Tracą część aromatów owocowych (typowych dla siebie), brązowieją, wytrawnieją, ale generalnie nadal są alkoholem o wysokiej jakości. Wiśniówka nie traci co prawda aromatu pestek, ale smak zmienia istotnie. Ze względu na zawartość owocowego mętu cały czas "pracują". Mi to nie przeszkadza
Napisano 15 grudzień 2014 - 12:02
Bo chyba mając ok. 50-55% nie powinna się popsuć ale stracić % .
Czyli się popsuć
Napisano 15 grudzień 2014 - 12:15
Jestem teoretykiem, a nie praktykiem i powiem Ci tak: z czasem niektóre nalewki upodabniają się do siebie. Moje stare winogronówki, wiśniówki, morelówki po 8-10 latach zaczynają przypominać dobre porto. Tracą część aromatów owocowych (typowych dla siebie), brązowieją, wytrawnieją, ale generalnie nadal są alkoholem o wysokiej jakości. Wiśniówka nie traci co prawda aromatu pestek, ale smak zmienia istotnie. Ze względu na zawartość owocowego mętu cały czas "pracują". Mi to nie przeszkadza
8 letnia pigwówka jest dużo bardziej brązowa od 2-4 letnich koleżanek i pierwsza myśl że bardzo podobna do porto.
Miesiąc czy dwa wcześniej miałem okazję pić właśnie ponad 30 letnie porto więc materiał porównawczy był.
Napisano 15 grudzień 2014 - 12:20
Otóż to
Napisano 15 grudzień 2014 - 12:25
Jest postęp.
Ze 30 a może więcej lat jechałem pociągiem do Suwałk i powiedziałem swojej babci że pociąg jedzie 12h.
Kobieta się zdziwiła bo jak ona jeździła do Suwałk za sanacji to jechała z przesiadką w Grodnie niecałe 8 a w 10 to jeszcze dorożką do Starego Folwarku dojeżdżali a tu samym pociagiem 12 .
Napisano 15 grudzień 2014 - 13:58
Napisano 15 grudzień 2014 - 15:17
Użytkownik seiken edytował ten post 15 grudzień 2014 - 15:22
Napisano 15 grudzień 2014 - 17:00
jak maszeruje Kaczor pokazują emerytów, jak jest marsz niepodległości pokazują samych kiboli, jak się chce zobaczyć kto przychodzi to trzeba przyjść i zobaczyć na własne oczy
Napisano 15 grudzień 2014 - 17:31
Napisano 15 grudzień 2014 - 17:35
Napisano 15 grudzień 2014 - 20:45
Napisano 15 grudzień 2014 - 20:48
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych