W zeszłym tygodniu zszedł lód z jeziora Tåkern. Na dziś wieczór mam już bilety na WizzAir i jutro sprawdzę organoleptycznie czy szczupłe są aktywne po zejściu lodu :-)
Łowienie po zejściu lodu
#21 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 11:10
#22 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 12:12
Co mi miga ten temat to przypomina mi się taka anegdotka..
-Tato, Tato, ale jak się mówi poprawnie Królowa Lodu czy Królowa Loda?
-To zależy synku czy ta pani jest postacią negatywną czy pozytywną w bajce...
sorki za OT /;-)
- silurus, wilczybilet i Czechofil lubią to
#23 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 14:50
Co mi miga ten temat to przypomina mi się taka anegdotka..
-Tato, Tato, ale jak się mówi poprawnie Królowa Lodu czy Królowa Loda?
-To zależy synku czy ta pani jest postacią negatywną czy pozytywną w bajce...
sorki za OT /;-)
Dobre
#24 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 15:53
Tam, gdzie woda nie zamarza, szczupaki są przyzwoicie aktywne całą zimę, ale daleko im do aktywności np. listopadowej kiedy woda ma temp 10-12 st. C.
#25 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 16:18
Poniższa opinie gospodarza z Karskrony może nieco pomóc rozświetlić temat - choć mnie ona zaskakuje - Czy tarło szczupaka w jednym rejonie może tak długo trwać?
The current water temperature is about 5-7 degrees. The spawning will start any day now. From start to finish this will take about 6 weeks. So there will be pikes that already been spawing soon and others that hasen’t. It’s normal that some pikes will spawn already i end march and others in beginning May.
Since not all pikes are spawning at the same time, there will be active fish ready to feed in some areas, while some areas will only hold pikes in ”spawning mode”. If pikes seems to be spawning in one area, you can normally just move to another area where the temperature might be different and find active fish there instead. Some days can be tricky but sometimes it can also be very good if you find the right spots.
Ja tą informację zrozumiałem (pytanie, czy słusznie?) w ten sposób, że globalnie okres tarła rozciąga się na 6 tygodni, przy czym nie dotyczy to wszystkich ryb w tym samym czasie. Zatem - w niektórych miejscach ryby zaczną tarło już teraz i niedługo skończą, w niektórych natomiast mogą zacząć nawet za 3-4 tygodnie od teraz.
#26 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 17:42
Myślę, że tak to należy czytać. Za dzieciaka miałem tuż pod nosem mały zbiornik z klarowną wodą. Tam tarło za Chiny Ludowe nie trwało 6 tygodni Co innego np. szkiery, które ciągną się kilometrami i mają b. zróżnicowany charakter. Albo np. podgórskie jezioro, które ma np. 60-100km długości. Różnice w temp wody są znaczne. Na odcinku jw. mogą wynosić np. 4 st. C. Zaobserwowałem to w 2013 roku, w czasie pierwszej wizyty w Laponii.
#27 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 18:40
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Użytkownik MarCinFin edytował ten post 29 marzec 2019 - 18:43
- krzysiek i BOB lubią to
#28 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2019 - 18:56
Myślę, że tak to należy czytać. Za dzieciaka miałem tuż pod nosem mały zbiornik z klarowną wodą. Tam tarło za Chiny Ludowe nie trwało 6 tygodni Co innego np. szkiery, które ciągną się kilometrami i mają b. zróżnicowany charakter. Albo np. podgórskie jezioro, które ma np. 60-100km długości. Różnice w temp wody są znaczne. Na odcinku jw. mogą wynosić np. 4 st. C. Zaobserwowałem to w 2013 roku, w czasie pierwszej wizyty w Laponii.
Dodam, że tarło dość precyzyjnie przypadało na okres kwitnienia podbiału