Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#921 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 lipiec 2009 - 08:53

Z tego, co widac to dobrze bedzie, jak rybostan z Zalewu przetrzyma to, co idzie Bugiem.

Gumo

#922 OFFLINE   HUNTER

HUNTER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 lipiec 2009 - 09:11

z tego co na razie widać to zanosi się na wędkarską eko - tragedię

#923 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów
  • LokalizacjaWies w miescie

Napisano 10 lipiec 2009 - 10:01

A ja mam taka refleksje.

Gdzie sa pochowaly te wszystkie sprzedajne prostytutki ekolodzy? Gdzie oni sa???

Malo medialny jest temat ekokatastrofy na najwiekszej dzikiej rzece w Polsce i nie da sie przytulic na tym forsy wiec nie chce im sie ruszyc dupy.

A jaki byl raban w sprawie Rospudy ktora w porownaniu z tragedia na Bugu czy zaraz na Zegrzu to byla kaszka z mleczkiem dla pozytecznych idiotow?

Oprocz lokalnych mediow, krotkiej wzmianki we Wiadomosciach tez kompletna cisza w mediach mainstreamowych.

Sprawa Bugu pokazuje ze ten kraj nie jest przygotowany na zaden rodzaj kryzysu. Przeciez jest Straz Rybacka, Obrona Cywilna Wojsko, Policja, rzad i wiele, wiele innych instytucji i nie ma jakiejkolwiek koordynacji dzialan.

#924 OFFLINE   Dreyk1984

Dreyk1984

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 141 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 10 lipiec 2009 - 12:06

A

Sprawa Bugu pokazuje ze ten kraj nie jest przygotowany na zaden rodzaj kryzysu. Przeciez jest Straz Rybacka, Obrona Cywilna Wojsko, Policja, rzad i wiele, wiele innych instytucji i nie ma jakiejkolwiek koordynacji dzialan.

Wiesz dlaczego tak sie dzieje??!! zaangazowanie i interwencja tych wszystkich słóżb w dzialania pochłoneła by ogromne pieniądze z samorzadów i budrzetu Panstwa, co jest niewspółmierne z kosztami śniecia kilkudziesieciu ton ryb. Niestety taka mamy już polityke i dla nich liczy sie jedynie kalkulacja.

#925 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 lipiec 2009 - 12:14

Przeciez jest Straz Rybacka, Obrona Cywilna Wojsko, Policja, rzad i wiele, wiele innych instytucji i nie ma jakiejkolwiek koordynacji dzialan.

Ja słyszałem że jest sztab kryzysowy i że odpowiednie służby już pracują na Zalewie i na Bugu usuwając ryby. Byłem dziś w Fishing Center u Irka Matuszewskiego i wiem że Irek w weekend wybiera się żeby pomóc w wyławianiu śniętej ryby - żeby nie rozkładała się w wodzie i nie pogarszała sytuacji (jak na złość idą upały). Podobno na ujściu Bugu już są albo mają być wystawiane kontenery do których będzie można wrzucać worki z rybami.

Podobno to co na powierzchni to tylko czubek góry lodowej. Najwiecej padliny idzie dołem - pełne sieci truchła wyławiają. Na zaporze spodziewają sie ~80 ton martwych ryb.

Myślę że dla wędkarzy z Mazowsza i z Podlasia jest to prawdziwa tragedia :((( Jeżeli do Bugu doszłaby jeszcze Narew + idące upały, to strach pomyśleć, co może być :(

#926 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów

Napisano 10 lipiec 2009 - 13:53

Sztab kryzysowy pracuje oczywiscie. Od wczoraj.

Woda zaczela smierdziec w doplywach Bugu jeszcze w czerwcu. Od zeszlego tygodnia ryby masowo zdychaja w rzece.

Ale podejscie bylo takie ze syf splynie, to nie moj problem,a woda wreszcie kiedys sie oczysci. Dopiero teraz jakis urzedas podrapal sie w spocona glowe i stwierdzil zaraz, zaraz ale ze stojacego zbiornika woda nie splynie....

I powolali sztab kryzysowy rychlo w czas

A mozna bylo

Wymienic sie odpowiednio wczesnie informacja o sytuacji, Podniesc wczesniej jazy w doplywach (na Krznie chyba nawet tego nie zrobiono)
Spuscic czesciowo natleniona wode ze zbiornikow rentencyjych do Krzny czy do Wieprza
Ruszyc SR, OC, wojsko do wybierania padlych ryb, natleniania wody, itd
Pilnowac ujsc czystych doplywow

A tak to ruszyli do akcji po szkodzie.

Wiadomo ze wszystko kosztuje ale urzedasom najlatwiej jest nic nie robic i dlubac w nosie az smrodek popsuje blogi nastroj...

Ziomal mi dzisiaj opowiadal ze w Terespolu sciagneli z brzegu suma 103kilogramy. Ryb do ust nie biore w najblizszym czasie...

#927 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 lipiec 2009 - 14:19

W wątku o Narwi @barwena pisze że na górnej narwi pierwsze śnięte ryby... jeśli na Narwi powtórzyłaby się sytuacja taka jak na Bugu, to strach się bać co będzie na Zalewie :huh:

dodam że podobno w zeszłym tygodniu rybakom na Zegrzu siaty pękały od leszczy które schodziły z Bugu - jak widać są ludzie, którzy na tej tragedii zrobią dobry interes <_< choć być może będzie to ostatni taki intere na dłuższy czas...

#928 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNadbużańskie tereny.
  • Imię:Marcin

Napisano 10 lipiec 2009 - 14:28

A może i boleń uciekał wraz z leszczami w dól rzeki przed ta przyduchą :unsure: ,tak sobie często myślę o boleniu,bo ja naprawdę nie zauważyłem ani jednego śniętego bolenia,to taka mądra... ryba nie ujmując nic innym rybom.

http://www.wios.warszawa.pl/portal/pl/9/242/Sniecie_ryb_wste pne_wyniki_badan_probek_wody_z_Zalewu_Zegrzynskiego_Bugu_i_R zadz.html

#929 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 10 lipiec 2009 - 14:35

A ja słyszałem że boleń jest delikatniejszy niż brzana i że mógł popłynąć dnem ale to tylko spekulacje...

#930 OFFLINE   Kubson

Kubson

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 475 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 lipiec 2009 - 14:37

A może i boleń uciekał wraz z leszczami w dól rzeki przed ta przyduchą :unsure: ,tak sobie często myślę o boleniu,bo ja naprawdę nie zauważyłem ani jednego śniętego bolenia,to taka mądra... ryba nie ujmując nic innym rybom.

Niestety :(
Popatrz na te zdjęcia... http://wiadomosci.on...,1,zdjecie.html]

Pozdrawiam
Kuba

#931 OFFLINE   andrew

andrew

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 673 postów

Napisano 10 lipiec 2009 - 14:38

Brzana jest delikatnjsza bo nie wystepuje w zbiornikach stojacych ale to marna pociecha dla bolenia.
Jesli plyna szczupaki ktore nie potrzebuja duzo tlenu to watpie zeby bolenie daly lepiej rade

#932 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 10 lipiec 2009 - 14:41

Ja zuważyłem np. zdechłego lina. To oznacza, że (przynajmniej w niektórych miejscach) nie miały szansy przeżyć żadne rzeczne ryby...

#933 OFFLINE   Włóczykij

Włóczykij

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1252 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 lipiec 2009 - 14:41

Na niektórych zdjęciach widać nawet liny...

#934 OFFLINE   barwena1977

barwena1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 822 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 10 lipiec 2009 - 15:17

Ryby będą szukały tlenu w górze zalewu i w Narwi i skumulują się na tym odcinku.Już pewnie tak jest.Wtedy panowie rybacy znowu zaszaleją i niedobitki z Bugu oraz z dołu zalewu zostaną ostateczne skasowane.Moim skromnym zdaniem już teraz władze powinny wydać zakaz połowu ryb w zalewie i szczególnie pilnować jego górnego odcinka.Zakaz powinien obowiązywać dłuższy czas aż woda w bugu się oczyści i część z niedobitków wróci tam.Także zakaz wędkowania, oczywiście dla dobra naszych wód.Tylko nie sądze aby władze PZW podjęły takie kroki....kasa!PZDR

#935 OFFLINE   Robcyk

Robcyk

Nowy

• Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 10 lipiec 2009 - 16:39

Straszne-widzieć takie nieszczęście :cry:I dziś w Teleexpresie mówili że niektórzy wyławiają i sprzedają śnięte ryby. Szlag mnie trafia gdy słyszę takie rzeczy.Co za kretyni. :angry: :(

#936 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5862 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 10 lipiec 2009 - 17:07

Straszne to co się stało na tej rzece. Co prawda rzadko na niej łowiłem, ale niesamowicie przykro patrzeć na tak piękne, martwe ryby. Najgorsze że wycieło wszystkie roczniki. Wyczytałem że brzany rosną bardzo powoli, 1kg osiąga w 10roku życia,1.5-2kg w 15-stym, więc o brzanach z Bugu chyba można zapomnieć. Jesienią planowałem pojechać tam na bolki i sandacze, ale chyba to bez sensu. W życiu nie przypuszczałem że coś takiego stanie się na rzece. Ciekawe jak będzie z bolkiem bo pojedyncze ryby o niczym nie świadczą? To ryba która nie przywiązuje się do stanowisk, więc może w porę uciekły?

#937 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 lipiec 2009 - 14:09

Na Zalewie sytuacja nie wyglada dobrze :( o ile rano były powody do optymizmu, o tyle juz po poludniu widac ze jest zle. Ryby lapia powietrze przy powierzchni, babka wyłazi na brzeg, woda jest ciemna i cuchnie gnojowica, unosi sie tez na niej dziwny połyskliwy nalot... Policja wprowadzila zakaz wypozyczania lodzi w przystaniach. Ryba z Bugu po zalewie nie pływa, bo strazacy przegrodzili Bug - podobno w ciagu wczorajszego dnia w sieci na Bugu wplynelo 15 ton. Jednak biorac pod uwage jak w ciagu kliku godzin na niekorzysc zmienila sie sytuacja na Zalewie, pomimo niezbyt wysokiej temperatury i sfalowania wody, chyba trzeba przygotowac sie na najgorsze :( :( :( Bugiem ciągle tłoczy do Zalewu czarną śmierć i patrząc że tak wygląda sytuacja wysoko na rzece, bedzie to robil przez kilka nastepnych dni - Zalew tego nie wytrzyma

#938 OFFLINE   biosteron

biosteron

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1945 postów
  • LokalizacjaNadbużańskie tereny.

Napisano 11 lipiec 2009 - 14:52

Podobne objawy były na Bugu,woda coraz bardziej brunatna i pełno babek wyłażących praktycznie na brzeg,już ta gnojowica doszła :(.Śmierdząca won ,że aż zgaga piecze,niektórzy to nawet dostali diarrhoea.

#939 OFFLINE   MaleX

MaleX

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 490 postów
  • LokalizacjaTeren prywatny

Napisano 11 lipiec 2009 - 15:04

Sądzę, że jest szansa, że spora część ryb z zalewu wpłynie do czystej Narwi, podobnie jest na Bugu, ryby wpływają do czystych dopływów, nawet potężne sumy.
Natomiast martwi mnie Narew poniżej zalewu, jeśli spłynie tam syf, może być nieciekawie...

#940 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18685 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 lipiec 2009 - 15:06

Raczej nie ma na to szans - patrzac na badania wody cytowane powyzej z Jadwisina czyli prawego narwiańskiego brzegu Zalewu. Ryba z dołu, spod zapory nie uratuje sie raczej :(
  • Kazan32a lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

3 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

matiazay, womar, kotwica88