Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2604 odpowiedzi w tym temacie

#2061 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 23 grudzień 2022 - 20:57

W homologacji mamy rozmiar opon to fakt. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby założyć te same koła. 

Rozstaw śrub będzie taki sam , ET felgi też jest to same dla osi hamowanej.

Wymiarów przyczepy zmieniać nie będziemy bo jesteśmy w stanie dobrać odpowiednią oś.

W homologacji nic nie mamy na temat osi ( hamowana czy nie )  oraz o zastosowanym zaczepie .

Jedyne co to jej masa własna trochę podskoczy do góry ale znając życie wszędzie jest ważniejsze DMC przyczepy czy to do ubezpieczenia czy też e-tolla . Bo tam sumuje się DMC pojazdu i przyczepy. Nawet jak jedziesz z pustą przyczepą i nie masz w danej chwili 3.5 T to i tak musisz zabulić za e-tolla. 

Większość naszych przyczep jest przerabiana począwszy  od lamp , tylnych belek ,całej masy rolek kilowych , rolek wahliwych ,podparć , cybantów ,poprzeczek,   błotników a kończąc na trapach ,które to nigdy nie były montowane u producenta oraz  kole zapasowym i uchwycie  A tu jak widzimy też kilogramy dochodzą do całej masy własnej.   

• Biesan, Tabor i karkoszek lubią to

#2062 OFFLINE   Faja

Faja

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 23 grudzień 2022 - 23:05

Ogarnięty ubezpieczyciel czy prokurator jak zechce to dojdzie, masa przyczepy rzecz święta oś to nie jest wyposażenie dodatkowe przyczepy. Cepik nie wskazuje rodzaju osi ale liczbę i masę już tak.

#2063 OFFLINE   AngusCK

AngusCK

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 117 postów
  • LokalizacjaKielce
  • Imię:Paweł

Napisano 24 grudzień 2022 - 07:49

Tak znam ten wątek. 
Zdaję sobie sprawę że Suski to nie anioł, ale jako nieliczny robi przyczepki resorowane. Poza tym jest na moim kierunku z Kielc do Chojnic gdzie będę odbierał Silver-a 405.
Jestem z Suskim na wstępnym etapie ustaleń. Napisałem do nich maila ze swoją wizją konfiguracji przyczepy. Zobaczę co napiszą i jaką cenę zaproponują. Wtedy podejmę decyzję.

Przyczepa u Suskiego zamówiona.
Gdyby ktoś chciał znać szczegóły, jaką zamówiłem i jak przebiegały ustalenia to zapraszam na privat.

Życzę wszystkim forumowiczom i ich bliskim spokojnych, radosnych i spędzonych w zdrowiu Świąt Bożego Narodzenia.

• Biesan lubi to

#2064 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Łukasz

Napisano 01 styczeń 2023 - 09:10

Ostatnie wodowanie 2022 i urwałem błotnik w przyczepie. Skoro trzeba już iść na zakupy to jest okazja by zmienić coś na +.
Korzysta ktoś z Was z tego typu nadkola?
Załączony plik  1a3c66bd0c60b381da62ac8acbaa98cf-product_lightbox.jpg   15,47 KB   19 Ilość pobrań
Patrząc na sposób montażu tego elementu w mojej przyczepie mam wątpliwości czy to może działać...
Załączony plik  img_20230101034915_20221231_124117_zmniejszamy_pl.jpg   51,75 KB   19 Ilość pobrań
Ale może się mylę i to nadkole jest wykonane z tak sztywnego materiału, że spełni ono swoją rolę... macie jakieś doświadczenia?

#2065 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 01 styczeń 2023 - 10:05

Mam dokladnie takie same nadkola w przyczepie Pega. U mnie dziala ale jak to jest zamonotowane to nie wiem bo od spodu nigdy nie zaglądalem.
Trzyma sie bardzo solidnie. Zawsze po blotniku wlasnie wchodze na przyczepe

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#2066 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 01 styczeń 2023 - 10:46

Dzięki.
Nie powinienem chyba pisać rano w nowy rok... ;) przepraszam za tego byka ortograficznego... edycje by się tu przydała... jeśli będziesz miał okazję to zerknij proszę jak to jest zamontowane.

#2067 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 01 styczeń 2023 - 12:07

Voila. Solidnie to zamontowane :) 72f19da09cecc56ec59a34b40e448afa.jpg
e2827afda19c2e8abd928a41e644b441.jpg
79683fd5d900fd7e670666f37556bb8f.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • amalker lubi to

#2068 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 01 styczeń 2023 - 12:17

Dardzo dziękuję.

#2069 OFFLINE   KrystianS

KrystianS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • LokalizacjaŚlask
  • Imię:Krystian

Napisano 01 styczeń 2023 - 14:55

Panowie szukam przyczepy podlodziowej długość około 5.5 metra na resorze i amorach z hamulcem najazdowym. Ktoś coś poleci ?

#2070 OFFLINE   dżemik

dżemik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 01 styczeń 2023 - 20:57

Jeżeli resor, to zostaje właściwie Suska. Co do jakości, jak poczytasz (nawet na tym forum), to będziesz miał mieszane uczucia.

Osobiście, gdybym miał ograniczony budżet, to z pełna świadomością kupił bym Suską, wiedząc że będę miał trochę poprawek i może trochę "kopania z koniem".

Ale jeżeli, budżet mógłbym naciągnąć to wziąłbym Tredala na spiraksach. Bez kompromisów, bez poprawek, przyczepy naprawdę gotowe i solidne.

Wiem co piszę, obydwie przerabiałem / przerabiam. Jedyne "co" to tylko koła pasuje wyważyć we własnym zakresie -dotyczy to wszystkich producentów.

#2071 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła

Napisano 01 styczeń 2023 - 21:08

Panowie szukam przyczepy podlodziowej długość około 5.5 metra na resorze i amorach z hamulcem najazdowym. Ktoś coś poleci ?

Mam od września ub.roku suską. Może jeszcze mało km zrobiłem bo poniżej 5000 ale jestem zachwycony. Prowadzenie, tłumienie nierówności w porównaniu do osi na drążkach jest nie do porównania na plus. Hamulec najazdowy mimo niedogodność związanych z serwisem to jest strzał w dziesiątkę. Mam zarejestrowaną jako przyczepę lekką, więc bez viatola. Jest co prawda przegląd co roku ale to mała niedogodność. Łożyska jeszcze całe i pewnie do wiosny przeżyją, oś hamowana knott. Aczkolwiek rolki do podpór to jakaś porażka i musiałem je zmienić. Miałem do wyboru Pege i Kalfa ale zadecydowały dwie rzeczy czas oczekiwania i dostępność. Cena była czynnikiem ostatnim.

#2072 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1834 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 01 styczeń 2023 - 22:21

Mam od września ub.roku suską. Może jeszcze mało km zrobiłem bo poniżej 5000 ale jestem zachwycony. Prowadzenie, tłumienie nierówności w porównaniu do osi na drążkach jest nie do porównania na plus. Hamulec najazdowy mimo niedogodność związanych z serwisem to jest strzał w dziesiątkę. Mam zarejestrowaną jako przyczepę lekką, więc bez viatola. Jest co prawda przegląd co roku ale to mała niedogodność. Łożyska jeszcze całe i pewnie do wiosny przeżyją, oś hamowana knott. Aczkolwiek rolki do podpór to jakaś porażka i musiałem je zmienić. Miałem do wyboru Pege i Kalfa ale zadecydowały dwie rzeczy czas oczekiwania i dostępność. Cena była czynnikiem ostatnim.

Po pierwsze nie viaTOLL tylko etoll.
Po drugie to, że przyczepa jest lekka nie oznacza od razu braku konieczności opłacania etolla.
Po trzecie nie można porównać kalfa i pegi do suskiego.
  • kruz i Robert Dorado lubią to

#2073 OFFLINE   KrystianS

KrystianS

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 66 postów
  • LokalizacjaŚlask
  • Imię:Krystian

Napisano 01 styczeń 2023 - 22:26

Macie jakąś stronę z ofertą tych przyczep kalf ? Nie mogę znaleźć

#2074 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 01 styczeń 2023 - 22:38

. Mam zarejestrowaną jako przyczepę lekką, więc bez viatola. Jest co prawda przegląd co roku ale to mała niedogodność. 

Pawełku coś nie tak.

Jak masz w DR przyczepę o DMC do 750kg czyli lekką to przeglądów nie musisz robić. Nawet jak ma hamulce . 

• sebam3 lubi to

#2075 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 02 styczeń 2023 - 08:51

Macie jakąś stronę z ofertą tych przyczep kalf ? Nie mogę znaleźć

Kalfa w Polsce chyba oficjalnie nikt nie sprzedaje a i stronę mają dość lichą https://kalftrailers.com/ , dystrybutorem Pegi jest Centrum Motorowodne w Gorzowie na Myśliborskiej.

Ani Kalf ani Pega nie mają resorów. Są na osi skrętnej amortyzowanej.

Mogę się wypowiedzieć na temat Pegi, bo tych przyczep widziałem kilkanaście w różnych wersjach i sam jedną użytkuję od roku. Jakość i solidność wykonania jest topem absolutnym - nie do porównania z przyczepą Suski. No ale też i cena zupełnie inna  

• Robert Dorado lubi to

#2076 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 02 styczeń 2023 - 08:58

Paweł o tym czy się płaci etolla czy nie, nie decyduje jaką masz przyczepę - lekką czy przekraczającą DMC 750.

Całkowita dopuszczalna masa zespołu pojazdów nie może być większa niż 3500. Ja mam przyczepą DMC 1150 i tez nie płacę etolla jak ciągnę łódkę żony samochodem. Jak swoim, to już muszę o tym pamiętać.

I analogicznie jeśli będziesz ciągnął przyczepkę o DMC nawet 300 kg samochodem, który ma DMC powyżej 3200, to już myto trzeba płacić

#2077 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 02 styczeń 2023 - 09:23

Jak ktoś chce kupować Pegę powinien sprawdzić cenę też w Niemczech. Może się okazać że wyjdzie taniej niż w Polsce a niewiele dalej trzeba jechać. Z Niemiec dostaje się dokumenty do rejestracji i można już z tablicami pojechać lub dostać tzw tablice "tymczasowe"od Pegi. Pega ma jeszcze jeden plus bo np do głównych marek łodzi ma już dedykowane przyczepy np dla Alumacraft czy Crestliner

#2078 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła

Napisano 02 styczeń 2023 - 09:32

Paweł o tym czy się płaci etolla czy nie, nie decyduje jaką masz przyczepę - lekką czy przekraczającą DMC 750.
Całkowita dopuszczalna masa zespołu pojazdów nie może być większa niż 3500. Ja mam przyczepą DMC 1150 i tez nie płacę etolla jak ciągnę łódkę żony samochodem. Jak swoim, to już muszę o tym pamiętać.

I analogicznie jeśli będziesz ciągnął przyczepkę o DMC nawet 300 kg samochodem, który ma DMC powyżej 3200, to już myto trzeba płacić

Tak masz rację użyłem skrótu myślowego bo mieszczę się z zapasem w 3500kg.

#2079 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów

Napisano 02 styczeń 2023 - 09:33

Cześć, mam kilka pytań odnośnie przyczep z hamulcem:

1) Jeśli kupuję nową przyczepkę z hamulcem, trzeba robić przegląd już po po pierwszym roku użytkowania? Czy jest tak jak z nowymi autami, pierwszy przegląd po 3 latach, potem po 2 i póżniej co roku?

2) Ile mniej więcej kosztuje oc przyczepki z hamulcem?

3) Czy można zrobić przyczepkę z hamulcem ale DMC 750? Mam w CRV niestety DMC przyczepy niehamowanej 600kg a hamowanej 1500kg. Łódka którą planuję waży 300 kg, przyczepka z 250, silnik 70 i już 600 przekraczam. Stąd potrzeba hamowanej ale pewnie chciałbym uniknąć przeglądów.  

4) Czy jeśli zrobiłbym przyczepkę bez hamulców DMC 600  i faktyczna waga przekroczy 600 kg to jest szansa na duże problemy z ITD i Policją? Czy zdarzyło się komuś z Was ważenie w Polsce, Szwecji lub Holandii? 

5) Czy przyczepa z hamulcem wymaga jakiś częstszych serwisów?

Z góry dzięki

Użytkownik rower26 edytował ten post 02 styczeń 2023 - 09:35

#2080 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 02 styczeń 2023 - 09:47

Cześć, mam kilka pytań odnośnie przyczep z hamulcem:

1) Jeśli kupuję nową przyczepkę z hamulcem, trzeba robić przegląd już po po pierwszym roku użytkowania? Czy jest tak jak z nowymi autami, pierwszy przegląd po 3 latach, potem po 2 i póżniej co roku?

2) Ile mniej więcej kosztuje oc przyczepki z hamulcem?

3) Czy można zrobić przyczepkę z hamulcem ale DMC 750? Mam w CRV niestety DMC przyczepy niehamowanej 600kg a hamowanej 1500kg. Łódka którą planuję waży 300 kg, przyczepka z 250, silnik 70 i już 600 przekraczam. Stąd potrzeba hamowanej ale pewnie chciałbym uniknąć przeglądów.  

4) Czy jeśli zrobiłbym przyczepkę bez hamulców DMC 600  i faktyczna waga przekroczy 600 kg to jest szansa na duże problemy z ITD i Policją? Czy zdarzyło się komuś z Was ważenie w Polsce, Szwecji lub Holandii? 

5) Czy przyczepa z hamulcem wymaga jakiś częstszych serwisów?

Z góry dzięki

1. ja mam 2 lata od pierwszej rejestracji

2. 65 zł

3. to zależy jakie homologacje ma producent ale raczej będzie to min. 800. (w moim przypadku mogłem poprosić o 800 lub 1000)

Też miałem ten problem Z Hondą, musiał być hamulec by to ogarnąć zgodnie z prawem...

4. problem może być np w przypadku "zdarzenia drogowego" - lepiej nie ryzykować moim zdaniem. Wypnie się też ubezpieczyciel.

5. Tak.

Użytkownik amalker edytował ten post 02 styczeń 2023 - 09:53

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych