Łowiska pstrągowe "no-kill" nie są już w Polsce rzadkością. Ale większość z nich jest dostępnych wyłącznie dla muszkarzy. Po kilkuletnich pozytywnych doświadczeniach z muchowymi odcinkami "bez zabierania", koledzy z koła Wadowice zgłosili w ubiegłym roku projekt rozszerzenia odcinka, z którego ryby nie są zabierane, o odcinek Skawy poniżej Wadowic (do mostu w Witanowicach). Wniosek ten napotkał spory opór i został zaakceptowany nieznaczną większością głosów.
A więc jest ten nowy odcinek wody, przeznaczony do wędkowania metodą no-kill, co dla wcale licznej rzeszy wędkarzy jest solą w oku. Jednak równie liczna, a mam nadzieję że liczniejsza grupa wędkarzy jest bardzo zadowolona z możliwości łowienia w rzece, gdzie obok pięknych widoków jest jeszcze ten super dodatek - ryby Aby rozpropagować wśród możliwie szerokiej rzeszy wędkarzy tą wodę, koło z Wadowic zaproponowało rozegranie zawodów spinningowych. Zebrane zostało spore grono sponsorów, plus godny odpis ze startowego na "fanty" - zapowiadają się zawody "na bogato" Wszystkich, którzy zechcą wziąć w tych zawodach udział serdecznie zapraszam.
Rzeka jest zarybiona obficie pstrągiem potokowym, dodatkowo pływają tam spore stada tęczaków i pstrągów źródlanych. Skąd się tam wzięły, no cóż, oficjalnie - nic nie wiem Poza w/w jest tam kleń, brzana, okoń (często 30+), szczupak, czasem na wędce zamelduje się świnka lub jaź, a podobno nawet i sandacz. Spinningista ma spore możliwości do wykazania się swoim kunsztem. Liczę na świetną atmosferę, którą gościnni koledzy z Wadowic zapewniają "w pakiecie", oraz na dobrą pogodę, by można było podziwiać przecudnej urody okolice.
Bliższe szczegóły można znaleźć na Facebook'u :
https://www.facebook...96032977357932/
Kolegom, którzy nie posiadają dostępu do twarzoksiążki regulamin zawodów mogę przesłać na priv.
Po zakończeniu zawodów zamieszczę fotorelację
53238321_329762517653871_6699787491542564864_n.jpg 92,27 KB 57 Ilość pobrań