Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#1501 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 11 październik 2011 - 20:06

Ludzie, o co Wam chodzi? PZW wpuściło wiosną kilka ton pistoletów i wąsaczy i co? Kto wie, co się działo wiosną na dołach w Serocku, wie, o czym mówię. Z ZZ zrobiło się Eldorado, bo zawodnicy połowili? Nie kwestionuję ich talentów (choć sens sportu wędkarskiego - i owszem) - mówię tylko jak jest. Parę razy do roku można połowić, o ile złowienie kilku wymiarowych ryb można tak nazwać. A to, że od czasu do czasu komuś się trafi ryba, do której nikomu do tej pory nie udało się dobrać – to tylko potwierdza regułę. Trudno, żeby woda, która ma ponad 3000ha była pusta jak studnia.

#1502 OFFLINE   maicke82

maicke82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1022 postów
  • Lokalizacjapałownia na Szuminie

Napisano 11 październik 2011 - 21:15

Pisząc że ktos łowi szczury na okoniówki to chyba nie najlepiej o Tobie akurat świadczy bo to były zawody w dodatku najważniejsze w roku a naprawde zawodnicy pokazali klasę na tym akwenie na który większość narzeka.Spojrz na pierwsze 5 miejsc, widzisz tam kogoś z mazowieckiego.Chodziło mi oto że przyjeżdzają ludzie z drugiego konca Polski i pokazują miejscowym jak sie dłubie szczury i zdobywa tytuł Mistrza Polski.A stając na łodce z takim Czajkowskim on przerzuca 15 z czego 5 do miary a Ty dlubiesz trzy krótkie.A prywatne łowienie to zupełnie inna bajka.

#1503 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 12 październik 2011 - 00:34

Tak się składa, że wpłynąłem w sektor, bo nie wiedziałem, że jest zamknięty i widziałem, że łowili relatywnie lekko. Na zwodach okręgowych i GP na ZZ (które nie są zamknięte) tak to mniej więcej wygląda, często łowią także na paprochy, bo w wielu przypadkach szczupłe nie współpracują, a okoń jako tako. Choć bodajże w 2008 czy 2009 na MP na ZZ także królował szczupak.

Swojego stosunku do „sportu” wędkarskiego nie ukrywam, jakoś zniosę to, że źle to o mnie świadczy. Chętnie za to dzielę się wiedzą i nie kiszę doświadczenia tylko dla siebie. Może to mnie zrehabilituje

Piszę, że dłubali drobne ryby, bo w obecnym okresie na 4 złowione 3 są okołowymiarowe, a ryby 60+, 70+ zdarzają się bardzo rzadko – nie widzę powodu, żeby tym razem było inaczej. Nie mam ambicji, żeby z kimkolwiek stawać w szranki. Tak jak piszesz, prywatne łowienie to inna bajka - dla mnie jedyna.

#1504 OFFLINE   kwasik

kwasik

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 746 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 12 październik 2011 - 08:12

Na wedkarstwotv po filmie o odwiecznej wojnie rybaków i wędkarzy, filmie o rybakach na Zegrzu, toczy się dyskusja w zwykłym tonie.
Jestem po przeczytaniu opracowania stanowiącego podstawę podpisania umowy o działaniu Lokalnej Grupy Rybackiej dla Zalewu Zegrzyńskiego. Plany, plany, plany..., rozwoju rybactwa. I nie widać tam wędkarskiej ręki, mimo udziału Okręgu Mazowieckiego PZW w tem przedsięwzięciu.

#1505 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 12 październik 2011 - 08:49

Z ciekawości spojrzałem na wyniki seniorów: 169 szczupaków w trzech sektorach na 129 chłopa przez trzy dni. To daje średnio niecałe pół szczupaka dziennie na osobę. Ogółem 5 ryb powyżej 70cm, 2 czy 3 powyżej 80cm. Złowiono też ponad 1500 okoni (4 dziennie na osobę). Najlepsi łowili po kilka szczupaków dziennie, przeciętnie ryby 50-65cm, przy czym sztuk 60+ nie było za wiele. Najsłabsi w niektórych turach zerowali. To tylko potwierdza moje przypuszczenia, podane na pałę.

A to, że reszta świata dokopała Mazowszu, to fakt - jednak nie wzbudza to umnie żadnych emocji, nie identyfikuje sie z żadną z grup.

#1506 OFFLINE   adasio

adasio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 575 postów
  • LokalizacjaWarszawa Jelonki
  • Imię:Adam

Napisano 12 październik 2011 - 09:07

Nie wiem czy pamiętacie ale sporo osób zastanawiało się nad sensem zarybiania szczupakiem wczesną wiosną, zamiast późną jesienią, żeby rybki zdążyły odbyć tarło. Teraz już wszystko jasne...trzeba było zawodowcom dać coś złowić, żeby nie wyszło że na MP zawodnicy łowili same okonie, bo szczupak nie chciał współpracować.

#1507 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Legionowo

Napisano 14 październik 2011 - 08:56

Wracając do bardziej przyziemnych tematów...dziś taka fajna pogoda na sandałka z rana, a tu trzeba w pracy siedzieć :/

#1508 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 14 październik 2011 - 11:59

Jutro jadę :D

#1509 OFFLINE   Zander Hunter

Zander Hunter

Zandero-matic

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaNorthern Light

Napisano 14 październik 2011 - 16:32

Koledzy napiszcie mi prosze czemu nigdzie nie można wykupić zezwoleń 1-3 dniowych na ZZ. Czy coś sie zmieniło?
dziękuję i pozdrawiam,
ZH

#1510 OFFLINE   Anguiler

Anguiler

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 131 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 14 październik 2011 - 20:31

Koledzy napiszcie mi prosze czemu nigdzie nie można wykupić zezwoleń 1-3 dniowych na ZZ. Czy coś sie zmieniło?
dziękuję i pozdrawiam,
ZH

Na tej stronie www.pzw13.pl jest info, że można je wykupić w stanicy trzynastki. Jak jest w rzeczywisości teraz nie wiem, ale kartę na miejscu na początku roku opłaciłem.

#1511 OFFLINE   spinncaster

spinncaster

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów
  • LokalizacjaNowy Sącz
  • Imię:Robert

Napisano 14 październik 2011 - 20:53

Kupowałem jednodniówkę w sklepie wędkarskim po prawej stronie przy głównej (przed wiaduktem) :unsure: zakręciłem trochę :mellow:

Jakieś chyba 20 dyszki mnie to kosztowało

#1512 OFFLINE   Zander Hunter

Zander Hunter

Zandero-matic

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaNorthern Light

Napisano 15 październik 2011 - 08:26

Kupowałem jednodniówkę w sklepie wędkarskim po prawej stronie przy głównej (przed wiaduktem) :unsure: zakręciłem trochę :mellow:

Jakieś chyba 20 dyszki mnie to kosztowało

No ale kiedy, bo jak osatnio znajomi byli to miła pani z wąsem powiedziała że już nie mają. A i w szczytnie też nie mają i już mieć nie bedą. Na stanicy też pan nie miał. Może należy jakiś przelew zrobić?

#1513 OFFLINE   havy

havy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 414 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 15 październik 2011 - 19:29

[quote]
Pisząc że ktos łowi szczury na okoniówki to chyba nie najlepiej o Tobie akurat świadczy bo to były zawody w dodatku najważniejsze w roku a naprawde zawodnicy pokazali klasę na tym akwenie na który większość narzeka.Spojrz na pierwsze 5 miejsc, widzisz tam kogoś z mazowieckiego.Chodziło mi oto że przyjeżdzają ludzie z drugiego konca Polski i pokazują miejscowym jak sie dłubie szczury i zdobywa tytuł Mistrza Polski.A stając na łodce z takim Czajkowskim on przerzuca 15 z czego 5 do miary a Ty dlubiesz trzy krótkie.A prywatne łowienie to zupełnie inna bajka.[/quote

jakieś 2miesiące temu przyjechali do czwórki żeglarze.Jeden z nich wyskoczył na godzinę na barki,wyjął na gnoma 5 szczupłych i 3 mu spadły.Koledzy byli w szoku...

#1514 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 15 październik 2011 - 19:50

Bo to bardzo dobre miejsce jest Urozmaicone dno i roślinność wynurzona w pobliżu.

#1515 OFFLINE   Anguiler

Anguiler

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 131 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 październik 2011 - 14:21

A ja dziś z żoną podjechałem na przystań 13 popatrzeć na wodę i wędkarzy :D Akurat jedna łódka spływała z trzema sandaczami, takie mniej więcej koło 1,5 kg, praktycznie identyczne. A mało się słyszy ostatnio o sandaczach z ZZ :D

#1516 OFFLINE   sharki

sharki

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaKobyłka

Napisano 16 październik 2011 - 15:04

Dzisiaj miało być szczupakowo a skończyło sie na Okoniach szkoda że ten największy spadł przy podbieraniu.

#1517 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów

Napisano 17 październik 2011 - 09:39

Krzysiu, pochwal się co tam było w weekend :D

Mnie krew zalewała że nie mogłem wypłynąc w ten weekend. Do tego złapaliśmy wszyscy w domu jakiegoś wirusa :/ Mam szansę pojechać w niedzielę...ale jeszcze się okaże.

Panowie, co do wykupu zezwoleń w sklepach, to jest to już nie możliwe. Dowiadywałem się kilka miesięcy temu na Twardej (sam w tym roku karty nie opłacałem i pojechałem wykupić jednodniowe - skromne 30 zł! na mazowieckie). Podobno można wykupić w przystani legionowskiej (13), tak przynajmniej napisali na stronie koła.

pozdr!

M.

#1518 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 17 październik 2011 - 12:25

Troszkę potrolowaliśmy w sobotę, szkoda że nie starczyło czasu, żeby porzucać. Na pigalaku tłumy, w okolicach elektrycznej – tłumy, w okolicach mostu to samo, poniżej rybaków – podobnie. Efekt to małe szczupaki i wiele spadów. Jakoś chimerycznie gryzły. Brania na to, co zwykle + na wobka, którego nabyłem niedawno od LadyD – dzięki serdeczne! Na głębszej wodzie nie ma jeszcze ładnej ryby, albo nie żerowała. Przez tydzień woda schłodziła się 4-5 st. – może dlatego. Brania były na blatach 3-4,5m wzdłuż grążelowisk w sąsiedztwie głównego koryta i na śródjeziornych wypłaceniach.

Ogólnie - u mnie słabo, ale za to bardzo przyjemnie :mellow:

#1519 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów

Napisano 17 październik 2011 - 13:05

Dzięki za relację! I tak tylko pozazdrościć. Ja bym pewnie w trollingu nie doczekał nawet jednego brania :wacko: Jak się uda wybrać w niedzielę to spróbuję tego co zawsze

#1520 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 17 październik 2011 - 14:20

Nie wydziwiaj, tylko spróbuj :D Faktem jednak jest, że zarówno miejsce jak i przynęta najczęściej ma znaczenie. Choć zdarzają się (oj, jak rzadko) dni, kiedy niemal wszystko zarzucone jest gryzione.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych