ZEGRZE
#921 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 08:53
Gumo
#922 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 09:11
#923 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 10:01
Gdzie sa pochowaly te wszystkie sprzedajne prostytutki ekolodzy? Gdzie oni sa???
Malo medialny jest temat ekokatastrofy na najwiekszej dzikiej rzece w Polsce i nie da sie przytulic na tym forsy wiec nie chce im sie ruszyc dupy.
A jaki byl raban w sprawie Rospudy ktora w porownaniu z tragedia na Bugu czy zaraz na Zegrzu to byla kaszka z mleczkiem dla pozytecznych idiotow?
Oprocz lokalnych mediow, krotkiej wzmianki we Wiadomosciach tez kompletna cisza w mediach mainstreamowych.
Sprawa Bugu pokazuje ze ten kraj nie jest przygotowany na zaden rodzaj kryzysu. Przeciez jest Straz Rybacka, Obrona Cywilna Wojsko, Policja, rzad i wiele, wiele innych instytucji i nie ma jakiejkolwiek koordynacji dzialan.
#924 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 12:06
A
Sprawa Bugu pokazuje ze ten kraj nie jest przygotowany na zaden rodzaj kryzysu. Przeciez jest Straz Rybacka, Obrona Cywilna Wojsko, Policja, rzad i wiele, wiele innych instytucji i nie ma jakiejkolwiek koordynacji dzialan.
Wiesz dlaczego tak sie dzieje??!! zaangazowanie i interwencja tych wszystkich słóżb w dzialania pochłoneła by ogromne pieniądze z samorzadów i budrzetu Panstwa, co jest niewspółmierne z kosztami śniecia kilkudziesieciu ton ryb. Niestety taka mamy już polityke i dla nich liczy sie jedynie kalkulacja.
#925 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 12:14
Przeciez jest Straz Rybacka, Obrona Cywilna Wojsko, Policja, rzad i wiele, wiele innych instytucji i nie ma jakiejkolwiek koordynacji dzialan.
Ja słyszałem że jest sztab kryzysowy i że odpowiednie służby już pracują na Zalewie i na Bugu usuwając ryby. Byłem dziś w Fishing Center u Irka Matuszewskiego i wiem że Irek w weekend wybiera się żeby pomóc w wyławianiu śniętej ryby - żeby nie rozkładała się w wodzie i nie pogarszała sytuacji (jak na złość idą upały). Podobno na ujściu Bugu już są albo mają być wystawiane kontenery do których będzie można wrzucać worki z rybami.
Podobno to co na powierzchni to tylko czubek góry lodowej. Najwiecej padliny idzie dołem - pełne sieci truchła wyławiają. Na zaporze spodziewają sie ~80 ton martwych ryb.
Myślę że dla wędkarzy z Mazowsza i z Podlasia jest to prawdziwa tragedia (( Jeżeli do Bugu doszłaby jeszcze Narew + idące upały, to strach pomyśleć, co może być
#926 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 13:53
Woda zaczela smierdziec w doplywach Bugu jeszcze w czerwcu. Od zeszlego tygodnia ryby masowo zdychaja w rzece.
Ale podejscie bylo takie ze syf splynie, to nie moj problem,a woda wreszcie kiedys sie oczysci. Dopiero teraz jakis urzedas podrapal sie w spocona glowe i stwierdzil zaraz, zaraz ale ze stojacego zbiornika woda nie splynie....
I powolali sztab kryzysowy rychlo w czas
A mozna bylo
Wymienic sie odpowiednio wczesnie informacja o sytuacji, Podniesc wczesniej jazy w doplywach (na Krznie chyba nawet tego nie zrobiono)
Spuscic czesciowo natleniona wode ze zbiornikow rentencyjych do Krzny czy do Wieprza
Ruszyc SR, OC, wojsko do wybierania padlych ryb, natleniania wody, itd
Pilnowac ujsc czystych doplywow
A tak to ruszyli do akcji po szkodzie.
Wiadomo ze wszystko kosztuje ale urzedasom najlatwiej jest nic nie robic i dlubac w nosie az smrodek popsuje blogi nastroj...
Ziomal mi dzisiaj opowiadal ze w Terespolu sciagneli z brzegu suma 103kilogramy. Ryb do ust nie biore w najblizszym czasie...
#927 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 14:19
dodam że podobno w zeszłym tygodniu rybakom na Zegrzu siaty pękały od leszczy które schodziły z Bugu - jak widać są ludzie, którzy na tej tragedii zrobią dobry interes choć być może będzie to ostatni taki intere na dłuższy czas...
#928 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 14:28
http://www.wios.warszawa.pl/portal/pl/9/242/Sniecie_ryb_wste pne_wyniki_badan_probek_wody_z_Zalewu_Zegrzynskiego_Bugu_i_R zadz.html
#929 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 14:35
#930 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 14:37
A może i boleń uciekał wraz z leszczami w dól rzeki przed ta przyduchą ,tak sobie często myślę o boleniu,bo ja naprawdę nie zauważyłem ani jednego śniętego bolenia,to taka mądra... ryba nie ujmując nic innym rybom.
Niestety
Popatrz na te zdjęcia... http://wiadomosci.on...,1,zdjecie.html]
Pozdrawiam
Kuba
#931 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 14:38
Jesli plyna szczupaki ktore nie potrzebuja duzo tlenu to watpie zeby bolenie daly lepiej rade
#932 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 14:41
#933 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 14:41
#934 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 15:17
#935 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 16:39
#936 OFFLINE
Napisano 10 lipiec 2009 - 17:07
#937 OFFLINE
Napisano 11 lipiec 2009 - 14:09
#938 OFFLINE
Napisano 11 lipiec 2009 - 14:52
#939 OFFLINE
Napisano 11 lipiec 2009 - 15:04
Natomiast martwi mnie Narew poniżej zalewu, jeśli spłynie tam syf, może być nieciekawie...
#940 OFFLINE
Napisano 11 lipiec 2009 - 15:06
- Kazan32a lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
3 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
-
matiazay, womar, kotwica88