Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2604 odpowiedzi w tym temacie

#2041 OFFLINE   draco-terra

draco-terra

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 1 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Gomolczyk

Napisano 16 grudzień 2022 - 12:38

Jeszcze raz dziękuję Panowie. Pani Suska była tak miła, że przysłała podstawę pod tablicę z zawiasem. Ostatecznie inspirowałem się też holendrami...
Na marginesie zerknijcie na vanclaes boat trailers jakie potwory sprzedają i z jakiego materiału są zrobione... Tak to wyszło. Zrezygnowałem z osobnej wiązki do podświetlenia tablicy kupując lampy z dolnym podświetleniem.
Brenderup to świetne przyczepy ale ta belka była słaba.

Super patent.

Możesz opisać szczegóły jakie dokładnie lampy ostatecznie wylądowały i czy belki do lamp wraz z mocowaniem pod tablicę można kupić ?

#2042 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Łukasz

Napisano 16 grudzień 2022 - 19:18

Lampy to Fristom FT-170 TD (podświetlenie tablicy dolne). Podstawa tablicy z zawiasem od Suskiej. Profil 20x30 taki jak oryginalnie przy belce. Pospawany w L + uchwyt na lampy:
Załączony plik  img_20221217014629_20221007_183654_zmniejszamy_pl.jpg   59,83 KB   30 Ilość pobrań
Poprowadzono nowe wiązki w obu profilach łączone przy wtyczce. Łączenie wiązek lampy (ryginalnie mają 1m) w koszulce termokurczliwej + taśma samowulkanizująca i całość w peszlu. Peszel zalany silikonem dekarskim przy lampie.
Pamiętaj by sprawdzić na ile lampa będzie w obrysie łodzi. Lampy nie są pod belką więc istnieje ryzyko haczenia przy wodowaniu (maja przyczepa ma 2m szerokości). Raz przy wichurze musiałem napłynąć na przyczepę siedząc w łodzi i przetarłem delikatnie dnem o tablicę. Dodałem więc dla świętego spokoju po rolce:Załączony plik  img_20221217014932_20221022_090628_zmniejszamy_pl.jpg   40,41 KB   29 Ilość pobrań
  • Enio lubi to

#2043 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 17 grudzień 2022 - 20:28

Ja dzisiaj odebrałem swoją . 

Z tego co się dowiedziałem od producenta to weszły do oferty przyczepy 2 osiowe jak by ktoś potrzebował.

Załączone pliki

#2044 OFFLINE   radoo

radoo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 17 grudzień 2022 - 21:37

Marcin jaki jest cel tej demontowanej belki z oswietelniem?Nie jest na ledach czy o co chodzi?

#2045 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole

Napisano 17 grudzień 2022 - 21:41

Częste kąpiele w Adriatyku, wcześniej miałem na stałe, niestety po kilku kąpielach światła ledowe poszły do śmietnika. 

W innym przypadku miałbym zamontowane na stałe lub odsuwane na wahadle.

Użytkownik cabage edytował ten post 17 grudzień 2022 - 21:46

• radoo lubi to

#2046 OFFLINE   nimret

nimret

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 58 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Michał

Napisano 18 grudzień 2022 - 11:18

Marcin tylko przyczepę zmieniłeś czy łódkę też?

#2047 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole

Napisano 18 grudzień 2022 - 16:18

Tylko przyczepa.

#2048 OFFLINE   radoo

radoo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 80 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 18 grudzień 2022 - 20:30

Marcin ja jeszcze tak przewrotnie dopytam :) bo mówiąc szczerze nie rozumiem odpinanej belki w przyczepie w 2022 r :)

Rozumiem ze podyktowane jest to słoną wodą w Adriatyku ,ale czy tubylcy równiez maja odpinane belki swietlne?Na szkierach nie zauwazyłem takiego rozwiązania,po prostu zdecydowana wiekszosc jest na ledach na stałe,czy słona woda ma az tak mocno dstrukcyjny wpływ na ledy?

Pytam z czystej ciekawosci:)

#2049 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole

Napisano 18 grudzień 2022 - 21:49

Tubylcy nie mają przyczep bo łajba stoi cały rok na wodzie lub większość czasu a na zime przyjeżdża wywrotka lub firma i zabiera łajbę do suchej Mariny :) :)

Zapraszam na slipy do Chorwacji (pomijam te w portach lub te z podnośnika) to zrozumiesz dlaczego wolę odpinaną belkę a nie światła i rejestrację montowaną na stałe lub uchylne na boki 😁.

Kolejna kwestia to przepisy w Austrii, w tym roku podczas kontroli miałem dyskusję o wystającym silniku poza (belkę)lampy obrysowe przyczepy, cudem się wybroniłem z mandatu. Tam się nie pieszczą i obcych obdarowują sporymi biletami do zapłaty.

Te i jeszcze kilka innych kwestii zdecydowało o takim rozwiązaniu, gdybym pływał tylko stacjonarnie miałbym co innego, a tak musiałem pogodzić wygodę z warunkami i wymaganiami ze strony przepisów.

#2050 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 19 grudzień 2022 - 09:07

Marcin ja jeszcze tak przewrotnie dopytam :) bo mówiąc szczerze nie rozumiem odpinanej belki w przyczepie w 2022 r :)
Rozumiem ze podyktowane jest to słoną wodą w Adriatyku ,ale czy tubylcy równiez maja odpinane belki swietlne?Na szkierach nie zauwazyłem takiego rozwiązania,po prostu zdecydowana wiekszosc jest na ledach na stałe,czy słona woda ma az tak mocno dstrukcyjny wpływ na ledy?
Pytam z czystej ciekawosci:)

Na szkierach nie masz tak mocno słonej wody, już na morzu północnym jest 3x większe zasolenie, o adriatyku i śródziemnym nie wspomnę.

#2051 OFFLINE   piernik

piernik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 20 grudzień 2022 - 18:41

Kolejna kwestia to przepisy w Austrii, w tym roku podczas kontroli miałem dyskusję o wystającym silniku poza (belkę)lampy obrysowe przyczepy, cudem się wybroniłem z mandatu. Tam się nie pieszczą i obcych obdarowują sporymi biletami do zapłaty.

Miałem to samo w Austrii- wiozłem riba na przyczepie, gdzie silnik wystawał poza obrys belki tylnej. Policja była na tyle uprzejma ,że pod ich nadzorem musiłałem podnieść silnik i wysunąć belkę ze światłami tak abyć silnik po opuszczeniu znajdował się przed belką. Obeszło się na dłuższym ustnym upomnieniu. 

#2052 OFFLINE   Robert.B

Robert.B

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 188 postów
  • LokalizacjaGórka
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:B

Napisano 20 grudzień 2022 - 22:40

Mało tego śruba musi byś osłonięta. Jak koledzy wyżej temat z belka przerabiałem .

#2053 OFFLINE   dżemik

dżemik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 21 grudzień 2022 - 21:48

Przerabiałem ten temat -czy śruba napędowa musi być osłonięta, zasłonięta czy oznaczona, czy jest niebezpieczna czy to płetwa od spodziny przy podniesionym silniku jest bardziej niebezpieczna. U nas w kraju wszystko się sprowadza do wspólnego mianownika jakim jest interpretacja Policji czy ITD. Nasze krajowe przepisy mówią iż gabaryt nieoznaczony może wychodzić do 0,5 m poza światła. Za granicami PL nie jeżdżę z ogonem, natomiast u nas w kraju jeżdżę od kilku lat po trzy razy w roku z południa Polski na północ plus weekendowe krótkie strzały. Silnik wystaje 0,6 m poza światła (przewożę go opuszczonego w pozycji pionowej) bez żadnych selektywnych beretów - goła śruba. Żaden kontrolujący (do tej pory) tego nie kwestionował, aczkolwiek "w razie W" mam n/w zdjęcia w telefonie  -panie... a co, wywrotki tak mogą?

Robię to świadomie i w razie czego wezmę to na klate.

Załączone pliki

• M a r a s lubi to

#2054 OFFLINE   piernik

piernik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 336 postów
  • LokalizacjaToruń

Napisano 22 grudzień 2022 - 11:29

Kolego ,podany przez Ciebie przykład "wywrotek" ( na zdjęciach sa naczepy) jest nie trafiony . Przepisy określają maksymalną dłogość ładunku wystajacego od tylnej płaszczyzny przyczepy (naczepy) a nie od oświetlenia pojazdu. Znajomość tych wymiarów  i zasady oznakowania moga się przydać.

Oczywiście, jezeli belka z oświetleniem ( np. w przyczepach podłodziowych) jest najbardziej wystajacym elementem --to od niej mierzymy długośc maksymalną ładunku 

Użytkownik piernik edytował ten post 22 grudzień 2022 - 11:34

#2055 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 22 grudzień 2022 - 13:24

Może ktoś z Was odpowie  mi czy można  do zwykłej przyczepki jednoosiowej  DMC 750 kg dołożyć oś hamowną z urządzeniem najazdowym .

W mojej przyczepce pod łodziowej chce zmienić oś na szerszą z możliwością  zamontowania hamulca  i teleskopów ,

do tego koła z 13 na 14 calowe  .

#2056 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 22 grudzień 2022 - 13:46

Można. Czemu taka zmiana?

#2057 OFFLINE   Tresor

Tresor

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1427 postów
  • LokalizacjaCzerwieńsk
  • Imię:Łukasz

Napisano 22 grudzień 2022 - 15:21

do tego koła z 13 na 14 calowe .

Pamiętaj że guma załatwia 80% amortyzacji. Obniżysz profil opony ładnie wygląda ale coś innego musi amortyzować. Moja Lorries na alusach z którą ja sprzedają wygląda ładnie ale zostałem przy stalówce i ciśnieniu w okolicy 1.5 bo inaczej pingpong...

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Tresor edytował ten post 22 grudzień 2022 - 15:22

#2058 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 22 grudzień 2022 - 16:32

Może ktoś z Was odpowie  mi czy można  do zwykłej przyczepki jednoosiowej  DMC 750 kg dołożyć oś hamowną z urządzeniem najazdowym .

W mojej przyczepce pod łodziowej chce zmienić oś na szerszą z możliwością  zamontowania hamulca  i teleskopów ,

do tego koła z 13 na 14 calowe  .

Doprecyzujmy .

Dołożyć oś czy wymienić na hamowaną ?

Jeśli dalej przyczepa będzie na jednej ośce to nie widzę przeciwwskazań na taki zabieg.Tylko ,że to trochę teraz kosztuje. Tu mam na myśli same materiały bo resztę zapewne zrobisz sam .

DMC przyczepy zostanie tak jak jest i coroczny przegląd dalej będzie nie obowiązkowy. 

Teraz oś . Hamowana jest homologowana na 1300 kg , chyba ,że uda Ci się kupić na 1000 kg bo mniejszych już nie ma. Do tej osi dobierasz całe UN o podobnej homologacji. I teraz pytanie czy oś 1000 ew. 1300 kg nie będzie za sztywna do tej wspomnianej przyczepy. Druga sprawa to przy oś hamowaną trzeba co jakiś czas serwisować czyli dbać aby poprawnie działał cały mechanizm hamulcowy zaczynając od szczęk ,rozpieraków i i linek a kończąc na UN a to już generuje jakieś tam koszty w porównaniu z osią nie hamowaną gdzie ta druga tych zabiegów nie potrzebuje.   

#2059 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 22 grudzień 2022 - 20:20

Może ktoś z Was odpowie mi czy można do zwykłej przyczepki jednoosiowej DMC 750 kg dołożyć oś hamowną z urządzeniem najazdowym .
W mojej przyczepce pod łodziowej chce zmienić oś na szerszą z możliwością zamontowania hamulca i teleskopów ,
do tego koła z 13 na 14 calowe .

Mechanicznie do ogarnięcia, ale taka zmiana wymaga zmiany w DR i wpisu rzeczoznawcy, przerabiałem temat i taniej wyszło starą sprzedać i kupić nową z hamulcem.

#2060 OFFLINE   Faja

Faja

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 22 grudzień 2022 - 20:57

Wszystko można zmienić ale wtedy legalna jazda tylko wokół chałupy, nawet rozmiar opon ma się zgadzać wedle homologacji.

Użytkownik Faja edytował ten post 22 grudzień 2022 - 20:58

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych