Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#2841 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 20 lipiec 2014 - 15:40

Interesująca teoria. Nawet bardzo.

I co z tym zrobiłeś? Zadzwoniłeś na PSR albo Policję?

#2842 OFFLINE   zuraw16

zuraw16

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 474 postów
  • LokalizacjaKopenhaga

Napisano 20 lipiec 2014 - 20:55

Wolę nie pisać na forum,ale żadna z tych opcji.

#2843 OFFLINE   zuraw16

zuraw16

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 474 postów
  • LokalizacjaKopenhaga

Napisano 20 lipiec 2014 - 20:56

Wróćmy do tematu wędkowania,jakieś wędkarskie wyniki w weekend?

#2844 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo
  • Imię:Marcin

Napisano 22 lipiec 2014 - 08:51

Wczoraj szybki wypad wieczorny w celach testowych (nowe echo, i chrzest wędki ojca). Echo super, wędka nie ochrzczona rybą. Ja po zachodzi zaliczyłem kilka zawiniętych ogonków ale brania tak delikatne że zorientowałem się dopiero jak zobaczyłem przynętę.

Dodatkowo pytanie natury formalno-prawnej.

Niestety zdarzyło się że wariaty ze szkół wakeborardowych swoimi motorówkami płynąc poza szlakiem na pełnym gazie przepłynęli dosłownie 20m od mojej zacumowanej łódki - kilkukrotnie różne motorówki. Na szczęście obyło się bez fikołka ale tylko dzięki szybkiej kontrze moim silnikiem. (liczyłem że w godzinach wieczornych już to @#$!@ nie będzie pływało).

Po moim wymownym geście z ich strony machnięcie ręką które miało wystarczyć za przeprosiny ale co z tego jak się już dokonało i o mały włos nie postawili mnie kołami do góry.

Pytanie brzmi co można w takiej sytuacji zrobić? Telefon na komisariat w Nieporęcie coś może? Jest już po fakcie i w zasadzie nie jestem w stanie w żaden sposób tej sytuacji udowodnić ?(chyba że nagrałbym filmik w telefonie ryzykując co nieco). Ja wszystko rozumiem że ludzie chcą się wyszumieć krew buzuje w żyłach środowisko wakebordu jest szalone itp. ale niech sobie to robią w ramach obowiązujących przepisów wodnych. Tych szkół jest nad ZZ kilka (lokalnie się reklamują) więc wiadomo kto czym pływa.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Użytkownik Bandit edytował ten post 22 lipiec 2014 - 08:51

#2845 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 22 lipiec 2014 - 08:55

kup sobie okulary z kamerą i filmuj a jak widzisz że przesadzają to tel na psy i zrobią porządek a jak będziesz miał nagranie to mają pozamiatane.

sypną kilka stówek za mandaty to może im się odechce

#2846 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 22 lipiec 2014 - 09:44

kup sobie okulary z kamerą i filmuj ...

noo i jeszcze zamontuje fotoradar na burcie ;) 

a na poważnie to jadę na ryby a nie rozglądać się i czekać kiedy ktoś zechce tylko na mnie zapolować. 

Obawiam się że towarzystwo czuje się bezkarne bo albo nikt do tej pory nie próbował z tym nic zrobić zwyczajnie odpuszczając albo najzwyczajniej w świecie nie ma skutecznych środków prawnych lub innych środków na ukrócenie tego procederu.

Ale może ktoś kiedyś coś i może podpowiedzieć. Temat tego wariactwa jest powszechnie znany i wielokrotnie poruszany w tym wątku ale nikt nigdy nie napisał czy coś z tym można zrobić. A że rybki średnio chcą ostatnio współpracować to taki mały OT do czasu powrotu brań.

#2847 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 22 lipiec 2014 - 10:13

To przecież Ci napisałem co masz zrobić ale skoro wolisz fotoradar to Twoja sprawa.

Dzwoń na policję oni na prawdę reagują na to ale nic nie będą mogli zrobić bez dowodów bądź jeśli sami nie zobaczą(a nie zobaczą bo jak policja jest w pobliżu to oni ledwo w ślizgu płyną).

A kamerka w okularach to fajna sprawa. nie wiem czy widziałeś filmiki jak gość na YT łowi sandacze i każde branie widać na filmiku.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie zmienić łódź na bezpieczną.

#2848 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 22 lipiec 2014 - 10:27

Paweł,

zawsze można inwestować w sprzęt typu okularki ale ja wole inwestować w sprzęt wędkarski. Aby jakość nagrania była cokolwiek warta trzeba wyłożyć pewnie kilka stówek.

Co do wielkości łodzi fakt moja skorupa do największych nie należy ale to jest sprawa drugorzędna bo za czasów kiedy wypożyczałem łódkę w 13-stce takie sytuacje też miały miejsce a tam są łodzie większe od mojej które na krótkiej 0,5 metrowej fali wygenerowanej przez motorówkę też niemalże kładły się na boki i wcale w nich nie czułem się bezpieczniej a śmiem twierdzić że moja jest zwrotniejsza i jestem w stanie szybciej postawić konre :) (Twojej romany nie biorę pod uwagę bo jedynie mógłbyś się oblać kawą po takiej falce ;) )

Oczywiście kluczowy jest dowód i tu jak mówisz nagranie jest chyba najlepszym rozwiązaniem co następnym razem zamierzam wykonać i nie odpuszczę bo już z daleka widać że łajba ładuje centralnie na Ciebie i ani myśli zboczyć z kursu więc jest czas na odpalenie kamerki w telefonie.

Najgorsze co można zrobić to zostawić temat samemu sobie i co jakiś czas wyżalać się na forum ale to doprowadzi nas donikąd. A ja odpuścić nie zamierzam bo wszyscy korzystamy z tego akwenu na takich samych prawach. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

• buszmen lubi to

#2849 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 22 lipiec 2014 - 10:36

łódki z 13 to nieporozumienie zresztą nortony z 4ki też są porażką.

w zeszłym roku z moim wspólnikiem od pływadła pływaliśmy na Wigry355 i nawet przez myśl nam nie przeszło aby na rybach stresować się przepływającym obok Baylinerem(no chyba, że akurat odlewałem się stojąc na burcie :P  lub miał kurs na nasze plecionki) z tym, że tej łódki nie przewieziesz na dachu(120kg)

#2850 OFFLINE   buszmen

buszmen

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 341 postów

Napisano 22 lipiec 2014 - 10:38

No no takie okularki to fajna sprawa  Paweł  daj na PW link do tego filmiku

sorrka za OT.  ale  fakty tez są takie   ze i niektórzy wędkarze na lodkach nie widza tych łowiących stacjonarnie i tez nie miesza się w wyznaczonym torze wodnym tylko cisną pomiędzy boja a brzegiem ściągając wszystkie zestawy tym łowiącym z brzegu .

#2851 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 22 lipiec 2014 - 10:45

uwierz mi, że czasami jesteście na brzegu tak schowani, że nic nie widać jak płynie się wzdłuż brzegu.

a swoją drogą to ostatnio gość chyba miał zestaw surfcastingowy bo przepływałem ok 100m od główki WTW i woblerem zdjąłem mu gruntówkę :blink:

#2852 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 22 lipiec 2014 - 10:47

link o który prosiłeś

gość ma dużo filmików

#2853 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 22 lipiec 2014 - 10:51

a tak odnośnie Fotoradaru to kolega tu z forum nabył ostatnio za kilka stówek "fotoradar" i zainstalował sobie na relingu, małe, niewidoczne a dowody zbrodni są( niestety mnie też nagrał ;) )

#2854 OFFLINE   PiECIA

PiECIA

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 505 postów
  • LokalizacjaStasi Las
  • Imię:Piotrek

Napisano 22 lipiec 2014 - 17:32

a tak odnośnie Fotoradaru to kolega tu z forum nabył ostatnio za kilka stówek "fotoradar" i zainstalował sobie na relingu, małe, niewidoczne a dowody zbrodni są( niestety mnie też nagrał ;) )

https://www.dropbox..../Pawełek;-).mp4  ;-)

#2855 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 22 lipiec 2014 - 21:47

Piotrek tylko ja to widzę z "pikselozą" czy taka kiepska jakość?

#2856 OFFLINE   PiECIA

PiECIA

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 505 postów
  • LokalizacjaStasi Las

Napisano 22 lipiec 2014 - 21:59

W oryginale nie ma pikselozy;-) Może zakończymy ten offtop?:]

#2857 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 23 lipiec 2014 - 08:37

@pawelek83 wszystko to kwestia wagi lodki i wysokosci burty. Kazdy plywa tym co ma a tych piratow trzeba scigac swoją drogą.
@Piecia, Instalacja na relingu to super pomysl.

BTW ktos cos w ostatnich polowil?

#2858 OFFLINE   kmr1

kmr1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 448 postów
  • LokalizacjaBug i okolice
  • Imię:Krzysztof

Napisano 29 lipiec 2014 - 17:09

@paawelek83, jak nie chcesz fikołków na skorupie robić przy 0,5 metrowej fali to zmień pływadło na ponton, albo łódeczkę z podwójnym kilem (taki mały katamaran), inna bajka.... Bezpieczniejszy będziesz przy fali bocznej a i w ślizgu możesz popływać o ile silnik pozwoli :). Nawet jak Ci wariat dużą łodzią koło burty śmignie to na dwóch balonach nie czuć tego jak w łódce, choćby nawet duża była.

#2859 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów

Napisano 29 lipiec 2014 - 20:26

@paawelek83, jak nie chcesz fikołków na skorupie robić przy 0,5 metrowej fali to zmień pływadło na ponton, albo łódeczkę z podwójnym kilem (taki mały katamaran), inna bajka.... Bezpieczniejszy będziesz przy fali bocznej a i w ślizgu możesz popływać o ile silnik pozwoli :). Nawet jak Ci wariat dużą łodzią koło burty śmignie to na dwóch balonach nie czuć tego jak w łódce, choćby nawet duża była.

Źle mnie zrozumiałeś bo to nie ja mam problem z falami

#2860 OFFLINE   PiECIA

PiECIA

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 505 postów
  • LokalizacjaStasi Las

Napisano 29 lipiec 2014 - 20:39

Pawełku, połowiliście? U nas co chwilę mętnooki lądował na pokładzie;) Choć okoliczności miejscówki z tyłka jak widziałeś, to przynajmniej gwarantowała ślubnej kontakt z rybą;) 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych