ZEGRZE
#1641 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2011 - 21:57
#1642 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2011 - 22:29
pozdrawiam
wujek
#1643 OFFLINE
Napisano 29 grudzień 2011 - 22:51
Wszyscy wiedzą, że nie chodzi o obecność na wodzie, tylko brak respektowania istniejących przepisów lub ich nadużywanie. Najłatwiej pozbyć się łodzi, bo to najprościej sprawdzać. Trochę trudniej będzie ganiać kłusowników chadzających za szczupakiem na rozlewiskach Bugu, czy Narwii, sprawdzać biorących nadkomplety, podhaczających ryby na zimowiskach, etc.
Piszesz o protestach – chyba przesadzasz. Z radością przyjąłbym przepis ustanawiający ZZ jako łowisko no kill (co z resztą przez kilka lat na ZZ praktykowałem). Wtedy byłaby dopiero afera! Zakaz pływania do końca marca tylko pozornie chroni ryby, jeżeli już, to głównie okonie. Daje za to pole do popisu kłusownikom, którzy będą mogli spokojnie stawiać siaty, bez obawy, że im ktoś wyhaczy…
EDIT:
BTW – przejrzałem swoje posty. Nie nawoływałem do bojkotu, nie protestowałem. Stwierdziłem tylko, że opłacałem składkę głównie ze względu na lód i wiosnę – i że w tym roku prawdopodobnie nie będę. Nie krytykuję nawet opłaty trollingowej 100PLN – bo pamiętam, że kilka lat temu, kiedy wprowadzili opłatę 200PLN, było na wodzie spokojniej.
#1644 OFFLINE
Napisano 30 grudzień 2011 - 16:16
Akurat takie rozwiązania jak zakaz łowienia z łodzi są dobre bo łatwe do wyegzekwowania, łowiącego widać jak na dłoni, choć jak napisałeś ograniczenie do maja nic daje. Masz rację, chroni głównie okonia, więc tym bardziej nie rozumiem dlaczego się z tym nie zgadzasz? Nawet jeśli to tylko okonie może dzięki temu ten gatunek będzie mógł się spokojnie wytrzeć.
Ja bym poszedł dalej, uważam że do końca kwietnia powinie być zakaz łowienia na spinning. Osobiście byłbym w stanie zrezygnować z kwietniowych kleni i jazi.
pozdrawiam
wujek
#1645 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2011 - 19:02
opłacałem składkę głównie ze względu na lód i wiosnę – i (...) w tym roku prawdopodobnie nie będę.
Wolę raz na miesiąc urwać się na 2-3 dni gdzieś dalej niż katować beznadziejnie lokalne studnie, zarządzane przez mazowieckie bezmózgowie.
#1646 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2011 - 21:58
#1647 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2012 - 22:43
Metoda zakazów a la pzw jest metoda prowadzaca do nikad, bo zabrania wszystkiego poza tym co faktycznie powoduje spadek poglowia ryb. Zakazy które wymienilem - czesc z nich obowiazuje na Mazowszu, czesc w innych okregach, ale z czasem Mazowsze je zaimportuje, jestem pewien. Tymczasem wlasnie na Mazowszu (i na Slasku), gdzie presja jest najwieksza, zakazy zabierania zlowionych ryb powinny byc najsurowsze.
Happy New Year dla ryb mazowieckich, choc kiepsko to widze
#1648 OFFLINE
Napisano 02 maj 2012 - 12:34
Ryba miała 90cm. Gratulacje, Paweł
W ciągu 2ch dni złowilismy, we 2ch, ponad 30 szczupaków, z czego ponad połowa była wymiarowych.
Łowiliśmy na: jerki, wahadłówki, obrotówki i gumy.
Kluczem było znalezienie odpowiedniego miejsca przynęta miała drugorzędne znaczenie.
Załączone pliki
#1649 OFFLINE
Napisano 02 maj 2012 - 12:49
A dla zainteresowanych mam zagadkę, której rozwiązaniem już się podzieliłem z mariem. Ile kosztuje dzienna składka za spinning +trolling na wody O/Mazowsze – dla niezrzeszonych?
#1650 OFFLINE
Napisano 02 maj 2012 - 12:52
#1651 OFFLINE
Napisano 02 maj 2012 - 13:03
#1652 OFFLINE
Napisano 02 maj 2012 - 13:12
#1653 OFFLINE
Napisano 02 maj 2012 - 13:28
Może, że ma zapłacić dniówkę dla niezrzeszonych?
Komedia z tymi cenami, chyba na Morrum jest podobnie, ktoś kiedyś pisał
#1654 OFFLINE
Napisano 02 maj 2012 - 13:38
Co do Morrum… Jak ktoś chce się przekonać, ile kosztuje dniówka na europejskim renomowanym łowisku łososiowym i co trzeba zrobić, żeby dostać „przepustkę”, niech poszpera nt. informacji o warunkach uzyskania licencji na Alta River. Ale nie mówimy tu o najlepszych z najlepszych, tylko o kawałku Polski z kosmiczną presją, na którym – gdyby nie kilka dużych rzek nizinnych – niewiele zostałoby ciekawej wody do ogarnięcia…
#1655 OFFLINE
Napisano 02 maj 2012 - 13:52
#1656 OFFLINE
Napisano 02 maj 2012 - 13:57
#1657 OFFLINE
Napisano 02 maj 2012 - 14:15
#1658 OFFLINE
Napisano 03 maj 2012 - 04:56
Poniżej zdjęcie szczupaka złowionego dzisiaj na ZZ przez @Friko.
Ryba miała 90cm. Gratulacje, Paweł
W ciągu 2ch dni złowilismy, we 2ch, ponad 30 szczupaków, z czego ponad połowa była wymiarowych.
Łowiliśmy na: jerki, wahadłówki, obrotówki i gumy.
Kluczem było znalezienie odpowiedniego miejsca przynęta miała drugorzędne znaczenie.
... dodam że przy okazji udało się przetestować wędkę castingową o której była mowa w tym wątku: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=24181&am p;am p;prevloaded=1&&start=20 ... test wypadł bardzo dobrze uzupełnieniem zestawu był multiplikator Daiwa Luna 203 , plecionka 20 lb oraz wobler, jak można się domyślać po zestawie ryba została złowiona z ręki. Hol był krótki, siłowy, po szybkiej sesji fotograficznej ryba wróciła do wody. Szczupaki na Zegrzu są w znakomitej kondycji, już dobrze odpasione po tarle.
Tak jak @mario wspomniał, z roku na rok procentuje nam coraz lepsza znajomość wody co powoli zaczyna przekładać się na wynki - w zeszłym roku @mario zaliczył na ZZ 100 cm ; mój wynik znacznie skromniejszy ale i tak wczorajszy dzień za zalewie będę długo pamiętał
ps. dzięki Mariusz za pewną rękę przy podbieraniu i za fotkę
#1659 OFFLINE
Napisano 03 maj 2012 - 09:13
1 maja były zawody na ZZ ktoś wie jakie były wyniki , sam widziałem podebranie 90 w klatce obok mostu (niestety ryba chyba skończyła na patelni )
#1660 OFFLINE
Napisano 04 maj 2012 - 18:44
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych